Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно

Не очаквахме такава агресия, тя ще има цена, заяви премиерът
Обновена: 25 фев 2022 14:08 | 25 фев 2022 11:35, Веселина Йорданова
625
Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно
Снимка: БГНЕС

Хората умират, не можем да стоим безучастно, каза премиерът Кирил Петков, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

Още по темата
Премиерът напомни пред журналисти, че има много българи в Украйна, а "млади хора - руснаци и украинци, умират заради грешните решения на Путин, който стои на дългата маса".

По отношение на санкциите той посочи - всяка такава агресия има цена.

"ЕС даде ясно да се каже, че ще говорим с един глас, независимо какви са различията в Общността, общите действия ще включват сериозни мерки. Продължават разговорите колко да са сериозни, но със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, ще засегнат пътуванията и активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия", посочи Петков.

Ние сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме в един глас да говорим заедно, каза премиерът. По думите му никой не е очаквал толкова бърза масирана атака от страна на Русия с толкова много жертви. Една трета от украинската армия е вече унищожена, посочи той.

Петков коментира още, че част от руските военнослужещи не са знаели, че отиват на война, а мислели, че участват в учение.

Премиерът каза, че има разделяне на български и натовски войски, а всъщност България е част от НАТО. Алиансът няма да влиза в пряк военен конфликт, а срещу агресията на Русия ще бъдат наложени тежки икономически санкции, стана ясно от думите на Петков. "Но това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко", каза премиерът.

Той допълни обаче, че тези санкции няма как да дадат резултат веднага.

Това става конфликт, който ще продължи дълго време и трябва бързо да се ориентираме, толкова ме е яд, че е 11 г. тази гръцка връзка не беше направена, ако имахме газ от Азербайджан, съвсем по различен начин щяхме да гледаме на нещата, заяви министър-председателят и допълни, че строителството и сега е приоритет.

Невероятно е, че това се случва сега тук, в Европа, каза още той по повод на военния конфликт.

"Това, което явно се изрази вчера е, че единният глас със санкциите ще бъде факт, в смисъл ще има цена. Руската икономика и руските бизнеси, които ще бъдат засегнати, аз лично, ако съм руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам някакъв човек, който го наричам мой лидер, да унищожава стойността на моята компания или да унищожава стойността на моите клиенти. Така че тук е въпрос и на руската държава, вътрешната ѝ имунна система до каква степен може да понесе болка", каза още Петков.

Премиерът разказа, че вчера на срещата на лидерите в Брюксел се е включил украинският президент Зеленски с думите "не знам дали ще ви видя отново". Наистина е стряскащо, че този човек, който моли за подкрепа, може би след 48 часа няма да е жив", коментира Петков.

Премиерът уточни, че министерствата участват за координиране на евакуация на българи от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


625
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
0
 
2
 
! Отговори
Същия преди 2 години
Ей момченце непораснало ти слушаш ли се какво казваш и знаеш ли какви детски приказки излизат от устата ти . Клоун недовършен си ти .
442
1
 
4
 
! Отговори
Йдъгу преди 2 години
Ами асматика запали война и заряза палячото да ръси тъпотии
441
1
 
8
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Кирее то не е само газ да ни трябва, защото ако ни спрат ядреното гориво за АЕЦ направо не знам къде ще се скриете от народната любов?!
440
1
 
6
 
! Отговори
Hhj преди 2 години
Абе тя Русия никога ням да клекне на оная п.... Ен сащ но ние ще почнем да ги целуваме а вече сме и почнали но оная работа демек евроатлантически ценности 😉
439
14
 
4
 
! Отговори
до Кирил преди 2 години
Браво! Това е мъжка позиция и мислене в перспектива!!!Не може два века да сме сателит на Русия.Не може големите да убиват безнаказано и да живеят като царе по цял свят,а ние да им се кланяме до безкрай
438
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажник !
437
3
 
14
 
! Отговори
тя преди 2 години
Я си оди в Канада , не си за голямата политика !
436
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 2 години
Може да си добър бизнесмен , но не си политик и ни излагаш пред Света ! Оставка !
435
0
 
9
 
! Отговори
Joe преди 2 години
Вие си го избрахте!
434
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛоуу просто КИро , големите си траят ,а ти между шамарите...земи да млъкнеш
433
2
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Алооооу канадчето-гриндерче-витаминче.... Вземам си думите обратно, прав си не можем седим безучастно. Аре нарамвай пушката и тръгвай опълченец. Вземи и цялата грантаджикска сга.. извинявам се - общност със себе си. Аре тръгвайте, аз ща настигна после.
432
0
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Напротив - можем. И трябва Това не е нашата война.
431
0
 
16
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Пращай тогава торти от сладкарницата на Линда да спасяваш Украйна!
430
2
 
10
 
! Отговори
до # 485 преди 2 години
Епитетът изкукал старец сигурно го отправяш до 78-годишния Bidone? За продължаване рейда на руската армия на Запад: не смяташ ли, че ракетите, с които разполага Русия, много по-бързо могат да стигнат до Полша, отколкото пехотата и да нанесат поразяващи удари? Както гледаш ТВ и четеш новини, необходимост от превземане има столицата на Украйна. Неприятното и осъдителното е, че се бият православни славяни също със славяни. Народите на ЕС не искат война, такава реално иска многодетната Урсула Лайен.
429
0
 
15
 
! Отговори
Шаро преди 2 години
Киро, трай си бе. Народа само те подозира, че си ***. С такива изцепки разсейваш подозренията
428
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н премиер, от Азербайджан ни осигуряват 1 млрд.м3/год., а нашите потребности са 3 млрд.м3. Булгаргаз има задачата да доставя газа до БГ, а не да чака този газ да бъде доставен. Цели 10 г. това дружество пропиля, а сега плаче като вдовица за ..., че газът не е доставен. Апропо, в Александруполис системата за ревапоризация готова ли е? И не забравяйте, че тези 14 млрд.мз/год. природен газ са заделени за Италия по трасето TANAP.
427
1
 
25
 
! Отговори
гост преди 2 години
Киро Киртака ще повлече цялата коалиция към дъното и към предсрочни избори . Скоро по досетливите групировки ще напуснат потъващият канадски кораб под Радевият флаг .
426
0
 
9
 
! Отговори
Харабейшио преди 2 години
Кирчо е тръба!
425
1
 
32
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Хранилището в Чирен на газ беше 1/3 запълнено. То може да осигури газ за 3 месеца. Смениха ръководството на Булгаргаз и изнесоха веднага излишна газ поради топлото време за да си напълнят сметките в банките. Това е национално предателство на този мало.умник.
424
4
 
30
 
! Отговори
Военното преди 2 години
Кирчо, ти в казарма ходил ли си? Автомат в ръце държал ли си? Най-вероятно не си. Канадски гражданино. Американска подлого. Ти нямаш правото да говориш от името на българския народ. С нафукано некомпетентните ти мнения, изказани на високи форуми, можеш да докараш такива бели до главата на българина, че и представа си нямаш. Трябва да се поучиш от опита на Зеленски и Украйна с партньорите от НАТО и ЕС. Как ги жертваха като агне на заколение, за да постигнат икономическите си цели.