Бесарабски села почернени: Българи умират, защитавайки Украйна

Кристина Сараин: Тежко ни е, но сме щастливи, че те са истински защитници
12 апр 2022 18:55, Красимир Ангелов
113

Бесарабски българин е загинал на фронтовата линия в Украйна. 20-годишният Иван Минков е защитавал град Чернигов. Смелият млад мъж обаче не е единственият етнически българин, загубил живота си в боевете за Украйна.

Иван е загинал в третия ден на войната, докато отбранява северния град Чернигов. Иван оставя майка си и брат си в Криничное, известно сред българите като Чушмелия. Бесарабската българка Кристина разказва, че познава майката на момчето - Лена.

Още по темата
"Много ни е тежко да приемаме това, че нашите българи умират. Но сме щастливи, че нашите българи защитават Украйна и че те са истински защитници", подчертава бесарабска българка в Одеса Кристина Сараин.

И разказва за още случаи. "Вчера беше погребението на едно момче, бесарабско българче, той живееше в Измаил", обясни тя.

Ирина не бяга, защото градът ѝ, който се намира на 150 км от Одеса, има нужда от нея - работи като фармацевт.

"Много хора се нуждаят от моята помощ и не мога да остана у дома. Не мога и да отида в друга страна, защото моята страна има нужда от мен", каза още Ирина.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
5
 
1
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Боли ме патката за бесарабските българи това без Арабски българи означава българи който не са покръстени с арабски имена още от времето на хан кутрак Арабски шейх ги накарал да приемат мюслуманската вяра а те са избягали и за туй се наричат бесарабските българи защото са без Арабски имена останалите приеха вярата мюслуманска и ги наричат Волгсрские татари който не вярва да чете истинската история а не фълшивата история на Пайси Хилендарски която е писана за 22.часа волгсрския език е чувашки
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русофилите мразят всички Държави и народи включително и България и Българите
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като бежанците тръгнаха по Европа започна да се наблюдава процес на украинизация на неолибералната част от европейските общности. Те развяват украински знамена и лозунги а в Бг. процеса е ярък понеже много млади българи така изразяват антибългарските си настроения и НПОтата са им полирали мозъците.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една част от българите са честни и трудолюбиви хора, но една част са се украинизирали.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите са настройвали малките малцинства срещу руската етническа група много преди началото на войната и успешно са ги манипулирали. Българи, татари, грузинци и мн.др. И сега се бият за зеления.
83
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Да благодарим на Просто Киро за защитата на българите в Украйна!Утре така ще защити и българите в Македония.
82
6
 
10
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Като са безмозъчни-нека се бият за клаузите на Зеленски и САЩ...
81
7
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Много /не/верна новина,както всичките новини,с които родните осведомители ни заливат,откак е започнало прочистването на Украйна от нацистките бандюги.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза, че освободителите са ги избили.
79
14
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Като им е толкова акъла ...защитници , *** с промити мозъци са Сега като трупове барем нещо свястно ще свършат ,на тор стават
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия благородно ги убива
77
4
 
7
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Това на Козяк ли ти го казаха?
76
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89 А може би българите трябва да слугуват на Русия и Путин и тогава са българи?
75
13
 
14
 
! Отговори
Българите са ... преди 2 години
в България! Не умират за укро-фашистите и не слугуват в "западните" пицарии!
74
10
 
11
 
! Отговори
Слава на Путин преди 2 години
И на мен язовеца(Фашагата) да ми държи като заложник семейството със зареден автомат в главите,няма начин да не умирам "доброволно".Но всичко ще си дойде на мястото и то скоро.Народният съд ще раздаде справедливост насред центъра на Киев .
73
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момче макар и бесарабски българин е роден в Украйна.Загинало е защитавайки родния си дом,страната в която е роден срещу руския окупатор.Според нашите русофили това е грях да воюва срещу Русия.Сигурно е трябвало да седи и да гледа .Е не всички са национални предатели!
72
12
 
15
 
! Отговори
Стьопка Бандера преди 2 години
Според мен изборът за тези българи е демократичен - или умират, защитавайки Украина, или ги разстрелват като "дезертьори" заради отказ да "умират, защитавайки Украина".
71
12
 
8
 
! Отговори
msm преди 2 години
До Въпросче - глупаво въпросче, явно си кифла или кифльок, който е облъчен от руССка радиация и разбиранията ти за фашизъм, национализъм и агресия са много изкривени. Нацистите си личат по време на война. Подчиняват и заличават народи и нации с оръжие, разрушения, терор, убийства в геноциден мащаб. Видно е кой започна и върши тези дела в свещенната и плодородна славянска земя на Украйна. Слава на героите защитници!
70
8
 
6
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
ДрОгари евроатлантици,въпрос към вас.Лесно ли се игнорира укронацизма,или се полагат титанични волеви усилия.П.П.На пост получавам по 18 копейки!
69
4
 
7
 
! Отговори
И аз преди 2 години
отворих статията да прочета мнението на троловете. Дано да се събере достатъчно информация за АйПи-та, за кого "работят" и т.н. и някой слънчев ден да им се потърси отговорност за насаждане на омраза и за анти-българска пропаганда. Вие сте позор!

Спонсорирани публикации