Малкият бизнес ще пострада най-много от промяната на МРЗ

Благоприятната бизнес среда е тази, която го изсветлява
27 ное 2023 20:51, Анисия Иванова
75
Малкият бизнес ще пострада най-много от промяната на МРЗ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От промяната на минималната работна заплата ще пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната. Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници, като има предприятия решили временно да спрат дейността си, това коментира Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Синхронизацията на закона у нас с европейските критерии за припознаване на малките, микро и средните предприятия е отдавнашна борба на малкия бизнес в България, каза Негулова. Тъй като голяма част от отделните политиките са свързани с това към коя категория предприятие е насочена, като се взема предвид броя на наетите лица, оборота и дълготрайни материални активи на предприятието, а европейските и националните фондове прилагат различни режими на помощ, базирани на определенията на бизнесите. Политиките, свързани с малкия и среден бизнес, трябва да бъдат целенасочени и координирани. Трябва да бъде въведен и тест за малки и средни предприятия, който определя дали дадена нормативна промяна трябва да бъде прилагана за определен размер бизнес, каза гостът.

"Свързаността (на предприятията) се изследва чрез няколко нормативни акта в България, освен по закона за малките и средни предприятия, по закона за банките, търговския закон и др. Това е свързано с най-вече изследване на тези връзки между отделните предприятия, които биха довели до компрометиране на подкрепата на дадено предприятие, тъй като ако се установи свързаност между няколко предприятия, тогава различните режими на държавна помощ се смятат за всичките предприятия едновременно и се търси релация по отношение на прага на държавното подпомагане; Тези несъответствия е хубаво да се отстранят, тъй като малкият бизнес е бенефициент по много програми; Това би уравновесило конкуренцията на европейско ниво“.

Гостът обясни, че данъчните закони касаят бизнеса пряко, тъй като се прилагат веднага след приемането им, но добрата новина е, че разбират за нагласите на управляващите навреме. Тя допълни, че не се вижда като предложение текстът за малките и средни предприятия, а се обръща внимание на други мерки като известната „бонус-донос“, които целят изсветляване на бизнес средата, но по-скоро ще я утежнят. Гостът допълни, че благоприятната бизнес среда е това, което помага на бизнеса у нас да се изсветли. От промяната на минималната работна заплата ще пострада най-много малкият бизнес, особено в регионите, където минималната заплата почти ще достигне средната.

Към малкия бизнес има очаквания да стане по-зелен, да отваря повече работни места, да бъде по-ангажиран с местната общност и да се дигитализира, но в по-малките населени места няма механизми за подкрепа на малкия и среден бизнес, за да успее да направи тези неща, каза гостът. Институциите работят, фокусирайки се на централно ниво, като липсват териториални структури за подкрепа, без които не стига помощ за малките и средни бизнеси в по-малки населени места.

Изминаващата година бе относително добра година, като даде време фирмите да направят рекапитулация на това какви резерви са им останали и дали не трябва да се преструктурират, защото след Covid се появиха нови външни фактори, които влияят на икономическата дейност, каза гостът. Идващите нови фактори влияят на фирмите, като поставят въпроса дали компаниите да запазят сегашното си портфолио, или да търси нови ниши, или да спре временно дейност, като е възможно част от фирмите да приложат гъвкави форми на трудова заетост заради минималната работна заплата, каза гостът.

Между 15-20% от микро и малките предприятията, които в момента правят преоценка на човешкия ресурс, не знаят как ще продължат хода на работа, като преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови отношения и дали ще освободят работници, като има предприятия решили временно да спрат дейността си.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Малък бизнес в бугаристан никога не е имало. Има измекярчета които се опитват да не глътнат вода :))))
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Егати и бизнеса, Ко не може 1000 лв. заплата да плаща. В Германия минималната е 4000 лв., а в САЩ над 6000.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи викаш, по добре да пострадат работниците.
24
5
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Що не отворите фирми и да давате на работниците си и по 3000 лв ,а умници(мързеливци и безделници)?а)
23
4
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Нямаме нужда от бизнес,който не може да осигури заплата от 480 евро.Такъв бизнес не допринася за развитието на държавата.
22
1
 
8
 
! Отговори
One s преди 3 месеца
Е, малкия бизнес ще фалира, ами то големия не плащат данъци
21
2
 
14
 
! Отговори
тез пък преди 3 месеца
Фирма, която дава по-малко от 1500 при тази инфлацията не е работа, а хоби.
20
2
 
10
 
! Отговори
Какво ли преди 3 месеца
Мислят работодателите в Македония и Сърбия където минималната запалта е по-висока от Абсурдидтан
19
3
 
7
 
! Отговори
Един преди 3 месеца
Ако това бизнес една минимална не може да плаща тогава "bye byeee""
18
2
 
1
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Глупости
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малки и средни май фалит ги чака. Е големите и чуждите вериги уж хранителни, ама не съвсем, щото удрят целия малък и среден бизнес, ще хранят и снабдяват с всичко цяло Бг.:))
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кво ти пука - нали има лидъл за всекиго.
15
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 3 месеца
Така раята си мисли, че и увеличават доходите...
14
3
 
3
 
! Отговори
До Vol'Jin преди 3 месеца
Температурата на водата е ниска, какви геотермални централи бълнуваш?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свързани лица в големи групи фирми теглят фондове за малки. Но защо им позволяват? Сякаш европрограмите нямат юристи ли?
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Край. Няма да има пари за Гърция и Турция вече...
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега следват фалити и увеличение на безработицата в малките населени места и хората отиват в пренаселените градове.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българинът, че, в почти максимален процент, е ***, *** си е. Но, българинът има пари, вярно има и наистина бедни хора, но, българчето си има кинти. Не му се дават, обаче или ги пердаши на машинките и все не му стигат, или ... . Но, да недоволства и оплаква, ежа си няма. Но минималната заплата, трябва да е просто понятие и, ако бяхме умни, щеше да е.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е Големият бизнес е на Големците и те ще си намерят начин да не плащат законов при това
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахаха, повечето "бизнесмени" осигуряват на минимална заплата, колкото и голям да е бизнеса, само роднините им са с други цифри. Представяте ли си фирма за алуминиева дограма, как хората са на минимална и кой може да го повярва това, ясно е че ощетяват хората и си пълнят гушите те. Проклети да са всички те. Дори в ситроен и Шел, пак на минимална и другото в плик, но не много, а за експлоатацията да не говорим. Вместо да наемат чистач или други длъжности, карат хората да го правят. Не ги жалете.