Стоянов не се шегува, очаква спад на цените на храните през април

Към момента успяваме да укротим цените, доволен е той
Обновена: 1 апр 2023 10:05 | 1 апр 2023 09:16, Александър Попов
74
Стоянов не се шегува, очаква спад на цените на храните през април
Снимка: БГНЕС

„Към момента смятам, че успяваме да укротим цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат веднага. В опита си за овладяване на цените правителството действа систематично – със серия от инструменти и мерки“, обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV.

Той коментира сайта, на който всеки може да се информира за цените на различни продукти.

„Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден, но очакват тази бройка да се повиши, тъй като от вчера две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите“, поясни Стоянов.

Никола Стоянов подчерта, че от една страна имат за цел да информират хората за цените чрез сайта, от друга са подготвили и съответните законови промени, а от трета са затегнали контрола.

Според него вече се наблюдава рязък спад в производствените цените, така че през април трябва да се усети и спад в цените в магазините.

Никола Стоянов припомни също така, че са готови и стикерите, които ще бъдат поставяне в магазините, за да могат хората да се ориентират, коя цена е обявена в сайта. Потребителите би трябвало вече да ги виждат в двете вериги, които подават информация към сайта за сравняване на цените, допълни той.

„Таван на цените в момента има единствено в Унгария и в Северна Македония. Навсякъде, където си въведе таван на цените, това води до рязко покачване след отпадане на ограничението. Ето защо ние работим върху Закон за тавана на надценките. Това, което ние предлагаме да се регулират по един-два артикула, за да е минимална намесата на държавата“, обясни Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: цениНикола Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
12
 
! Отговори
Fool преди 1 година
Да кажем за пореден път. Основната инфлация не се смята от цените на храни и енергия защото те варират много и зависят от външни фактори. БНБ започна да предприема мерки за вдигане на основния лихвен процент чак в началото на тази година, темпа на вдигане е изключително нисък и от днес е 2.47% което е третия най-нисък процент в света след Япония и Швейцария. За да се пребори инфлацията, лихвите трябва да се качат до нивата на ЕЦБ / ФЕД от около 5%. Никой не говори за този проблем, защо ли?!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най слабия министър от телевизия в телевизия
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука няма Вулкан ,директно ти спират руските телевизии,въпрос на време е да изгорим и руските книги а хамериканската пропаганда е повече от явна.Но ние сме демокрация и затова нямаме Вулкан.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги комунистите докато крадат държавата лъжат народа с истории за светлото бъдеще! Ццените в магазините космически защотто само спекула и картели ама аз ги гледам в сайта и ми става едно хубаво хаххахахххахх
19
8
 
3
 
! Отговори
ДБПП преди 1 година
Това е много хубаво аз съм много щастлив така ще плащаме по-малко за храна като е по-евтина
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех, колко оригинално сте написали заглавието! БРАВО! :D
17
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
тои ще си остане с шегите наи близките магазини са ми македонската верига ками литовската тмаркет да погледне от вратата за етикетите да не влиза изобщозатова не гласувам защото не вярвам на никого
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ку-ку....ку-ку....
15
3
 
9
 
! Отговори
1 април ден на Бойко преди 1 година
но какво да кажа Аз? Той урежда само свойте, а за нас - филия с мас!
14
4
 
15
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Цените започнаха да падат , следете големите вериги .Сега има нов проблем - Лекарствата - ПРИМЕР - лекарство което се плаща от Здравната Каса в края на Януари 2023 струваше 60 лева , вчера струваше 164 лева - там трябва и ДАНС да се намеси - това е източване на касата и Народа .
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига бе.Кога на зеленчуците им е падала цената през пролетта и особено през лятото.Кретеноид до кретеноида в тая държавица.Ама и народът си ги заслужава.
12
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
На самодоволен пън като този не може да му се има вяра, изобщо не му личи да работи за потребителите ,а за корпорациите - обикновен търговски представител , ще ви каже каквото искате да чуете
11
3
 
6
 
! Отговори
Cyber terror IMA преди 1 година
Warnings about CYBER terror with SKO STIKERI .. Стоянов е тежко поразен в главен мозък от КЪБЕР терористични дигитлано хологрмани оръжия рекламирнаи като ЕКо стикери..Тежки поражения имат милиони БЪлгари.Терорисtите ползват нагли престъпници подставнеи на власт в СОФИЯ за провеждане на мръсни анти човешки експерименти.Поразени от CYBER terror са всички деца вясли,градини и училища
10
3
 
6
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 1 година
Ние с нашата прогноза не се шегуваме и никак не ни е ясно как някои цени ще паднат . Може да паднат ако има свободен пазар и пазарна икономика но не управлявани от соцкомунистически олигархичен монопол . Какво , да им паднат печалбите ли ? Как държавна сигурност ще го преживее това ?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подавайте сигнали за нередности срещу веригите, това би имало по-голям ефект от еквилибристиките на Радев които упорито се борят да се върне комунизма и да си пазарят само за тях без надценки зад щанда.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте Карбовски "Поле на лъжите"
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не се шегувам през лятото цените на плодовете и зеленчуците може и да поевтинеят, но няма да е заради политиците, а заради сезона.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес е 1-ви април. Стоянов ви бъзика.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е се шегува - той си е про'с'т. Нормално е оранжерийните да паднат...
4
2
 
8
 
! Отговори
Производител преди 1 година
Не го знам какви хапчета пие, но цени ще паднат през април само за отопление. Но изглежда се готви да остане поста и след изборите.