Проект: Акциз и за домашна бира, ако е над 100 литра

Депутатка оп ПП-ДБ подготви проектозакон
Обновена: 11 авг 2023 21:26 | 11 авг 2023 19:16, Стела Стоянова
9
Проект: Акциз и за домашна бира, ако е над 100 литра
Снимка БГНЕС, архив

Разрешаване на производството на бира в домашни условия и съхраняване на до 100 л наведнъж, а напитката да не се облага с акциз, предлага в законопроект депутатката от ПП-ДБ Даниела Божинова Божинова. Текстът е готов и чака становище от финансовото министерство, а наесен ще бъде внесен официално в парламента. Става въпрос обаче за консумация вкъщи, а не за продажба.

Според сегашното законодателство правенето на бира в домашни условия не е нелегално, но не е и позволено.

То би трябвало да се урежда от Закона за акцизите и данъчните складове, където са определени и условията за варене на ракия и вино у дома, както и дължимите акцизи за това. Там е вместена и “малка независима пивоварна” - тя трябва да е регистрирана от фирма, да работи отделно от големите производители и да произвежда до 20 000 000 литра малцови напитки годишно. Липсва обаче регулация за онези, които пробват изкуството на правене на бира у дома.

"Домашното пивоварство е хоби и култура “Направи си сам”, която тепърва се развива в България може би през последните 10 години. Все повече хора решават да се пробват с домашно пивоварство - оказва се, че са може би 2000”, разказа Божинова пред "24 часа".

Тя самата не е била запозната с проблема, преди да стане депутат през април. Тогава обаче хора от бранша я потърсили, представили идеите си и тя ги припознала.

“Изрично трябва да стане ясно от текстовете, че може да има домашно пивоварство, човек да си приготвя вкъщи бира за собствена консумация, но подчертавам - не с цел продажба. В това е голямата разлика - в количествата и в това, че не е комерсиално и че такова производство не следва да дължи акциз”, обяснява депутатката.

Тя разказва, че в повечето европейски страни е такъв режимът. В някои от тях има и тавани, например в Турция, където максимумът на годишно производство е до 3,5 хектолитра бира. На други места - като в Чехия, са пък дори 20.

В края на юли провежда среща с представители на Агенция “Митници”, с които да обсъдят промените, какво е допустимо и каква е практиката в другите страни. Според нея промените ще улеснят и работата на агенцията, тъй като именно тя е отговорна за проверките на домашните пивовари.

"Решихме след срещата с митницата, че ще се сложи ограничение, че един домашен пивовар не може да държи повече от един хектолитър, или 100 л приготвена бира, като това не е обвързано със срок. Прецени се, че при едно варене се правят към 30-40-50, пряко сили 100 л, и затова не би следвало да има повече от 100 л вкъщи, ако някой му изпрати проверка", обясни Божинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: НСакциздомашна бира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Пффффф, преди 8 месеца
още една некъпана кукундрела от ППЛГДБТИ + си отвори отходния жълтокафяв канал,маскиран като уста и избълва куп лобистки небивалици... Оставка,съд и затвор, пр0дажни п0длоги!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПП и техните лобита ...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Акциз, само ако продаваш! ТОЧКА!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще направя ВСИЧКО, само и смао да ПРЕМАХНЕМ тазо дракнова мярка!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
""Домашното пивоварство е хоби и култура Направи си сам, която тепърва се развива в България може би през последните 10 години. " - Хич не е новя, просто бирата беше 20 стотинки едно врме, беше пивка и не си заслужаваше ... Ама дойде великия ЕС, и запопнаха да ни оробутват по 2 лева гадна химийка ...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Даниела Божинова Божинова. - НЯМА ДА СТАНЕ! Не, не И НЕЕЕ
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз още декларирам опелчето, вече е на тридесет и две години,но си го карам. Няма пари за друга кола.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи в Чехия може 20× 100л, в България 1×100л.Голям закон, пак закон за кокошкари.100% тези същите пивоварни които са се оплакали са измислили този закон.Все пак нали трябва да им обслужи интересите
1
0
 
5
 
! Отговори
А Проект: преди 8 месеца
Акциз и за $чекмеджета, долапи и офшорки над 1 000 000 ще има ли!? Не се наядохте и гледате да пълните продънената хазна и от бира и ракиени казани за да има за нови кражби и урк и калинки и бръмбари