България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп

Собственичката на дома иска България да я купи
2 сеп 2022 16:30, Йоана Цонева
25
България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: БГНЕС

България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

От години собственикът ѝ моли държавата ни да я купи, но от българска страна не следва реакция. След смъртта му нейна собственичка е вдовицата му - възрастна и болна жена, която не може да я поддържа. Сега тя отново отправя апел към държавата ни.

На 1 септември - деня, в който се навършиха 124 години от рождението на писателя и автор на „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ БГНЕС публикува интервю със Снежана Аческа, която моли българските политици да съхранят родната къща на Талев, като я купи и превърне в културен дом на България. Жената я предлага на страната ни срещу 100 хил. евро.

"Най-голямото ми желание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да разбера защо България спи. Може и плоча да поставят, но България трябва да бъде държава. Да се прояви в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – нека се върне обратно. И неговият дух да бъде спокоен", казва Аческа.

Още по темата
Тя казва, че съпругът ѝ си е отишъл тъжен поради нехайството на България към къщата на Талев.

"Къде е България? Защо спи?! Не мога да разбера защо България спи. От години го повтарям: "Сумата за една държава е смешна и да не се погрижи държавата да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел". Създадена беше фондация „Димитър Талев“, но пак нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамота. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е голяма работа - казва Аческа. - Очаквам българската държава да дойде и да си я купи. Да им предам ключовете, докато съм жива. Мъжът ми почина тъжен и ми каза: "Живей, за да осъществиш това, което си си наумила". Ето, все още съм жива, скоро ще навърша 72 години, и моля българската държава да ускори този процес, защото не знам кога ще си отида. Тази държава ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша онова, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и досега няма нищо."
 

 

Снежана Аческа, снимка: БГНЕС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък на това вие къща ли му викате и какаъв е този ,творил ли е нещо за държавата спасител ли е с какво толкова е жизненоважен
22
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
Български полотици и куфарни милионери не ви ли ви е срам за 100хевро да унищожите паметта за изключителния писател и радетел на българщината -и всички патриотични партии които цицате милиони от държавни бюджет .Ало ВМРО и други патреоти на ВАС ти говорим! ако нямате пари обявете подписка хората ще съберят но вие ще бъдете навеки проклети че не опазвате паметта на българщината.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така, и така са нещата. Не може всички къщи да опазваме, освен ако сами не се издържат. Държавата трябва да харчи огромни суми за стари къщи. Важно е творчеството. Всеки си има къща. В тия стари къщи не се диша.
20
3
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
До А защо не я дариВ крайна сметка, той цял живот е живял и творил в София. Родната къща просто трябва да бъде дарена, а тази жена иска да направи сделка.
19
1
 
1
 
! Отговори
истината преди 1 година
Защо тази жена като е такава радетелка на паметта на Талев, не дари къщата на българската държава и готово? Хем се руши, хем пък и пари иска. Не е ли нахално? 100 хиляди са порутена къща и още 100 евро за ремнот. Бе вие парите са нищо ги нямате. Па нека пенсионерите гладуват, нека! Настана време за оцеляване.
18
0
 
2
 
! Отговори
БМДТ преди 1 година
Еееех, Димитър Талев е написал "На завой". Как да го харесват ***? Макар че там е казал, че последният комунист ще умре в България, даже когато в Съветска Русия няма да има комунисти. Еееех Минке.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стане културен център! Това си е важно! Но ние нямаме план как да имаме влияние в бановината! Решили сме вече, че сърбите там са завладели елита! Жалко е това за нас!
16
3
 
12
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Вместо да беше написал за ,,преспанските камбани",да беше написал ,,Винету".Отдавна положението щеше да както трябва.Но Д.Талев взел че писал за България и несломимият свободолюбив български дух,където любовта към българщината стопля кръвта на всеки родолюбец.нещо което е в абсолютен разрез със съвременният курс на политика за изличаване на българщината от вените ни.Разберете че това е политика,и начин за пречупване на родолюбивият ви дух.И в Русия е така с българщината.И там ни мачкат и изличав
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците ни са много силни на думи, но когато дойде време за дела, нищо не правят. Затова и са ни такива отношенията със Северна Макединия.
14
1
 
8
 
! Отговори
Каква е тая снимка преди 1 година
под публикацията бе, днес.бг? Да не би да е илюстрация на политическите ни отношения с Македония? Или на вашата некадърност като журналисти?
13
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не мога да разбера за чий ни е на нас българите някаква си къща в маке-ленд? Ресторант ли ще има? Пицария ли? Баничарница? Една плоча "тук живя Талев" и толкова. 100 к евро? Ненормалници. Точно тоя тип музеи са най-скучните. Тука живя еди кой си. Ето това му е било гребенчето, а това са му чиниите. И тия 100 к евро КАК ще се изплатят, бе? Айде всички да гледаме гащите на Талев? Както ни водеха едно време в скапания мавзолей. И тоя тип Талев взе, че умря. Айде чао - и си купете сувенири.
12
2
 
10
 
! Отговори
Искала български преди 1 година
културен дом, ама можело и хотел да стане... Срещу 100 000 евро... Нещо не се връзва. И не се разбира коя държава й е изгонила децата и защо?
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не може да я загуби, защото и сега не е наша, яле бабето иска 100 хил. еврака, значи е нейна.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тука макетата могат само да си го...взаимно. Да се напънат да се сетят кой е написал "Самуил, цар български". Пак Талев е авторът. Дето е уж македонец... И не... не го е написал на македонски! Айде... шах и мат. Спете спокойно с речник по албански език наблизо... защото албанският е официално признат държавен език в Маке-Ленд!! (без майтап - тия *** трябва да говорят и на албански, а не признават българския си диалект)
9
5
 
7
 
! Отговори
Жената не знае преди 1 година
че всичко което е било държавна собственост се заграбва от мутри,депутати,министри и примиери.Та няма никакъв смисъл къщата на Димитър Талев да се купи и в последствие да се обяви за ,,къща за гости" и на малко по-късен етам да се ,,приватизира за 10-на хиляди лева и да се превърне в бардак отдаден под наем на албанските арнаути.Жената и идея си няма какво се случва по върховете на България.
8
6
 
3
 
! Отговори
мара белчева преди 1 година
Виж, ако беше къщата на Карл Май, държавата отдавна да я е купила, но какъв е тоз Палев? Преспабските канбани глъсовете ви чувал...
7
2
 
18
 
! Отговори
maca преди 1 година
Няма лошо България да я купи, това е лесната част, по-трудната е да я опази, нали макетата като разберат ще я запалят, ама това никой не го мисли!!!
6
5
 
13
 
! Отговори
Еех преди 1 година
Къде са оцъкления и маймуняка от ПП да дарят по една заплата. Нали за уукрите даваха. А, пардон,те по македонския въпрос се изходиха върху българските интереси, просто защото българските интереси не са техните интереси.
5
4
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
След което макетата ще ни забранят достъпа до нея! В тая държава и *** да не си хвърлиш!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 Аре па и ти бе! За 100 хил читав апартамент не може да се купи, ти за цяла къща се пазариш! Нека да не се правим на по-големи прошляци, отколкото сме, а?