Хора със скъпи жилища се оказват енергийно бедни

Домовете са в центъра, но доходите им не достигат за сметките
3 дек 2023 22:00, Стела Стоянова
79
Хора със скъпи жилища се оказват енергийно бедни
Снимка БГНЕС

Енергийната бедност е глобален проблем, който засяга не само отделни хора и семейства, но и цели общности, посочва експертът Лили Щамлер,  част от екипа на Климатека.

Най-общо енергийната бедност се разбира като набор от условия, при които „определени граждани или домакинства не са в състояние да отопляват или охлаждат жилищата си, или да си осигуряват енергия за други необходими услуги в домовете си на достъпна цена“. Това е „неспособността да се реализират основни способности като пряк или косвен резултат от недостиг на достъпни, надеждни и безопасни енергийни услуги и като се вземат предвид наличните разумни алтернативни средства за реализиране на тези способности”. В България феноменът, който изисква по-специално внимание, е така наречената „скрита“ енергийна бедност.

Повечето финансово уязвими домакинства не използват уредите си за отопление през по-голямата част от деня през зимата, а през лятото никога не охлаждат дома си, за да не получат непосилна за тях сметка за енергия или за да не изгорят голямо количество дърва за огрев, въглища или пелети. По този начин те не оставят сметките си за енергия неплатени, не задлъжняват към доставчиците на дърва или пелети, но всъщност температурата в жилищата им съвсем не е подходяща за приемливо качество на живот и това се отразява както на здравето на гражданите, така и на тяхното психическо състояние и на социалната им активност.

Както и други европейски държави, така и България все още няма официална дефиниция за енергийна бедност.

По-точно, дефиницията вече е изготвена и предстои да бъде гласувана на правителствено ниво, за да може да влезе в сила, напомня експертът. Според нея необходимостта от този инструмент за определяне на енергийно бедните в страната е безспорна, а ползата от прилагането му ще е от ключово значение за справяне с проблема. Целта на дефиницията е да обхване всички граждани и домакинства, които по един или друг начин страдат поради недостиг на достъпни, надеждни и безопасни енергийни услуги, за да могат тези хора да получат необходимата подкрепа. Неизбежно обаче отделни граждани, както и цели общности, са в риск да останат извън тази дефиниция и съответно да не им бъде оказана помощ. Това са най-често социално слаби лица или маргинализирани групи, които няма как документално да обосноват ситуацията си на енергийна бедност поради най-различни причини, например защото:

•             живеят в незаконни жилища или в сгради, на които не са собственици;

•             нормативно разходите им са недопустимо високи, поради остарели и неефективни електрически уреди;

•             домовете им не могат да бъдат адекватно отоплявани/ охлаждани поради липса на изолация, лошо състояние на дограмата и т.н.

Феноменът енергийна бедност е многостранен и е обвързан с различни други аспекти на бедността – като ограничен достъп до чиста вода, замърсяване на атмосферния въздух, липса на енергийна инфраструктура, ограничени възможности за транспорт, за образование, затова справянето с енергийната бедност е възможно само, ако се вземат под внимание местните социални и икономически характеристики, както и регионалните особеностите на околната среда.

Нужни са дългосрочни мерки за преодоляване на енергийната бедност

Особен случай на „скрита“ енергийна бедност са някои граждани с ниски доходи, които живеят в централните квартали на София. Най-често това са наследници на семейни жилища в сгради от началото на миналия век, които нямат финансова възможност да се погрижат за осъвременяване на енергийната ефективност на дома си. Те са собственици на имоти с висока пазарна стойност, често пъти дори паметници на културата, но поради семейни обстоятелства или други причини не са в състояние да се възползват от продажбата/замяната на жилището си с по-малко или енергийно по-ефективно. В много от случаите това са възрастни хора или самотни майки, които се оказват задлъжнели с непосилно високи сметки и дадени на съд от дружествата за топлофикация, с които е почти невъзможно да се прекратят договорните отношения от единични клиенти.

Енергийните поддръжници, които правят посещения по домовете, могат да извършат опростен енергиен одит и да оценят конкретната ситуация, да препоръчат достъпни и лесни за прилагане мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилището и повишаване на температурния комфорт.

Проучванията сочат, че поради възрастта на сградния фонд и липсата на поддръжка наличните жилища в България са в много тежко състояние, особено тези в отдалечените райони на страната. Според експертите, около 9% от жилищните сгради в България трябва да бъдат съборени, а други 70% подлежат на основен ремонт, включително и на енергийно обновяване.

При това положение не е изненадващо, че в много случаи енергийната бедност може да бъде до голяма степен намалена, ако се извърши енергийно обновяване на жилището или пък на собствениците се осигури достъп до ВЕИ. Но такива решения изискват влагането на средства, с които гражданите невинаги разполагат. В други страни, където проблемите с енергийната бедност са сходни, например Хърватия или Гърция, енергийно бедните домакинства имат възможност да се присъединят към енергийни общности или кооперативи и така могат да споделят предварителните разходи по обновяването на сградата или инсталирането на ВЕИ, или да кандидатстват заедно за банков кредит, а също и да се възползват от кампания за колективно финансиране. В България вече съществуват няколко организации, които по своята дейност приличат на енергийни общности, но тъй като в средата на октомври т.г. беше приет закон за енергийните кооперативи, те са регистрирани по друг начин, което усложнява процедурата по приемане на нови членове, допълва експертът, цитиран от pariteni.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Припомних за тази преди 2 месеца
учителка, за да се разбере защо хората не рискуват да продадат единствено жилище с цел после да купят по-евтино. Стават и други прецаквания. Имаше подобен случай в моята служба, прострада жена от техническия помощен персонал. Имала два апартамента, но и нейната заплата, и тази на мъжа й бяха ниски и изнемогваха. Затова реши да продаде единия за долари, но съвсем наскоро след това доларът се срина и тя се оказа с голяма загуба. Затова днес у нас хората са се вкопчили в недвижимите си имоти.
60
0
 
6
 
! Отговори
СпомнетеСиУчителката преди 2 месеца
която години наред просеше, свирейки на устна хармоника на бул. "Витоша". Вече не я виждам всеки ден. Преди месеци я видях, доста остаряла, до нея се беше свило бездомно куче.Преди години, в интервю разказа пред ТВ-репортер, че семейството й предприело такъв ход - да си продадат единственото жилище, да купят в по-евтин квартал, а с останалите пари да подпомагат изхранването си. Но улучват момента, когато цените на жилищата рязко скачат, а те вече са продали, но не са купили. И остават без жилище
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ТУСК Аууу, каква злоба! Такива като теб влизат в криминалната хроника...
58
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Климакстека!
57
1
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Няма такова животно като енергийно беден, а има *** и мързелив! Едните им се вижда много да платят за саниране и имат огромни загуби, карат с ел. уреди от времето на цоца. Вторите са ромите, те просто са мързеливи. Щом не работи значи не е енергийно беден, а просто мързелив! Да са учили и да са се хванали на работа! Ако има помощи, то те да са само и единствено за хора с поне 9 години трудов стаж порез последните 10 години (изключение само за инвалиди и жени по майчинство от работа)!
56
0
 
7
 
! Отговори
До до енергийно преди 2 месеца
Пак пиша, огромната Ламя в консумативите е СГРАДНА, неправилна формула, и огромни кражби. На мен ми омръзна да плащам КРАЖБИТЕ на съседите Богаташи. Понеже съм живял на Запад такава огромна разлика при лично потребление Парно за 40 лв и сградна 140 лв. НЯМА. Да, плащат се разходи локално, но не такава огромна сума за СГРАДНА. Затова има технически паспорти на всяко жилище. Един милиард лева влизат в Черните Каси от Сградна на софиянци. За къв ми е 5камерна дограма, като сградна е безобразна.
55
5
 
9
 
! Отговори
ТУСК преди 2 месеца
Дъртите мумии били пазели за децата некви огромни 4 - 5 стайни апартаменти. Живеят с 500 лв пенсия на него само толкова му е пенсията Като не могат да поддържат продават и не се махат Кво пазят и те не знаят като ги питаш Могат да продадат да се преместят в по-малък апартамент и парите да раздадат на децата, ама нее ще чакаме половин живот вампира да каталяса от старост та да може да вземеме жилището дето през тва време още е заприличало на бункер.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До енергийно беден, не е антихуманност. Всеки е длъжен сам да подсигури добруването си. За да палащт на някого, че е нергийнобеден трябва да вземат от някой друг. Е да, но на една част ни писна да ни използват за дойни крави и да издържаме бедни с по апартамент, вила и две коли. Хайде стига сте цоцали безплатно!
53
5
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
До Като отиде в Люлин, като си продаде апартамента на Витошка ще му останат след покупката в Люлин. мислете бе, не е забранено! И на село могат да отидат. Спокойствие, чист въздух, градинка, 2 кокошки.... к'во се ръчкат сред големите и искат и за тях да има като за останалите? НЯМА! АКо не можеш да се издържаш проблемът си е у теб! Не е у другите!
52
0
 
3
 
! Отговори
Пак ще обобщя преди 2 месеца
Огромната "Ламя" в режийните е СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. Кражби от съседи дублиращи радиатори, подови отопления кражби топла вода, и незаконно усвоени тръби от коридори в частни апартаменти. Април ВАС на Първа инстанция за 3-ти път бе отменена незаконната Сградна. Проблемът не е да не се плаща, проблемът са КРАДЦИТЕ, които не искат да изолират тръбите при хоризонтална, а не искат, защото за сто лева си топлят апартаментите. Но СО, тя е принципал на Топлофикация *** ЕДИН МИЛИАРД годишно от Софиянци.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 61 - Ти правиш ли разлика между собственост (недвижима) и кеш пари?! ))))
50
1
 
9
 
! Отговори
..... преди 2 месеца
Енергийно бедни какво значи,ами този който не може да си плаща режийните разходи.Да обаче,уж нямат пари да кажем пенсионерите,а хвърлят хилядарки през терасите и стават жертва на ало измамниците!През соца даваха ведомствени жилища на семейства и с деца по-големи от предприятията и на военни,след 1991г. започнаха да ги продават и всеки си ги закупи.Децата порастнаха изнесоха се и останаха вече бабите в големи апартаменти които сега не могат да отопляват,защото нямат средства.
49
3
 
2
 
! Отговори
До енергийно беден преди 2 месеца
Като няма собственост човекът, той няма да е енергийно беден? Кога станахме, толкова антихуманни. Как един пост не видях: Премахване кражби парно, ток, вода. ИЗОЛИРАНЕ на тръбите сградна или индивидуален отказ от сградна, когато сметките са над 20% сградна от лично потребление.. Работа на Общините е да намалят загубите. Всички сгради, строени след 1999 г. са с хоризонтални инсталации, няма разбиване при изолации. Даваш еднократно хиляда лева, тези пари са дадени за един сезон 6 мес. сградна и р
48
3
 
3
 
! Отговори
Като отиде в Люлин преди 2 месеца
Нали пак ще плаща, ток, вода, сградни инсталации. Ей, единствен апартамент не се пипа. На едно място им бъркаме в България, че всеки си купи апртаменти през соца. Защо не премахнете кражбите на ток, вода, парно. Какви са тези бандитски структури ЧСИ-та. Изолирате тръбите, НАМАЛЯВАТЕ ОГРОМНИТЕ ЗАГУБИ. ВАС отмени формулата за сградна инсталация април, ни дума, ни вопъл. Ще плащаме 60% загуби ВИК, под наклон идва водата, за 9 ст. купуват кубика. В някои държави на Запад водата е безплатна.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 59 до 54 Ами ще продаваш! Да ви издържаме ли? Още 90-те ***, но светно момче се оплакваше. Аз с две деца и жена живея в гарсониера. Майка ми и леле ми, едната в тристаен, другата в двустаен, ама не можели да си плащат разходите! Аз ще живея в 30кв.м.и ще ти плащама сметките, щото си със синя кръв? 20 години ми стояха в ДСК 30хил.лв.при Живков и до апартамент не се доредих. Раздаваха ги на такива като теб. Справедливо ми звучи.
46
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На първо място енергийно бедния или дори бедния не трябва да има собственост. Имаш ли собственост не си беден. Това трябва да бъде първото условие! Ако си беден и имаш собственост си оптимизирай имането за да си подобриш сам качеството на живот. Баба ти на 86 години живее сама в четиристаен апартамент на Витошка... и била бедна :) Еми не си бедна :) Отива в Люлин в едностаен апартамент и ще имаш пари и за отопление, лекарства и храна. Важи за всички останали! Не ни занимавайте с алчни хора!
45
2
 
2
 
! Отговори
Решения преди 2 месеца
Задължавате всички сгради с хоризонтални инсталации, там няма разбиване на апартаменти, да изолират тръбите на сградна. Протоколи от ОС-та, който не иска да изолира КРАДЕ, или е усвоил при хориз. инст. незаконно тръби от ОЧасти. Тогава усвоилите незаконно тръби да си плащат Цялата Сградна. Другото решение има Проекти в Общини, вижда се колко тръби са усвоени, ако са 50% от всички тръби, плащат тези 50%, плюс останалата сградна по кубатура. Обследване за ПОДОВИ ОТОПЛЕНИЯ, там се краде топла вода.
44
3
 
20
 
! Отговори
пак 59 преди 2 месеца
Забелязвам тази тенденция от няколко години насам. Пребоядисаните ДСари (като сегашната власт) са приучени, че могат да си "берат" всичко, което им хареса и в бездънната си наглост сега са насочили поглед към малкото ценни активи, които ни остават. Една такава другарка ми заяви в прав текст: "Омръзна ми от бедни стари хора, които нямат пари да си обновят имотите, ама ги стискат." Тя самата новодошла *** от Плевен, ще ми дава наклон. Нахраних я добре!
43
2
 
10
 
! Отговори
Огромните сметки преди 2 месеца
"умници" са СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. За какъв ми е Изолирано жилище като плащам 140 лв. сградна на МЕСЕЦ за 80 кв. 14 вертикални тръби в коридора, 7 от тях усвоени от съседи, влизат в апартаментите им-при хоризонтална инсталация. Топлят се хората.Една една тръба не ми минава през жилището по проект, плащам сградна. Не може ли Общините да минат да решат проблемите със сградна. Предложих да ИЗОЛИРЕАМЕ ТРЪБИ на ОС, дистанционни уреди: "Как ще си разбивам апартамента", защо си усвоил ТРЪБА от Коридора?
42
4
 
17
 
! Отговори
до 54 преди 2 месеца
Какво предлагаш, Барба? Да продадем родните си домове и да се изнесем в крайните квартали, където манталитетът е коренно различен от обичайната ни среда? И не е вярно, че не плащаме дължимото, кореняците не сме с "тарикатско" мислене. Не разбирам каква е тази внезапна загриженост за хората с големи апартаменти в добрите квартали. Явно им се иска да ги заграбят, че празните парцели са на привършване.