БАБХ: Украинските стоки са безопасни, няма тежки метали

Д-р Татяна Николова обясни как точно ще бъдат проверявани храните
20 сеп 2023 17:15, Анисия Иванова
159

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
4
 
! Отговори
Българан преди 2 месеца
В България ако си платиш където и на когото трябва ще ти издадат и документи, че в нефта от Русия няма нефт!
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е нагла лъжа! Прочетете заключенията на UNEP - наблюдаващият орган към ООН, който следи влиянието на войната върху замърсяването в Украйна. Резултатите са ужасяващи! Даже пише, че се сее слънчоглед, за да извлича радиоактивните изотопи от почвата. И къде отива после този със сигурност много евтин слънчоглед сещате ли се?
127
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След толкова бомби? Няма тежки метали? Колко украинско жито са влезли Германия, Франция, Белгия, Италия, Испания...
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майка ви дееца рептилска.То и Чернобил беше така!Само някой знаеха ,че трябва месото да се написва в вода да се ядат консерви за дълъг период,без зелено за хора и животни до трети откоси.Спрете да ни будалкате.Хора ,чететеетикетите и не купувайте Украйнско!
125
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Тук там някой журналист намекна за този факт, споделен от госпожата шеф на хлебопроизводителите, но им наредиха да млъкнат, настана пълна мъгла. А ние си мислим, че няма кой наш печалбар да не се възползва да не спечели в мътните времена и ще ни продава и брашно от украинско зърно, и ще меси с него.И ще ни заливат с олио, масло и мляко от Украйна. А нашите животновъди ще хранят животните с "обогатен" фураж с обеднен уран. Месото и то ,,обогатено". Толкова ли за *** ни имат.
124
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинската пшеница всъщност е американска, произведена на украинска земя от американски фирми. Там свободно тези световни измамници правят своите ГМО посеви , ,,богатата" реколта пътува по света и пълни касите на чорбаджиите световни. Само онази натруфена шефка на хлебопекарите се изтърва да признае, че пшеницата била само за фураж, защото има наличие на тежки метали. Тя без да иска, уж да ни успокои , че не се прави брашно от нея , каза истината.
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, контрол в България? Тая сама вЕрва ли си като приказва?
122
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно как в Унгария откриха 20 активни вещества забранени в ЕС, които се използват в украинското земеделие? И знае ли се дали няма ГМО?
121
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахахахах!!! БАБХ да се разбере с поляците, които не откриха само червен сняг и интерферон в укрозърното! Хахахахахаххах!!!
120
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи има само обеднен уран
119
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой пък им вярва на тея все едно.Срещу подкуп ще изкарат даже,че в леда няма вода.Знаем си ги какви са.
118
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На БАБХ разбира се "може да се вярва". Изкараха болни животните в Странджа, една жена им се опъна, не позволи да й изтребят животните. Нито едно не е умряло. Нито едно. Стопанството й процъфтява. И пак БАБХ беше настроило целия жълтопаваж. И разни брюкселски клиентелистки като Ангелина Пискова, не позволяваха човек измежду познатите й да "допусне дори", че животните не са болни. Е, не бяха! Изтребиха ги, заради клиентелизъм. Сега пак заради клиентилизъм ще ни изтровят.
117
1
 
34
 
! Отговори
Пипи преди 2 месеца
Тия пак ни взеха за канарчета! Защо Франция, Италия, Германия не внасят от това жито?
116
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали заради БАБХ избиха стадата на хората, а после съдът постанови, че не е имало чума по дребния рогат ***. Изобщо не им вярвам. Браво на Полша, Унгария, Румъния и Словения!
115
2
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Бях дете, ама си спомням, че и за Чернобил така разправяха. А родителите ни не отваряха прозорците и не купуваха салати...Кажат ли здравните институции, че няма опасност, веднага ни светва червената лампа.
114
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как във всички Европейски лаборатосии намериха неща за , които отдавна си забравил, а само в Бг лабораторията е чисто. То и ваксините за Ковид, бяха безобидни но колко вече гледат босилека от към корените.
113
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те казаха, че и морето било безопасно, а после се оказа, че бъка от коки
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма метали бе само гмо
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А леки има ли? В българските медии като ти кажат няма опасност. Туй означава, да внимаваш
110
1
 
22
 
! Отговори
Ебабххх преди 2 месеца
Ти лъжливата овчарка