България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия
9 сеп 2022 14:21, Нели Христова
509
България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН
Снимка: БГНЕС

Според Индекса на човешкото развитие на ООН, България е изпаднала от класацията на държавите с най-високо развитие в света. Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия.

Така България се превръща в единствената страна от ЕС, която не се намира в групата на най-високо развитите държави в света, предаде bTV.

Индексът на човешкото развитие на ООН се проследява от 1990 г. Чрез него се измерват и характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж, вземат се предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната класация представя ситуацията през 2021 г. България заема 68 място в света и става втора в групата на "високо развити държави", която е водена от Албания.

България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна - 77, Северна Македония - 78, Китай - 79, Бразилия - 89.

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход - 23 071 долара годишно.

На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развитие. Продължителността на живота е 84 години, а средният доход - 66 хил. долара.

Държавите около България имат много по-висок годишен доход на глава от население.

Румъния например вече е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 г. средна продължителност на живота и личен доход 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия - 45 и Унгария - 46.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
5
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До славянката: драго комунопитекче, колко хора се опитват да избягат от цоц лагера от 1944г. до фалита му през 1989г.? И колко се опитват да избягат от загубилият Запад в светлият цоц за същият период? Само на това отговори и всички останали празноговорения стават излишни! Щом един строй трябва да прави ограда, минни полета, картечарски гнезда и телени огради за да спира щастливото си население да не избяга, всякакви цоц стъкмистики стават излишни! Толкова за прехваленият ти цоц!
370
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 409: и колко мини за желязо имаме? А колко газ за да може подобен завод да работи с местни ресурси? Кремиковци никога не е бил на печалба защото суровините които ползваше се носиха от чужбина и това прави продукцията безбожно скъпа. А това за местни мотокари и тн. са мокри сънища на необразованите. Мотокари със стругове от 1950 няма как да се правят през 1990 и да са печеливши! Кремиковци е като мини Марица винаги на загуба, но на държавна дотация за да не останат хиляди без работа.
369
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Гърция е много по-православна от нас е я оставят да прави каквото си иска!" - Гърция е най-мошеническата държава. 80% от населението са изгонени от Анадола 1923та от Ататюрк. А православието... Те казват, че Константин бил грък, ама е тракиец. Те твърдят, че били елините, ама то се вижда, че са по-*** дори от турците. На Гърция и историята им е назаем и живота им е назаем. 30 милиарда на година заеми и фалират през 15 години, ама са послушни евроатлантици.
368
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав - специално за Кремиковци можем да поспорим. До последно го фалираха насила. Последните 4 години когато успяха да изгонят Зафариев и Томов завода дори беше на печалба и може да ти го каже всеки работил там. Затвориха го заради някакви еко-талибанщини коркото гърците да владеят индустрията на Балканите. Ходи да видиш стомана Перник колко е еко, ама нали е гръцка... А колко е била лоша стоката можеш да питаш европейците - цяла западна Европа ползваше местни мотокари, кранове и т.н.
367
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 404 защото така работи троянският кон драги соц, или Илиада не я учихте по време на образцовият соц и не знаеш какво е троянски кон? За какво да влизаме в соц сборища и да им разваляме статистиката като можем да влезем в западните и да разваляме тяхната и да служим за пример и оправдание на соц робите? Ако бяхме разстреляли публично както румънците всички червенокнижковци сега нямаше да водим този разговор соц робе!
366
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 394: били нарязани 2300 мъртвородени и фалирали заводи с машини на 60+ години. Още ли цивриш за Кремиковци които е фалирал още на чертежа преди да го направят! Фалираха заводите защото нямаше кои да ги управлява, кадрите си бяха свикнали с мързела, произвеждаше се некачествена и остаряла продукция която даже в соц лагера не я искаха и държавата фалира, а с нея спря и дотацията на фалиралите заводи! Затова драги соц се нарязаха тези заводи, защото не е трябвало даже да се строят!
365
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки живее според нуждите си. Един е милионер друг е бездомник. Общото е, че всеки е сам за себе си и че чака другия да умре. Българското отдавна умря, масово гласуват за личния комфорт, а не за общата кауза. Нормално е 15% от горната средна класа да гласува за проатлантически партии на тях все пак не им дреме за останалите 75%, които имигрират или стоят депресирани, че не могат да прокопсат в живота. Капитализма не предлага развитие на всички. На 1000 човека 50 взимат нормална заплата.
364
1
 
3
 
! Отговори
Столетник преди 1 година
Ако махнем от статистиката манг.. овците,които раждат на 10 до 14 г недосени и болни деца,както и след това не работят т.е.не произвеждат БВП ,какво ще се получи?Средна продължителност на живота над 78 г.и БВП на бял българин над 35000 щ.д годишноИЗВОД : По малко *** по бяла държава.И тези които живеят повече от половин година извън България да не ги включват в статистиката и да не гласуват.
363
1
 
2
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Между Гренада (това не беше ли град?) и Барбадос сме. Албания е преди нас, но Македония плътно зад нас. Ето още едно доказателство, че сме един народ.
362
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане и ИТН са в парламента, какво очаквате
361
1
 
4
 
! Отговори
Гpaнт Aтлaнтичeв преди 1 година
Taя kлacaция нe ни e npиopитeт, вaжнoтo e в kypoлaциятa дa cмe c napaneт no-нanpeg!
360
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕ ТОВА БЪЛГАРИЯ ЛИ Е .ЕДНО ВРЕМЕ КАКВА БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ АМА НЕ ПРИ ОНЯ ПРАВИШКИ ХИТРЕЦ ИЛИ ПРИ НЕГОВИЯ БОДИГАРТ ПОСЛЕ.
359
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 389: защото България е руският троянски кон в ЕС, тя се управлява от комунисти и се тласка към провал за да може тролчета като теб да сочат с пръст и да дават за пример как ЕС е лош, а Русия добра. Ето така се прави соц стъкмистика. Румъния която си разстреля публично вожда защо дръпна толкова напред? Защо държавите които се бориха за национално освобождение по време на соц робството като Полша, Чехия, Унгария дръпнаха толкова много напред? А драго соц изделие?
358
2
 
3
 
! Отговори
Радев фуражката преди 1 година
Честит ви празник чехльовци
357
3
 
2
 
! Отговори
Столетник преди 1 година
Ако махнем от статистиката московците,които раждат на 10 до 14 г недосени и болни деца?Както и след това не работят т.е.не произвеждат БВП ,какво ще се получи?Средна продължителност на живота над 78 г.и БВП на бял българин над 35000 щ.д годишноИЗВОД : По малко *** по бяла държава.И тези които живеят повече от половин година извън България да не ги включват в статистиката и да не гласуват.
356
6
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До славянин - защото все руски п'одлоги управляват тая държава десетилетия наред. Те като вярна пета колона на Владимир Владимирович никога няма да допуснат нито енергийна нито друга независимост от Масква. Нищо дето удрят чело пред Вашингтон - Масква е в сърцето и джобовете им. Те затова.
355
10
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Така ще е без Баце и с комунисти начело
354
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 383Пак да питам декортикиранете демократчета защо руската пдлога Сърбия е преди евроатлантическа България!?))))))))По тази класация тя е и пред Китай. Освен това в България управляват руски ***.
353
3
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Нямате си на идея какъв погром е в училищата и в образованието. На всички директорски позиции са кадри и симпатизанти на Герп.Назначават учители по партийна линия или на симпатии.ПП не ги махнаха. Не посмяха, защото самия Денкофф се е издигнал по времето на Герп.Не искам да Ви плаша, но плодовете от образованието на Винету 12 години ще даде отражение в близките 10-20 години и тогава ще можем да се съревноваваме само с африкански държави. Никой вече не ни брои за нищо. Дори потопа неотразиха в ЕС
352
1
 
6
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 година
Искам разяснение на изречението от статията Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход - 23 071 долара годишно.По специално на втората част! Прокуратурата на Пелишат