Почина големият писател Антон Дончев

Той е издъхнал след тежко боледуване във ВМА
Обновена: 20 окт 2022 09:57 | 20 окт 2022 09:42, Елка Василева
68
Почина големият писател Антон Дончев
Снимка: архив, БГНЕС

Антон Дончев е починал тази сутрин.

Големият български писател е издъхнал във Военномедицинска академия, след тежко боледуване, съобщи БТА, като се позова на болничното заведение.

Антон Дончев е известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“.

Роден е на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г.Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г.

Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор).

С този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Романът е екранизиран (филмът „Време разделно“ е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“) през 1987 г. на режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

От 2003 г. Антон Дончев е академик на БАН.

Поклон пред таланта и паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Антон Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
0
 
! Отговори
Не разбрал преди 1 година
Да почива в мир.Посредствен писател Платен пропагандист жалко. Било му е трудно да представи художествена измислица която като исторически обоснован разказ като по същото врвме са строени Български църкви в ИстанбулВъзможно е и той да се е презирал, но пък той ли ще оправи света
38
2
 
1
 
! Отговори
Srek преди 1 година
До аман от поклони"Пътят към София" едва ли е от Фани Попова Мутафова. Адски труден за четене, монотонен и изключително тегав. Вярно, че когато го четох за първи път бях на 18 г. и може би затова не го разбрах съвсем, но на същата възраст прочетох и "Време разделно", който ме потресе. Това беше доста отдавна.
37
7
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
До 29Разбира се,че е измама,но българина това не го интересува.Той трябва да мрази някого за неговите несполуки.Доказано е ,че такъв поп е нямало.И защо бе ще обръщат в ислям най-бедните райони на България,а другите райони ще ги оставят? Имали са достатъчно време нали!И написан роман точно когато ще се сменят имената на помаците и филма е направен при смяната на имената на турците,случайно нали?
36
1
 
1
 
! Отговори
АНТОН ДОНЧЕВ преди 1 година
До Микис Теодоракис__МИКИС ИДВАМ ПРИ ТЕБЕ,ДЕ СА ТЕ НАСТАНИЛИ ?!!
35
2
 
2
 
! Отговори
Maher Younsi преди 1 година
R.I.P , Anton Donchev .
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтриха сума коментари. Хубаво е да се знае, че е умрял автор, чийто най-известен роман е краден. Дали за крадците са нужни такива славословия дори post mortem, нека всеки сам си прецени.
33
1
 
7
 
! Отговори
Иван Христов преди 1 година
Мир на душата му!Какво интересно съвпадение на обстоятелствата! Антон Дончев е автор на романа "Време разделно". Това, което се случва сега в българската политика си е "Време разделно"!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И моят дядо почина преди 2 седмици. Но той беше на 87 г. Бивш учител по руски език, партиен секретар и кмет на нашия град.
31
3
 
13
 
! Отговори
Поклон! преди 1 година
Животът ме лъхаше в лицето като вятър, летеше над мене като облак, течеше в краката ми като река. Може ли да хванеш в шепа вятъра, облака, реката? Можеш ли да ги задържиш? Да не ти се изплъзнат? Да живееш, значеше да имаш и да нямаш. И да не поискаш да имашИз Време разделно
30
3
 
22
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Бог да го прости и светла му памет!
29
6
 
5
 
! Отговори
Ахмед ага Тъмръшлият преди 1 година
До Караибрахим Ами попрочети някоя и друга книжка и ще ти съмне,не е проблем!Само дето ще се пооткажеш от форумите,до като четеш,а това вече е голям проблем!За теб!Ти решавай!
28
9
 
8
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Измама ли е "Време разделно"? Наистина ли българите в Родопите насилствено са приели исляма през 16-ти век?
27
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорно е доколко той е написал "Време разделно", ама хайде.
26
7
 
12
 
! Отговори
аман от поклони преди 1 година
До Чавдар войвода!!!Трябваше да обясниш защо комунистите я подгонват!И защо кадърен и талантлив писател като нея се забърква с политика,и с мъжа си симпатизират на Хитлер!И когато се усеща,че е сгазила лука и то фатално,вече е много късно!Втората и книга "Пътят към София"я дава на Стефан Дичев,но и той я лъже!Накрая умира от глад и изтощение!Изобщо,с българи да си нямаш работа!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да почива в мир! Това е кръговратът на живота
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И крал Гримуалд дал земя на Алцек и хората му, дал му дори изоставени крепости и му поверил да пази границите на лангобардското царство. А певецът Агелмунд наредил песен за похода на Алцек през Алпите. После отишъл при Алцековите болгари, взел жена болгарка и живял между тях, та научил езика им. След това се вдигнал и тръгнал към Велика Болгария, за да види дървото, което е родило такива плодове.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава крал Гримуалд заплакал. Вдигнал ръце, та покрил лицето си с длани, и плачел като мъж несръчно и шумно, сякаш кашлял или виел. А след него заплакали мнозина от неговите хора.Плачел и младият певец Агелмунд, поразен от гледката на тези конници призраци. И колкото плачел от жалост, толкова плачел и от радост, като видял с очите си на какво е способен човекът.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като видели, че крал Гримуалд мълчи и ги гледа, тогава жените тихо се смъкнали от седлата, както били зад гърбовете на мъжете си, та затънали в снега. И за да не паднат от изтощение, с една ръка се държали за стремената на мъжете си, а с другата притискали децата до гърдите си. И ездачите едва измъкнали замръзналите си саби. И запретнали десните си ръкави. И се оголила не човешка плът, ами се показали почернели главни от недогорял огън. Всички мълчали.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тъй редица от седмина конници спрели пред крал Гримуалд, кон до коня и ездач до ездача. А конникът по средата държал пръта с конската опашка. И тази конска опашка била бяло сребърна, защото била скована от лед и сняг. А бяла опашка може да върви само пред хан. И приличали тези седмина наистина на призраци, защото и седмината били бели от сняг и светели като стъклени от лед. Зад тези седмината се губела и потъвала в мъглата друга редица от коне и мъже.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е преминал това се разказва в песента на Агелмунд. Там се пее за бури, за ледници, за човекоядци и за много други неща. Но ако аз бях на мястото на Агелмунд, щях да си мълча. Никой не може да разкаже как седемстотин души мъже и още толкова жени и деца са преминали през зимната планина и са успели да запазят живи конете си. Знае се само, че са преминали.