ЦИК с инструкции как да сгъваме бюлетината

Решението на комисията е от днес
31 мар 2023 20:13, Стела Стоянова
15
ЦИК с инструкции как да сгъваме бюлетината
Снимка БГНЕС

ЦИК определи с решение начина на сгъване на хартиената бюлетина, както и на бюлетината от машинно гласуване.

При гласуване с хартиена бюлетина член на секционната избирателна комисия (СИК) я откъсва от кочана пред избирателя, показва му я, за да се увери той, че върху бюлетината няма отбелязване и поставя печат на едно от местата на гърба й.

Преди да даде бюлетината на избирателя, членът на СИК я сгъва пред него така, че горният ѝ край да опира в чертата под последното поле с квадратчето „Не подкрепям никого“, без да се закрива полето с номера на бюлетината в долния край и перфорацията над него, които остават видими. Местата за полагане на печатите от СИК остават от външната видима страна на бюлетината. След това той сгъва още веднъж бюлетината по същия начин, като номерът й и перфорацията в долния край остават видими, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

След като избирателят отбележи своя вот, сгъва бюлетината по препоръчания начин и подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който сверява номера й за съответствие с номер в кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера й за пускане в непрозрачната кутия.

След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия за хартиени бюлетини, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документа си за самоличност и напуска изборното помещение.

При гласуване с бюлетина от машинно гласуване от устройството се отпечатва бюлетина от машинно гласуване, която избирателят сгъва двукратно. Избирателят подава сгънатата бюлетина на член на СИК, който я подпечатва с един печат на комисията.

След подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия за бюлетини от машинно гласуване, връща смарт картата, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документа си за самоличност и напуска изборното помещение.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Ще гледам филма:" Триумфът на безродниците"
11
1
 
0
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Както изглежда, и в следващото НС първата работа на депутатите ще бъде да гласуват за изпращане на оръжие на Украйна. А всичко друго остава на заден план. Веднага щом положат клетва че ще служат на интересите на българският народ, забравят за нея и започват да служат на чужди интереси.
10
0
 
2
 
! Отговори
В ЕС и с машина преди 1 месец
До стикс: Това, че в ЕС се гласува само с бюлетина не е вярно. Изцяло с машина се гласува в Брюксел, а частично - във Франция. За нашите партии хартиената бюлетина е инструмент за купуване на гласове. Когато се гласуваше само с машина цели ромски махали не гласуваха - нямаше кой да им плати след като не може да ги контролира. Сега с връщането на хартията ще се наредят на опашка и ще вземат по някой лев. Няма да се учудя ако ГЕРБ пак излязат първи, те отдавна са отработили купуването.
9
2
 
1
 
! Отговори
стикс преди 1 месец
До ББ:::В ЕС се гласува с хартиена бюлетина!!!В Европа се гласува само с хартиена бюлетина!!!Въпроса е :защо французин не продава гласа си примерно.Защо?А и утре няма да има тъмни стаички и няма как да се снима без да видят от комисията.
8
0
 
4
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Както и да я сгъвам получавам все майцепроданици в парламента.
7
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
хартиената..ще могат робите на дсп и гроб да доказват през телефончетата,че са гласували и да си вземат 150 лв,ще обрече децата на България на робство..бягство!излезте и гласувайте по съвест,заявете как искате да живеете..като стройтели на руски потоци,ама путн спря газа и ви обяви за вражеска държава,заплаши ви със Сармат,ядрена ракета..и му служите срещу 50 лв платени от пеевски ограбени от животите ви???грях..позор,децата ви ще ви презират и ще се отричат от вас..те бягат..но не за мАсква!
6
6
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 1 месец
Сгъва се и трябва да се използва като кенефна хартия, и после в кофата. Предполагам, че "ваксинираните" ще се търчат към урните за "гласуване" както търчаха и да се бучат, овцата винаги си остава овца.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези могат да спечелят наградата "Как да направим нещо просто отвратително сложно". Типичена бюрокрация
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A kak ga cи ro изтpъckвaмe, имa ли инcтpykция?
3
8
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърьь преди 1 месец
За гъби съм...за гъби съм...пратете ми бюлетината по ЕКОНТ...
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както я сгъвам в тоалетната за да свърша работата
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Па я си я мачкам кат за к...фа!