Стресът на работа повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Работещите над 55 часа на седмица са по-застрашени от инсулт
10
Стресът на работа повишава риска от сърдечносъдови заболявания
Снимка: Pixabay

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания, предупреждават от КНСБ.

Синдикатът напомня, че дългите часове работа (55 часа на седмица и повече) водят до 1,1 пъти по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания и 1,3 пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с работещите по-малко часове.
Изследвания показват, че при повече от 5 години работа на смени се наблюдават 1,07 пъти по-висок риск от  сърдечносъдови заболявания за всяка допълнителна година работа. Нощните смени в дългосрочен план се свързват с 1,1 до 1,2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.

Наскоро Евростат обяви тревожна статистика, според която през 2020 година в ЕС България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания – 61% от всички починали, допълват от КНСБ.
Стресът на работното място може да е сред причините за възникването им. Когато сме под прекомерен натиск и чувстваме, че няма да се справим в срока, поставен от работодател или липсва подкрепа от колеги, приятели, може да се стигне до ситуация, в която сме изложени на висок риск от разболяване. Признаците на стрес са: човек се чувства разстроен, чувство на страх, безпокойство, паника, учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня и др, допълват от КНСБ, като се позовават на информация на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа.

Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място заедно с повишено ниво на стреса влияят отрицателно на сърдечносъдовата система. Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове (коронарна болест, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето и др.), могат да доведат до инсулт и да завършат с фатален край.

Сърдечносъдовите заболявания водят до високи разходи за лечение и натоварват здравната система, повишават дните в болнични, което от своя страна намалява производителността на работната сила.

Освен стреса на работното място в основата на сърдечносъдовите заболявания е и неблагоприятният начин на живот, като тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, липса на физическа активност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация, допълват от КНСБ.


10
Още по темата: работаКНСБзаболявания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Слушах го този наглец Велев, те не искат да плащат, а хората да тичат на 4 работни места, а през това време да кара курсове за квалификация и дрън, дрън. Скоро ще реват, че няма никакви работници. Млади хора вече работят 3 м. на запад, после си живеят 3 м. тук с парите, и пак отиват. За мин.заплата да работи той.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ммм 3. Кръвната захар не се ли мери сутрин на гладно?
6
0
 
3
 
! Отговори
от село преди 2 месеца
По няколко пъти на ден, било на работа чета при запалени восъчни свещи Молитви, като отправям своите дълбоки Християнски поклонения към нашият Спасител Иисус Христа. Това е моето единствено спасение в тези тъжни времена.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аха а лекарите и пилотите например как да работят, ако не смени
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А вчера Васил Велев каза, че заплатите не трябва да се повишават, а вместо това хората да работят на повече места.
3
0
 
4
 
! Отговори
ммм преди 2 месеца
Измерих си кръвната захар - 12.2; нормата е до 6.1
2
0
 
3
 
! Отговори
ЗНАЕМ преди 2 месеца
Напоследък всичко"повишава риска от сърдечносъдови заболявания" ОСВЕН ЕДНО НЕЩО
1
2
 
6
 
! Отговори
ммм преди 2 месеца
Държавен чиновник, но съм и диабетно фамилно обременен; днес колега ми казва, че от носа ми тече кръв от носа, без аз да усещам ..; по принцип всичко което става на работа, преписки, всичко което се случва дълбоко го преживявам ..! Вместо от 9.00 ч, аз всеки ден още в 7.15 часа съм на работа. До пенсия ми остават още 4 г. и 2 месеца. Не се виждам ...