Нов механизъм: Минималната заплата да е 50% от средната

ЕК също работи по подобен механизъм
25 юли 2022 19:43, Нели Христова
44
Нов механизъм: Минималната заплата да е 50% от средната
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата ще се определя по автоматичен механизъм, който предвижда тя да е равна на 50% от средната.

„От началото на 2022 г. министерството на труда и социалната политика работи по няколко варианта за създаване на прозрачен законовоустановен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) в страната, който да бъде базиран на проекта на Европейската директива, а именно – минималната заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата и на 60% от медианната работна заплата“, каза социалният министър в оставка Георги Гьоков по време на среща със социалните партньори. На тея бяха дискутирани вариантите за определянето на различни механизми за определянето на минималната заплата.

Гьоков припомни, че от 2010 г. насам е имало редица разговори по темата, водени от различни правителства, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Не бъркайте среден осигурителен доход, който е важен за НОИ, и средна работна заплата. Винаги има разлика с няколко стотин лв.
32
0
 
3
 
! Отговори
ДПС ГЕРБ преди 1 година
Бойко Борисов и Пеевски харесват Слави Трифонов на прайда в Германия
31
4
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Ми то мандат не остана,какво обсъждат след като ще зависи от правителството след изборите?
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после още хора в сивия сектор, махайте ги тея минимални заплати и оставете пазара на мира
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго пише в директивата - минималната заплата да не е по-ниска, а не да е равна на процентите от средната и медианата заплата. После не е ясно за кой период са тези средни заплати. Ако е за бъдещия период съвпадаш с определения размер на минималната, то трябва минималната да е примерно 70% от средната за последния изминал период.
28
0
 
3
 
! Отговори
Ръботодател преди 1 година
Бития бит . И за двамата цяр няма .
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социална еднократна помощ два метра капронено въже и евтин ***. Може и без механизъм. Обаче преди това да завещаеш имането си от гарсониера , бойлер и баракуда лично на премиер и авери .
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест ако масово работодателя намали възнаграждението на работниците и им дава купонив макс размер от 200лв (щото нямат данък за него) мин заплатата ще падне? Само печалба за работодателя
25
0
 
11
 
! Отговори
А може ли преди 1 година
депутатската заплата да е равна на минималната заплата? Защото никаква работа не вършите *** и дупедати!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тая инфлация която ни налегна и която ни очаква в близките години,това е най добрият механизъм!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му се не види! ЕК горе-долу е уцелила идеята на Волен Сидеров отпреди колко години? Може би преди 8-9? То сега се оказва, че още преди 12 години, всички били съгласни, ама нещо не им се е получило.
22
3
 
0
 
! Отговори
Do 17 преди 1 година
Nz ot kade si vidql 4e srednata e 1200, no si v g re6ka srednata rabotna zaplata za stranata e1600 leva, koeto e 800 leva bruto ili malko nad 600 nwto.
21
0
 
12
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
И аз викам стига,ама те така си купуват избиратели. Предизборната кампания стартира от днес.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е заради ЕС. От там ги натискат. Но в ЕС няма заплата от 500 евро. А в България пенсиите на почти 1.8 млн.хира са 200 евро и то отскоро. Заплатите на вишистите са 700 евро бруто и то от месеци. Абсолютен фарс с евтина работна ръка. Кой ще ходи да учи? Нямат мотивация младите да учат. Съседката е доцент в ПУ, съсед я подиграва, че той имал фирма с 300 човека, без да може да пише. Завършил като си купил средното.Както и да да е!! Подиграват се с хората. Особено в провинцията.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се да насърчават солидарност, вместо да насърчават конкуренция. Това крие рискове от уравниловка. Хората ще загубят интерес от квалификации. В един момент ще се окаже, че който не е учил ще получава почти толкова, колкото някой, който има ценз. Средната аритметична стойност няма как да се ползва за основа на минимална работна заплата, тъй като всяко увеличение на МРЗ я повишава значително, ограничавайки потенциалната най-ниска стойност. Ще се създадат условия за социален дъмпинг.
18
2
 
4
 
! Отговори
Продл пеша преди 1 година
Минималната заплата при харвардски цени трябваше да е като при жан виденов поне -3000 лв
17
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВДИГАНЕТО НА МРЗ Е С ЦЕЛ ДА СЕ КУПЯТ НАЙ-НЕКВАЛИФИЦИРАНИТЕ И ТОВА ГО ПРАВИ ВСЯКО УПРАВЛЕНИЕ НАРОЧНО ЗА ДА ПЕЧЕЛИ ГЛАСОВЕ ЗА ИЗБОРИТЕ! МРЗ ТРЯБВА ДА СЕ СФОРМИРА НА БАЗАТА НА МИНИМАЛНИЯ БАЗОВ ДОХОД ЗА СТРАНАТА УМНОЖЕН ПО 4 ! ИЛИ 150 ЛЕВА ПО 4 Е 600 ЛЕВА НО ДА СА ЧИСТО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ
16
4
 
7
 
! Отговори
Добре сте го измисли преди 1 година
По данни на НОИ сега средна заплата около 1200, минималната е 710. Та значи трябва да я намалите на 600. Само тъпизми, квалифицирани като поредните "умнизми".
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са 50%
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи не работят?? Кой ви управлява? Кой е създал базата за да ходите на работа? Тези, които пиели кафета.