Едва 12% от българите участват в доброволчески дейности

Това нарежда България на предпоследно място в ЕС
18
Едва 12% от българите участват в доброволчески дейности
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По данни на "Евробарометър" едва 12%  от българите участват редовно в доброволчески дейности. Това нарежда България на предпоследно място в ЕС, при средно за съюза - 24%, посочи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента Иван Ченчев ("БСП за България") на дискусия в Народното събрание. Темата е „Доброволческата дейност в България – проблеми, възможности, законодателна уредба". Форумът е по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, предаде БТА.

Ченчев посочи, че по статистика доброволци в България стават най-често млади хора между 15 и 30 години, ангажирани с културни и спортни мероприятия, дейности по опазване на околната среда, благотворителни кампании и други.

Липсата на закон при нас обуславя слабия интерес и участие в доброволчески кампании и акции на гражданите, също така създава затруднения на институциите, които работят с доброволци, коментира Иван Ченчев. Според него е необходим закон, който да признае, регламентира, а и стимулира доброволчеството.

Той посочи, че са правени опити за приемането на подобен закон в предишни парламенти. Досега има поне четири или пет внесени законопроекта за доброволчеството, никой от тях обаче не е успял да обедини достатъчно гласове, за да бъде приет. Налице са били много недостатъци. В последния проект, внесен на 4 март 2022 г., нещата не са много по-различни, коментира Ченчев. Според него кризите от последните години - COVID-19 и бежанските кризи, налагат да бъдат направени по-съвременни и адекватни на днешния ден предложения за закон за доброволчеството.

Той изцяло подкрепи предложението, изразено в няколко становища по последния внесен законопроект за доброволчеството, за създаване на работна група с парламентарно представените политически сили и с неправителствени организации, особено младежки, като водеща да е Комисията по младежта и спорта. Целта е да създадем един нов и актуален законопроект в подкрепа на доброволчеството, посочи Ченчев.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира, че трябва да провеждат политики за насърчаване на доброволчеството. Той посочи, че ковид кризата е показала слабостите в системата. Поради липсата на правна уредба не можахме да реализираме потенциала на хората, които наистина искаха да помагат, коментира Вигенин.

Той допълни, че на днешната дискусия присъстват над 25 организации. Формалният повод е законодателно проучване, направено по Студентската програма за законодателни проучвания на НС на тема "Нормативна рамка на доброволческата дейност в страните от ЕС и САЩ".  От изследването виждаме, че има различни формулировки в различните страни що е то доброволческа дейност, кои са субектите, на кого е позволено да бъде доброволец и има ли ограничения в зависимост от възрастта, посочи Вигенин. Има страни, в които доброволчество не е възможно под 18 години, другаде е възможно, но с някои ограничения, отбеляза той.

Доста неща има, по които трябва да помислим, да поработим и смятам, че ще се справим, защото виждам интерес и от моите колеги тук в НС. Вярвам, че много скоро ще имаме една солидна нормативна уредба, каквато е целта на днешната дискусия, каза Вигенин пред журналисти преди форума.

Гражданският сектор е лакмус както за развитието на обществото, така и за развитието на институциите, коментира на дискусията Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, която не можа да присъства на форума заради спешна задача. Според Величкова доброволчеството дава представа какви са проблемите и какви са възможните решения в дадена сфера, това е механизъм за изграждане на гражданско самосъзнание и повече истинско знание. Регулацията на доброволчеството би трябвало да насърчава, да дава стимули, каза тя.
 


18
Още по темата: доброволци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като стане средата заплата 10 000 евро ще се намерят доброволци дето се чудят какво да правят и си нямат друга работа та точно с безплатен труд ще се занимават.
15
0
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Луди ли сте бре ? И мама на тате веке без пари не даа !
14
5
 
6
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 месец
Значи и толкова са готови да се бият с Путин. Останалите ще излязат с китки при пристигането му
13
0
 
16
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
НПО-тата търсят гламави да им работят без пари. В същото време получават държавни и европейски субсидии, дарения от частни фирми и физ. лица, общински сгради с нисък или без наем. Питайте ги НПО активистите дали работят без пари, или получават заплатки.
12
0
 
10
 
! Отговори
Няма доброволчество преди 1 месец
Продължение... Червения кръст иска дамо нови дрехи с етикет, а масово българите пазаруват дрехи втора употреба. А ако искаш да си освободиш гардероба от примерно умалели дрехи твои или на децата, здрави и не демоде, разбира се след изпиране и гладене, няма. Просто няма къде да дариш, ако не искаш да ги хвърлиш в контейнера за ромите. Нета изорах преди време, нв намерих организации или домове, където да ги пратя.
11
8
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 месец
Мдаа... Както очаквах - плеяда от тесногръди еснaфи се подписали... Аз, от друга страна, участвам активно, има си нужда от помощ в много сфери. Балансирам доволно добре с личното си и времето за бизнес дела, семейство, спорт ... На гaнчa винаги му не стига времето, а сyче фас през 15 мин...
10
5
 
5
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Ако плащат - да, иначе категорично не. Всичко вече е пари, пари. Освен това аз съм учил за психолог, да управлявам хора, не да им работя. Съседката ми паднала и си счупила крака, да съм и помогнал. Ама казвам добре ли си? А пари ще ми дадеш ли?
9
4
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Аз съм един от многото който никога не е бил и няма да бъде доброволец за каквото и да било,най малко за обществено полезна дейност ! Пет пари не давам за обществото,както и то не дава за мен ! Единствено което ме интересува е да ми върви бизнеса,да печеля кинти и семейството ми да ми е добре ! И да сме здрави всички !
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма доброволчество ли? А курорта и здравните на укрите?! А че си платен за 8 ч, а работиш 10ч? А че мн хора се грижат за болни роднини? А когато отделяме часове или цял ден в помощ на приятел за ремонт или гледане на детето му/й? Сигурно списъкът може още да се допълни.
7
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Ами няма да участвам разбира се. Защо да го правя? Да си зарежа работата и бизнеса и да ида да върша работата на държавата ли? За която някой взима заплата от моите данъци! Нямам против да върша доброволческа дейност, но само когато видя, че държавата е свършила нейното. Да се помогне да, но да им върша работата - айде де!
6
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
За мерси не *** търси :)))
5
4
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
От как прочетох че няква украинка искала да се изплюе в лицето на моя доховен водач Костя Копейкин,никаква помощ не давам вече за тия!!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то над 60-70% са под минимума за да участващ в доброволчески мерки трябва да си добре финансово здравно и тн С какво да подпомогне българина доброволчеството
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма общество така, че какво бълнувате не ми е ясно. Нали вие унищожихте обществото в нечия задокеанска изгода, а ся ревете цинично и нагло за разни показатели дето на нямало по тях.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, ама по бедност и смъртност сме на първо! Не могат ни стигнат! )))
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как бе, работим и оделяме за почивката на уркопитеците.