Тестовете на "Менса": Българчетата стават все по-интелигентни

Най-умните деца обаче редовно търпят подигравки
Обновена: 3 фев 2023 11:48 | 3 фев 2023 11:48, Красимир Ангелов
80

Българчетата стават все по-интелигентни. Това показват тестовете на престижната организация "Менса", като в края на изминалата година са тествани около 165 деца в редица градове в България.

"Някои са участници от олимпиади, други са по природа интелигентни, други сами карат родителите си да ги запишат, защото се чувстват различни, някъде го има желанието на родителя да провери колко е умно неговото дете", заяви психологът от "Менса България" - Даниела Лечева пред "България сутрин".

Има данни за 13 свръхинтелигентни деца у нас - постигнали са 98 или 99 персентила на детския тест.

"Това е величина, която показва, ако по същото време и същите условия се явят 1000 души, от колко от тях по-висок резултат е вашият. Например при 79 персентила - имате по-висок резултат от 780 други тествани", уточни Лечева пред Bulgaria ON AIR.

Статистиката показва, че най-много персентила имат момчетата в Пловдив и Русе на възраст 9-14 г. Следват момичетата от Пловдив, след тях - момичетата от София и Варна.

"Голям проблем за хората с висока интелигентност е, че не се чувстват разбрани, чувстват се различни, били са подигравани, трябва да изпростяват изказа си, за да бъдат приети, не вдигат ръка в час, за да не бъдат подигравани", посочи психологът проблемите, пред които се изправят по-интелигентните деца.

Лечева добави, че такива младежи са по-невнимателни в час, защото не им е интересен материалът, а много от тях предпочитат компанията на по-възрастните.

"Интелигентността може да бъде развита, но не може един човек с под средната да стане изключително интелигентен. Може да имаш много познания, да си енциклопедист и да си под средното ниво на интелигентност", поясни Лечева.

"Много хора се явяват преди кандидатстване в университет, миналата година проведохме безплатно тестване на абитуриенти. В чужбина добре се гледа на висок резултат на теста", посочи Лечева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Нека ги подиграват. Те ще ги подиграват само докато завършат училище. А после ролите се обръщат и тогава наистина става смешно. Обичам на такива "подигравачи" да им чета гладните вопли че работят на минимална заплата, и изобщо съсипаха я тая държава. Знаем кой се смее последен, нали?
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще кажа американчета и британчета стават все по примитивно ,защото в това български образувание малките ни ги мачкат мощно с ум
5
6
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Оффф, как пък тези българчета все са много интелигентни, все сме най-умни, все печелим всякакви състезания, и накрая тръгваш по улицата, по пътищата, по градския транспорт, и навсякъде някакви неандертаалци?! Как става тази работа? Къде са тия умни и интелигентни българчета?!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глупаво заглавие 1 - То е така навяскъде.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има данни за 13 свръхинтелигентни деца у нас - постигнали са 98 или 99 персентила на детския тест." - Поне им дайте, на тези деца да пишат статията ...
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавата населена с асанчета и чик чокчета умните не са на почит
1
1
 
22
 
! Отговори
Глупаво заглавие преди 1 година
165 деца не са представителна извадка за българчетата. Истината е, че малка част от децата се представят много добре, а голяма - много зле