Тристранката не постигна съгласие за ТЕЛК-а

Лазар Лазаров: Промените в ТЕЛК няма да решат всички проблеми
30 май 2023 13:04, Стела Стоянова
7
Тристранката не постигна съгласие за ТЕЛК-а
Снимка БГНЕС

ТЕЛК вече ще се издава електронно и освидетелстването ще става на случаен принцип. Това предвиждат  промените в правилника за работа на медицинската експертиза, които бяха разгледани на тристранка. Те обаче не срещнаха подкрепа от социалните партньори.

"Предложените промени не могат да решат всички проблеми в системата, но тяхната цел е да ускорят процедурата", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Една от най-важните промени е, че комисиите ще станат двойно повече - 150. Поне по една трябва да има във всички държавни и общински болници, а в университетските и областните - по две. В тях ще работят лекари от болниците, като е задължително да участват и началниците на отделения. Всичко това трябва да се случи до месец, след като промените влязат в сила. Ще отпадне първоначално предвиденият вариант комисии да има и във всички общински болници. Причината е, че нямат достатъчно капацитет, обясниха от здравното министерство.

Още по темата
В момента ТЕЛК няма в 42 държавни и общински болници и 7 онкологични центрове.

Освидетелстването на хората ще става на случаен принцип, който е подобен на този в разпределянето на съдебните дела. Така лекарите ще гледат случаите само по документи и без да се правят клинични прегледи. По този начин хората няма да се редят на опашки и да чакат с часове. Целта е да избегне субективният елемент в оценката и да няма съмненията за корупция, защото лекар от София няма как да познава пациент от Кърджали или Монтана.

Предвидено е изключение, но само за тежко болни пациенти на легло, при които оценката трябва да се прави на адрес. Явяване на ТЕЛК обаче ще е нужно, ако се изгуби цялата налична информация за пациента.

Ограничава се и броят на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК с конкретни указания. Такава възможност се предвижда еднократно.

РЗИ ще уведомяват служебно хората за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок. Въвежда се и възможността решенията да се пращат и електронно на хората.

За да се намалят случаите, когато ТЕЛК изисква допълнителни изследвания и консултации, се предвижда комисиите да имат достъп до електронните здравни досиета на хората.

Средната работна заплата в хуманното здравеопазване и социална работа е 2048 лв. Това означава, че за един ТЕЛК на месец ще са нужни са около 10 200 лв. за заплати. Предвижда се и по-висока субсидия, но се въвежда и нов критерий, който е обвързан със срока за произнасяне. Предвижда се поощрително увеличение с около 50% от досегашния размер на финансиране на тази дейност, само при предсрочно произнасяне на ТЕЛК, в рамките на 2 месеца от постъпване на заявлението-декларация.

Осигуряването на техническа свързаност между електронните системи на държавните органи и институции, които имат компетентности в тази област, ще е факт от 1 юни. От 1 юни ще бъдат въведени и новите електронни образци на решенията на ТЕЛК и НЕЛК, в това число ще бъде осигурен достъпът и на Агенцията за хората с увреждания до всички решения на комисиите.

"От години настояваме да бъде премахнат ТЕЛК, а сега ни се предлага капацитетът му да бъде увеличен два пъти. Концепцията, с която функционира, е неправилна, и няма как да подкрепим тези промени", казаха от АИКБ.

"Философията не трябва да е, че един човек с увреждане не може да работи, а какво може да работи. Имаме и притеснения относно капацитета на общинските болници да разкрият комисии", казаха от Българската стопанска камара.

"Имаме сериозни притеснения, че добрите намерения -  да не чакат хората с години решенията си, ще останат само на хартия", каза Ася Гонева от КНСБ. Тя изрази и опасения, че не е гарантирана пълната обективност на решенията и как се проследява всичко по веригата.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АИКБ и БСК искат държавно само за бизнеса и печалбата
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тристранка е гласувала за бг геноцит. Нито лекари нито телк и ще се закрива телк и болници даже.
3
3
 
8
 
! Отговори
Кой ви измами бре?! преди 10 месеца
Вие скачахте с ръцете с двата пръста и крещяхте "времето е наше"! Последен валс пеехте, а много от пеещите са на небето. Така разбихте старата държава, а днес тук е територия обран бостан. Да сте мислили, като скачахте, без да знаете, за какво скачате!!!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1... Демек сами себе си да облагат с огромни данъци...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тристанката да се замисли за фалшивите телкове ,защото болните от артрит и разни измеслени болести препускат като кобили гледат старци по Гърция и Италия ,а ние се прегърбихме от работа .