Административните мерки не са начин за справяне с инфлацията

Иновациите са спасителният път за всяка фирма, смята Цветан Симеонов
8 фев 2023 18:15, Анисия Иванова
8
Административните мерки не са начин за справяне с инфлацията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно е намерението държавата да се справи с инфлацията, но административните пътища не са правилните. Никъде с административни мерки не са задържани цените – обратно, предизвикана е спекула. С административни мерки вероятният изход за много от предприятията ще бъде преминаването към сивия сектор, за други – тъмния сектор, а една голяма част ще си заминат. Административните мерки, ако бяха част за управление на икономиката, социализмът щеше да оцелее, нямаше да се провали. Това заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Държавата все повече се намесва в отношенията работодател-работник“, отбеляза Симеонов.  

"Обезсмисля се съществуването на профсъюзи при условия на административно определяне на голяма част от нещата, които са в социалния сектор“.

Според него ниската работна заплата у нас в сравнение със средното европейско ниво се дължи на ниската производителност.

Той коментира възможността нивото на минималната работна заплата да се определя по механизъм, според който да е 50% от средната работна заплата.

„Средната заплата е разтегливо понятие. В момента минималната работна заплата е 50% само от средната заплата в София и още няколко региона. От заплатите в Кюстендилския регион, например, е 70% и повече над очакваната средна работна заплата“, посочи гостът.

Симеонов отбеляза, че в Европейския съюз „има десетки политици, които да говорят, че минималната работна заплата трябва да се вдигне на такова равнище, че да осигурява добър начин на живот“.

"Така се отрязва пътят на всякакъв натиск – а този натиск е в положителна посока, работниците да повишават своята квалификация и своята производителност“.

Гостът коментира и държавните компенсации за бизнеса на фона на обвиненията, че компаниите не ги връщат обратно към хората. „Заради високите цени на енергията бяха отнети огромни средства (от бизнеса) и то от държавни фирми... С една трета от свръхпечалбите се посрещнаха всички компенсации за високите цени на тока“, посочи той.

По думите на госта компенсациите за електроенергия трябва да са валидни за всички компании – независимо от размера им, както е настояла БТПП. Те трябва да останат в сила, изрази мнение той, „докато основните чуждестранни партньори на България правят същото в своите страни“.

Симеонов отбеляза, че технологиите и дигитализацията на бизнеса са голяма ниша, която трябва да се запълни у нас на фона на недостига на квалифицирана работна ръка.

"Иновациите са спасителният път за всяка една фирма – не само в България, а и в света, защото те решават въпроса с недостига на кадрите… Който не подценява иновациите ще има бъдеще“.

Той добави, че страната ни трябва да улесни условията за бърз внос на работна ръка. Според него развитието на образователната ни система също би привлякло студенти, които после могат да останат да работят у нас.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставете това ами оня от пети канал на македонската телевизия разправя че гостувал на тая мутренската блумбарг и каза - Не личеше че ще ни спират за членство и че ще се караме . После разправя че вечерта на 5 февруари май го причакали трима булари и го заплашвали разни такива работи .
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ооо, търгашите ревнаха. Не било начин. Ако не беше начин, щяхте само да се хилите под мустак и да мълчите пренебрежително.
5
0
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 9 месеца
Кви иновации в слагането на надценка, бе? Смарт-калкулатор ли? Или изкуствен интелект?
4
2
 
2
 
! Отговори
Иновации? преди 9 месеца
Какви иновации? Трябва производство. А вече всички се отказват да произвеждат храна за продажба! Защото толкова много административни спънки имат и всякакви люшпери под формата на проверяващи и т.н., че се обезмисля всичко и селско стопанство, и туризъм, и производства. Скоро всеки, който може ще произвежда за себе си. И няма да има среща с разни административни хрантутници, които вземат космически възнаграждения и не само! Променете условията за бизнес. Махнете хрантутниците! Кому са нужни те?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе я направо връщайте куманизЪмЪ
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Частен бизнес 100% в България е съвсем малко. Всичко е партия активисти фирми и монополи
1
3
 
9
 
! Отговори
Икономиканамизерията преди 9 месеца
Картели, монополи и държавни помощи за частни бизнеси, никак не се съчетават добре с виртуалното понятие "свободен пазар", който сам се бил регулирал.