Василев: Няма основание да се повишават цените на горивата у нас

Не деля общините на наши и ваши, заяви той
19 ное 2023 15:50, Анисия Иванова
49
Василев: Няма основание да се повишават цените на горивата у нас
Снимка: БГНЕС

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар, каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

В града се провежда среща на ПП с новоизбраните кметове и общински съветници. Тя започна в 13.30 ч. в зала „Яворов", домакин е кметът на Благоевград от ПП Mетоди Байкушев, а гости са премиерът Николай Денков и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

В залата говориха новоизбраните кметове на Благоевград, София и Пазарджик, а кметът на Варна отправи видеобръщение към участниците в семинара, докато решава проблемите в общината, обявила бедствено положение тази нощ.

Повод за коментара на Василев е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента в петък.

Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Още преди месец и половина – два парламентът прие закон, с който трябва да поетапно да се намали употребата на руски петрол. Това, че се забранява износът от 1 януари, касае руския петрол. Ако има неруски петрол, той спокойно може да се изнася, каза министърът. Според Василев това просто ще ускори преминаването към неруски петрол.

Василев коментира и позицията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, изпратена до медиите вчера, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година. Според него това са опити за всяване на страх.

"Никога не съм делил общините на „наши“ и „ваши“, каза още Василев.

Той заяви, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната.

„Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни министърът на финансите.

„Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той.

Той добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища. „Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, добави министърът. Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава.

"Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да гласува списъка. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета, коментира финансовият министър.

Асен Василев каза още, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови.

 


49
Още от Общество
"Арена Бургас" - 64 млн. лв. , 9 г. строителство, негодна за състезания?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Асенка Василева преди 2 седмици
Цените се повишават без всякакво основание!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма да те призная Асене докато не наложиш 80% данък свръхпечалба на Лукойл, моб. оператори, банките и модерната търговия, знам ти помпа инфлация, не ти се получи с ДДС-то но ще имаш шанс да вземеш пари които така или иначе се изнасят. Ако не го направиш значи ти прибираш лично половината от тея пари!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Основание няма но се повишават. Юхухуууу
30
0
 
8
 
! Отговори
вдигат се и без преди 2 седмици
***! Прави се на неразбрал и незнаещ, че в България цените винаги се вдигат без основание! Как иначе да се пръкват по 4-5 нови милионери всеки ден в иначе бедната ни държавица с никакво производство!?
29
2
 
2
 
! Отговори
ДААА преди 2 седмици
Затова реве Деляанчо Добрев, махат монопола на Лукойл и на Бойче фирмата Ипон остава на сух клон ако не е вече останала, като гледам какъв вой се надига. Бой по тази мафия навсякъде е навсякъде...............
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бат Асан
27
0
 
3
 
! Отговори
браво бе Асене преди 2 седмици
по БТВ това което каза за увеличение на заплатите с 30% в частния сектор последните години, наистина ме озадачи. Започвам да си мисля, че нещо не си в час. Ако на някой сервитьор шефа е решил да плаща по правилата и от 650 заплатата му е станала 900 лева - не означава, че заплатите са скочили с 30% в частния сектор. Ти изобщо какви статистики гледаш?!? Кой чужд инвеститор ще дойде в БГ и ще вдигне заплатите с 30% за три години? Много внимавайте с доходите на професиите с висока добавена стойност
26
2
 
19
 
! Отговори
По същество преди 2 седмици
Кръстоска между прасе, пеликан и с акъла на гълъб. Що е то?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верваме ти )
24
1
 
12
 
! Отговори
северозапад преди 2 седмици
Е па как да му вервам, ,като всичко скача нагоре .Ако каже ,че е теглил дълг пак лъже защото не знае за какво му е ,нефело момче с усмивка на алчен и психо лъжец.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цените на храните пак скочиха и Василев оряза и коледните чак през юни ако остане жив някой.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но пък има основания да се понижат, но това странно не се случва...
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този не беше ли доказан мошеник, измамил един хора и откраднал активите на фирма им?
20
1
 
10
 
! Отговори
Язе преди 2 седмици
Епа оти нема основание, увеличавайте ги неоснователно тогива!
19
1
 
31
 
! Отговори
Успокоих се преди 2 седмици
Цените са каквито бяха, когато барела брент гонеше 100 долара. Сега е 73 долара. Руският Урал е под 60 долара. Този ни успокоява, че няма да вдига цените? Истинският въпрос е защо не падат поне с 15%, при положение, че от 100 до 73 е повече от 25% спад?? Къде отива тази разлика?
18
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Този каквото каже, вярно е обратното.
17
3
 
14
 
! Отговори
А да сте на власт преди 2 седмици
имате ли основание при положение, че щяхте да чегъртате герб а сега управлявате зседно с мутрата, че за капак и Делян Пеевски си развява коня из парламента.
16
3
 
12
 
! Отговори
Резил! преди 2 седмици
Сърбите играят,наще гледат!ОПЪЛЧЕНЦИ!
15
1
 
13
 
! Отговори
То няма основание преди 2 седмици
Да теглим и десетки милиатди дълг ама откакто вие сте на власт сме изтеглили близо 20 милиарда лева дълг. Нали така Кокорчо? Ти си супер хипер финансист ама така ги правиш бюджетите, че и тая година сме 4 милиарда дълг. И то съвсем без основание. Проблемът е, че вие теглите ама Българските граждани ще плащат.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да е по евтино.... С такива няма да вдигаме цените.... Трайно намалени.... Направо сте за разстрел.... Намалете