Мутафчиев за бюджета: Крадат от децата и родителите ни

Искането е за увеличение на парите за култура с 50%
8 юли 2023 22:12, Анисия Иванова
61
Мутафчиев за бюджета: Крадат от децата и родителите ни
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев публикува гневно писмо в профила си във Facebook. То е адресирано до председателя на НС и до председателите на ПГ на всички партии, както и до всички артисти, творци и културни дейци.

Ето пълният текст:

"Скъпи, приятели, духовни учители, хора на словото, музиката, танца, изобразителното изкуство, театъра! Ограбват ни! Крадат от децата ни, крадат от родителите ни, вземат от всички, които се опитват да работят усърдно за развитието на българската идентичност, култура и ценности! Всички ние, които с ниските си доходи продължаваме да намираме мотив и ентусиазъм да творим, ние които се опитваме да кажем „НЕ“ на войната със своите миролюбиви действия, с примера, който ние даваме чрез изкуствата, с цялата си загриженост за България и за децата, които растат в тази страна, сме ограбени за пореден път от чиновници от Министерството на финансите, които са пресметнали със своите бездушни калкулатори, че бюджетът за култура ще бъде в рамките на СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА.

Уважаеми народни представители!

Обръщам се към Вас като към последната надежда за здрав разум в политическата ни класа! Смятате ли, че Културата е грешка? Ще подкрепите ли този бюджет за култура?

Според средносрочната прогноза в Министерството на финансите за следващите две години бюджетът в група „Култура“ се намалява от 0,6 % на 0,4 %! Според независими изчисления за още две-три години този бюджет би трябвало да изчезне напълно!

Вярвам, че единственият начин, за да спрем това безумно изчисление, е Народното събрание с подкрепата на всички парламентарни групи единодушно да гласува в пленарната зала увеличение на бюджета за Култура с 50%. В противен случай още след няколко месеца ще започнат фалити във всички театри в страната, опери, симфонични оркестри, музеи, галерии, училища по изкуствата, български културни центрове по света! Ще катастрофират цялата българска идентичност, културно наследство, духовно развитие, постиженията на творците, развитието и националното богатство!

Обръщам се лично към г-жа Десислава Атанасова, г-н Атанас Атанасов, г-н Кирил Петков, г-н Костадин Костадинов, г-н Мустафа Карадайъ, г-жа Корнелия Нинова и г-н Тошко Йорданов като към лидерите, които представляват народа в Народното събрание! Вярвам, че можете да направите повече за българската култура, когато разглеждате, обсъждате и приемате бюджета в Народното събрание!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алооо там някакъв си, я ми отговори колко артисти се водят на щат в Холивуд и тогава искай?
51
2
 
0
 
! Отговори
Киев преди 9 месеца
Правителството е съставено като във филма Мръсната дружина за спре агресията те нямат време за кино камо ли театър дамите и господата само от оръжие разбират и единствения вариант да ги метнеш на черешата е да поискаш военна подготовка и въоражаване като Зеленски. Успех!!! А да и командировани до Украйна.
50
2
 
9
 
! Отговори
Ооо преди 9 месеца
Ако под култура се разбира театър и пари за театър, а се очаква театъра да развива културата ни - Еми и тия 0,4% са прекалено много!
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Частен театър!! Колкото си изкарате като не ви харесва!! Ако продукта ви е слаб,пара няма. Хората обикалят цял свят с представления ,на дали са на държавни бюджети. Като не може се издържате търсите си друга работа!
48
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
Противен пияндурник ! Когато Боко оправяше бюджета , тоя си мълчеше като затапен !
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоууу,гербава Калинке,докога ще чакате държавата да ви хрантути като през соца?Вие актьори ли сте или чиновници?Ако давате добър продукт,народа ще го оцени.Ако ни предлагате бълвочи и то с лошо изпълнение ще си бъдете бедни до живот.
46
4
 
1
 
! Отговори
Хх преди 9 месеца
кооойщенидадепари
45
3
 
11
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
Ти с кво допринесли. Кво произведе и изнеси? И фкара мангизи ф БГ?
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям тарикат е този, все гледа да намаже филията с масло и от двете страни.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя па кой беше?
42
6
 
15
 
! Отговори
Мутафчиев преди 9 месеца
артистите не трябва да са на бюджет, а да са свободните дни професии, и с труда си да се осигуряват. Няма нужда у от министерство на културата, както и на спорта! Излишни харчове!
41
2
 
12
 
! Отговори
Лили преди 9 месеца
да де, ама тоа *** (или по-точно селски хитрец) за каква култура плещи? Аман от *** и некадърници!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И да има увеличение на бюджета едва ли това увеличение ще се усети от артистите.
39
10
 
9
 
! Отговори
Сега са преди 9 месеца
приоритет дебелите и намазани окраинци, които трябва да обслужваме безплатно.
38
8
 
8
 
! Отговори
Германците са казали преди 9 месеца
българите са варварско племе... Това обяснява всичко!
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В *** са на мода : алкохолици, наркомани, ***, хомосексуалисти. На такива давате трибуна
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, добър ден. Крадат ни, че и по 10 кожи ни съдират и не от вчера и днес. Реално ние живеем на кредити от ЕС и всичко зависи от това колко кредити ще получим. Ние не само нямаме собствена икономика и не сме независими, но сега ни накараха да помагаме на Украйна даже. Смееш ли да откажеш, като стига да кажеш не и веднага ще ти спрат кредитите.
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе само да питам ще има ли Дунав Мост 2,че Христо цинганисто да изкара някой и друг лев чилляка..... ОТИ в друг филм не сме го виждали герберасто!!!!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки иска пари от държавата...
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този ром като го пусне малко ракията от време на време все изпуска някаква вокална диария. Много неприятен човек

Спонсорирани публикации