Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта

Инфлацията ще продължи да се забавя, смята финансовият министър
28 ное 2023 14:00, Стела Стоянова
175
Асен Василев: Очаквам ръст на инвестициите и заетостта
Снимка БГНЕС, архив

Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Очаквам нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

"В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.

Димитър Радев, управител на БНБ, отправи няколко препоръки за този бюджет, както и тези, които ще бъдат създавани в бъдеще. БНБ препоръчва да се направи опит да се поддържат антициклични нива на бюджетните разходи и на бюджетното салдо.

Още по темата
Любомир Дацов от Фискалния съвет коментира, че от 2023 г. се планира голям структурен дефицит.

"От наша гледна точка основният проблем идва от това, че беше "изядено" фискалното пространство с вдигането на текущите разходи", каза той и препоръча да се намери фискално пространство. "Проблемът с дефицита е, че дефицитите се пораждат от публичните разходи. Нашите изчисления показват, че почти през целия период политиката, която се предлага е проциклична, което означава, че инфлацията няма как да спадне толкова бързо в следващите години", отбеляза той.

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира, че те не споделят идеята за 3% дефицит. Според него увеличаването на приходите в бюджета също крие рискове и посочи, че след задълбочена дискусия АИКБ са отхвърлили и трите проекта за бюджет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
3
 
! Отговори
Д@¢копимСоп преди 4 месеца
Вдигай данъците Кукорчо и ще видиш как инвеститорите ще се прескачат през глава, ама бягайки от англо- краварската колония !*** глупотевина.
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Годината беше 2021г. Асенчо и Кики обясняваха на простолюдието как на година се крадяли по 8 млрд. и с тез пари щели да строят магистрали, мостове, заводи и какво ли още. И какво стана в година 2023? Няма 8млрд. на година, и една къщичка за птици не са построили, Асенчо е министър, а парите не стигат. Що? Ами щото те са на власт и те крадат.
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хааах, където са обещаните инвестиции от Киро просто, там са и тези на Кокорчо. То не бяха 5 моста над Дунав, магистрали...път за Видин през Шумен/?!/, е-автомобили, фотоволтаици...Киро парапета бе много щедър на обещания, същият е и Кокорчо.
119
0
 
5
 
! Отговори
ТОЯ КАТО ВИДЯ преди 4 месеца
В главата ми има само един въпрос: Що го търпим тоя не ...КАДърник ????? КОКОРЧОВЕЦ с гъби и бакшиши няма да оправиш Бюджета
118
3
 
4
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 месеца
Начи, настъпващ бясно изкуствен интелект, който ще замени колцентрове, ИТ, и т.н. колоси на бългейрската икономика. Разорено селско стопанство, с космически цени на горивата. Обедняващи еуроейски пазари. Дивашки орди на южната граница. Дали асанчо е у ред в главата е въпроса?
117
0
 
1
 
! Отговори
PhD in Polymers преди 4 месеца
Специализирал съм при най-добрия американски професор по химия. Лека му пръст. JOHANNES S. was your name. Ами, приятел. Thank you my friend. I am a native Bulgarian. Surely. He told me something. I remember your words. And they were, you know chemistry. I will learn you about some different. THANK YOU. PROF Johannes ! .
116
2
 
2
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 месеца
Как пък един на минимална заплата или пенсия не се обяви против бюджета, а все хора взимащи по 10 000+ на месец.
115
0
 
2
 
! Отговори
Инженер - химик преди 4 месеца
Индианците си мислят, че това е огнена вода. Аз я наричам азеотропна смес. А тя си просто РАКИЯТА НИ. Тази нашата си и БЪЛГАРСКАТА. Все пак, не съм премиерка, но съм д-р по химия. според новите закони. А иначе, съм си обикновен кандидат на химическите науките. Доста г. съч ги учил химиите. Дори и повече отн премиеркаат ни Денков. Сапунчетата са си колоидни системи. Дори и повърхностно активни вещества са.
114
0
 
2
 
! Отговори
ЧН2024 г. преди 4 месеца
Песните на МАРКОВ да се пеят в Министерския им съмет. За да ги заболят главите на премиерките ни. А те са Венков и Марийката им на тези от Герб. ПОМАКИНЯТА. Така е в Хаджидимовото ти. Пак ли те наебаха, нещастнице ? Така е в българската политика. *** ги премиерите, а дори и премиерките.
113
2
 
4
 
! Отговори
циган*чето Асенчо преди 4 месеца
Българииииии, стягайте се, българи!! Че ще ви трича! Аз Спецов давам, но бюджет не давам! Тука има бюджет, тука нема бюджет! Ще ви вдигна данъците, ще ви обложа и бакшишите, ще ви побъркам от проверки, ще ви махна втория стълб на осигуряване, ще ви го набутам в първия, въобще ще ви го набутам, така както и Спецове не ми го е набутвал! Само и са бюджет да има, а дефицит да няма...!
112
0
 
3
 
! Отговори
Роднина преди 4 месеца
Радостта ни никой не може да ни я отнеме. Никой не ни е нарекал да сме сме бедни. А и не сме. Един прадядо имаме. МЪКАТА Е ЗА ДРУГИТЕ. НИЕ НЕ ЖАЛИМ. За никого и за нищо. Младостта ни премина през КОМУНИЗЪМА ИМ. ЩЕ ТИ ГИ ПЕЯ, Г-Н СЛАВЬО. Ако искаш, ще говаря и на английски. След третатат малката РАКИЯТА. Както искаш. КАЗАНИТЕ И ШЕКЕРА ДА ВРАТ. За да не ни болят главите. ЗУРЛИТЕ И ЧАЙ ШУКАР. До ЗОРИ. Чашите да са пълни.
111
0
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 4 месеца
С чобраджи Радослав сме си приятели и брятовчеди. Честито пенсиониране, СЛАВЬО. Ами, тя си ни е родната и си я обичаме. Да свири на максимума. Остави я тази мъка. Аз не жаля и съм я оставл МЪКААТ. Тя е за други. ДЕЦАТА АМИ, те са си нашите. ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ. Не смеси ги изпили парите. Имаме още.
110
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Не съм си изпил парите. Имам толкова много, че няма ка да ги изпия. За това ги дарявам. Е, не съмкато г-н Уорън Бъфет, но колкото са ми в повече, ги ДАРЯВАМ. Той мие кумир. В инвестирането. Учили са ме най-добрите. За което съм им благодарен.
109
1
 
7
 
! Отговори
Безимен. преди 4 месеца
като чуя за инвестиций се сещам как продадоха Кремиковци на един инвеститор ,а и самолетната ни компания на един друг инвеститор че и за Черноморският ни флот че и Булгартабак и още и още .Направо на опашки стояха инвеститорите да купуват и инвестират.Какво остана за продаване Асене че пак идвали инвеститорите??
108
0
 
1
 
! Отговори
Певците преди 4 месеца
Ами, те са ми колеги. ШОФЬОРИТЕ И ШОФЬОРКИТЕ. Как да не ги поздрави човек ? Пет г. работих на свени. Не като шофьор. Бъдете щастливи. Така пееше Влади Марков. Той просто е най-добрият. С детелините, ще я надпея. Дори и Лилилто им Ивановата им. На тези от известните. А пък, Глория, от Русе, ще я надпея с тази за БЕЛИТЕ МАНАСТИРЕТИ НИ. Може и с ИМАЛА МАЙКАТА. Но пък, парите са за чен. Никой не пее или играя за без пари.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асене, я си кажи, кой иска да се фалира Булгаргаз и кои да си разпределят зоните за газоразпределителни дружества.
106
0
 
1
 
! Отговори
2024 преди 4 месеца
Инвестирам във внучката си. Ами, тя си ми е моя и половин българче си е. ЩЕ Я НАПРАВЯ БОГАТА. Просто защото съмот тези златните. МЕДАЛИСТИТЕ. Завършилите в Ловеч града, тази на професионалните ШОФЬОРИТЕ. Вече не управлявам. Зрението и рефлексите са ми отслабнали. Но пък, акълът ми си е съвсемнаред. За разлика от тези, които управляваха БЪЛГАРИЯТА НИ. Тази, НАШАТА СИ И РОДНАТА.
105
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Не разбирам, защо тези от банките продължават да си правят сметките и бюджетите в левове. Като че ли, парите на хората, джмакинстватна и фирмите са на банките. Това просто не е така. Парите са в банките, но НЕ СА НА БАНКИТЕ. ЧЕСТИТА 2024 НА ТЕЗИ ОТ БНБ, които ми обясняваха че не разбирам нищо. Нещата са доста по-различни. Те не разбират нищо, за разлика от мен. Ставам все по-богат.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Инвестирах във филе Елена и сега сядам да го режа на тъничко ....
103
0
 
1
 
! Отговори
Март, 2024 г. преди 4 месеца
Българите като чуят инвестиции се сещат за земите си, комунизма и акциите. А пък, облигациите са за тези от БНБ.то им. БЪЛГАРИТЕ не са от ДПС-то им. Техните лидери ги убиват и си подаватоставките. Както и тези от мутрите на Герб. Честита 2024 г. на българите и българките. Специалниет са за пирятелките мо банкерките от ДРУЖБАТА НИ В СОФИЯ. Те не се интересуват от поритика, но ми искат личната карта. Защото сигурно те си нямат. ЧЕСТИТО НА Силвия и на Петя.