Ще се завърне ли "Евролаб" на "Капитан Андреево"след рокадите в БАБХ?

МЗ планира граничният пункт ще бъде обявен за обект от националната сигурност
7 окт 2022 08:30, Анисия Иванова
15

След рокадите в Българската агенция по безопасност на храните - напрежение и взаимни обвинения между отстранения и новия директор. В центъра на спора отново се оказа граничният пункт "Капитан Андреево". От Министерството на земеделието твърдят, че уволнението на проф. Христо Даскалов е заради нарушения, след като се е върнал от отпуск, а не заради лабораторията.

Преди 10 месеца бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов и вече отстраненият директор на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов разкриха злоупотреби за десетки милиони левове на граничния пункт "Капитан Андреево". Именно закриването на скандалната лаборатория стои в основата на последните рокади в Агенцията по храните, научи Bulgaria On Air. Официалната причина е съвсем различна - уволняване на хора и подписване на анекси по изтекли договори.

"Дойдоха доста сигнали, че д-р Вълчанов не се занимава с това, за което се бяхме разбрали - случаят "Капитан Андреево" да бъде приключен. Занимавал се е с всякакви други неща, подготвял е почвата фирмата да се върне тържествуващо на границата", каза бившият директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Още по темата

Новият директор Христо Вълчанов заемаше същата длъжност през втората половина на 2021 г. Пред камерата ни той заяви, че твърденията за връщането на "Евролаб 2011" на границата са лъжа.

Следващия проблем, който виси със страшна сила на новото ръководство, е, че е обявена обществена поръчка за лабораторно оборудване за новата лаборатория на "Капитан Андреево" и в тази поръчка са включени консумативи за работата на ЦЛХИК, а именно лабораторията, която в момента изпълнява изследванията за пестициди. Поръчката е обжалвана", коментира директорът на БАБХ проф. Христо Вълчанов.

От Министерството на земеделието заявиха, че граничният пункт ще бъде обявен за обект от националната сигурност. Процесът обаче е бил започнат още при бившия зам.-министър Иван Христанов. Според него това няма да реши проблема с лабораторията.

"Много е лесно да направят конкретни зони от граничния пункт, които да са специални и да подлежат на специален контрол, а лабораторията на този оператор да е изкарана на 10 км от границата и пак да канализират всички проби там", уточни Христанов.

Обществена поръчка за държавна лаборатория е обявявана и при предишното ръководство, но според Христанов нейното изпълнение е саботирано и от лабораторията "Евролаб".

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Баесеф ужким купи Монсанто, пък се оказа, че Монсанто е купило Баесеф за си смени името и остане да бълва канцерогенни торове в Европа и бавно и полека ГМО и хибридите да навлязат в Европа. Пълзящ неоколониализъм и стерилизация на населението е в действие.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не няма да се върне под същото име
12
0
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
оказва се че Капитан Андреево е кокошка която снася златни яйца и борбата за надмощие между мафиотските групи там ще е епична...
11
0
 
4
 
! Отговори
евреин преди 1 година
турците са глупавви, тез от ДПС са хитреци, измамници и мошеници, и ако бг турчинът имаше нещо друго освен *** в главата, щеше да го разбере, а не като овца да гласуван нон стоп за тях. Соломон Херцел, начетен ортодоксален евреин, прочел повече книги, отколкото има в турските села в Бг
10
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
обиколил съм доста турски села, единствените турски села където са сравнително добре са няколко кърджалийски села и няколко сливенски - като Ябланово, Новачево и това е. Другото е трагедия, братко
9
1
 
6
 
! Отговори
до турчин преди 1 година
как ще имаш пари и стандарт като си неграмотен, имаш 11 правописни грешки за 2 реда. 100 % БАЧКАШ ИЛИ БАРАБА В СТРОИТЕЛСТВОТО ИЛИ В СЕЛСКОТО , НЯМА КАК ПОВЕЧЕ, ПРИЯТЕЛЮ, ЗАМИСЛИ СЕ, ЗАЩО ТУРЦИТЕ НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТЕ, НАУЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ. Навсякъде говорите помежду си на турски, а живеете в Бг и Ес. СРАМОТА Е ТАКА ДА ПИШЕШ. КАЗВАМ ТИ С НАЙ-ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ, ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ 90 % ОТ ТУРЦИТЕ В БГ СА КАТО ТЕБ.
8
1
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Ти май никога не си стъпвал на местата за които говориш. А още по-малко в турско село.
7
6
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
не се пудигрвай с турсите ние сме ръботливи и така. балгарина е марзелив и чака на гутово сичко а аз се обивам от бачкане
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг турците са най-глупаввия и най-бедния етнос в бг, заедно с ромите. И пак си гласуват за ДПС - гледам Кърджали и околията, разград и околията, Търговище и околията - трагедия и пак ДПС категоричен победител. Масово турците в тези райони живеят в копторлъци, трагедия и ужас, мизерни, миризливи, ама явно така им харесва. Затова да гласуват за ДПС. Вижте другите етноси в Бг- гърци, каракачани, арменци -повечето от тях са даже богати - карат хубави коли, имат хубави имоти, а тъпия турчин.......
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитан -Андреево - Капъкуле служи за внос не само на плодове и зеленчуци с пестициди и канцерогени, но и на злата , наркотици от всякакъв видм цигари. ГЕРБ спечели - Тиквата и Ерджолан контролират канала, а вие ми обяснявайте колко големи политици са и двамата - те са с най-ниско IQ в Европа.
4
0
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Това е канала на турският зеленчик и плид към западна европа. Реално евролаб е тяхна фирма. Даже и държавна да стане хората който ще са назначени там ще са там, за да прикриват нарушенията на фито-санитарният контрол от турските производители. Така ,че далаверата няма спиране докато не станем правова държава.
3
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
за какво внасяме от турция плодове и зеленчуци сортовете им не са по нашия вкусосвен това са нетраини и на 2 ден на стаина темп се развалят наровете от новатареколта вече пристигнаха ама са зелени а кората отвътре е почнала да загниваа цените на вноса са като тези на българските стоки
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вноса на домати ли се карат или за контрол над каналите с кокаин, който се пренася във въпросните камиони с домати? ;) Защо ли, при НАТОвските политици всичко опира до контрол над каналите с дрога? :}
1
2
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
Мутри на Бойко !