Новият дълг трябва да е основа за икономически растеж

Доц. д-р Джеймс Йоловски за параметрите в бюджет 2024
4 дек 2023 21:52, Анисия Иванова
16
Новият дълг трябва да е основа за икономически растеж
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Категорично поддържам позицията, че в това да теглим дълг няма нищо лошо. Въпросът е за какво изразходваме тези средства. Наистина трябва да ги инвестираме в това да имаме добра основа за икономически растеж. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, зам.-ректор на ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Това, което наблюдаваме като политика на правителствата през последните години, е, че основният двигател са разходите за пенсии. Може би това не е начинът. Със сигурност пенсионерите имат нужда от достоен доход. Със сигурност доходите им трябва да растат, но това по-скоро трябва да се случи чрез реформа на самата система. Защото, когато това е с цената на високи дефицити, с нарастване на разходите (а виждаме и, че е проинфлационен импулс), ние им увеличаваме доходите, но това, което те реално могат да си купят, не е много повече".

В проектобюджета се залага повишение на максималния осигурителен доход, за което най-големи резерви и критики имат IT индустрията, които са носители на прогреса, на високотехнологичното развитие в България. Това е доста сложен въпрос, защото зависи точно как ще подходим към този максимален осигурителен доход, коментира гостът. "Това означава увеличение на данъчно-осигурителната тежест, което не беше посочено като приоритет в програмите на управляващото мнозинство и може би затова идва като някаква изненада".

Въпросът е, че с максималният осигурителен праг са свързани и много други показатели, добави Йоловски. "Под негово влияние ще имаме допълнителен импулс за нарастване на доходите, на средния осигурителен доход. Това пък ще доведе също и до нарастване на пенсиите".

"Другото, което е много важно и не трябва да забравяме, е, че в момента водим една много активна политика за увеличаване на доходите и с минималната работна заплата, и с максималния осигурителен доход, защото, ако работодателят ви иска да запазите нетния си доход, той ще трябва да ви увеличи заплатата. Иначе от 1-ви януари ще трябва да получавате по-малко, отколкото през декември. Но тази политика, когато не е съчетана с производителност на труда, има много мощен проинфлационен импулс".

Това, което чух по време на дискусиите, посочи гостът, е, че доходите ни трябва да догонват европейските. "Да, но ако това не се случва с производителността, всъщност ще се повишават цените на стоките и това, че доходите растат в номинално изражение, не означава, че ние ще можем да си купим повече стоки и услуги с тях".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 9 "Че няма откъде да вземе пари е Неин проблем. Да не е харчила неразумно! Да не е подарявала концесии, рафинерии, летища. Да е внимавала на кого какви услуги плаща!" - бе нали точно про'с'таците дето гласувате СТЕ тази държава? Само мачкане за про'с'таците дето гласуват за ЕС!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мухахаха... Правителството трябва да удвои дълга, та да станем като другите в ЕС. И да даде 10 милиарда за Украйна, за да покажем, че сме евроатлантици. 85% са про'с'таците у нас дето гласуваха за ЕС.
13
0
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Дълга е за покриване на грабежа на правилен български език без разни формурилофки с разни чуждици и неразбираем политически език.С една дума за крадене.
12
1
 
8
 
! Отговори
Дддд преди 4 месеца
Със сигурност тия които взимат решения да изтеглят дълг няма да връщат нито една стотинка от този дълг защото ще избягат на островите ,шарлатани и крадци .
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Което значи,че най-големите социални разходи не са за пенсионерите и другите,а са за държавното управление от държавния апарат-депутати,министри и техните подсобници от политическите партии техни подръжници заели места в управленския апарат държавен и местен на самоуправление като болшинство от състава с ръководни функции за предприетите действия като функционери на само гласували си заплащане с допълнителни надбавки над ИТ специалисти обвинени,че са над прага на максимален доход рализирали се.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, за сащ, щото парите ги теглим ние и ги експедиране към господарите отвъд океана. Те харчат, ние ще плащаме масрафа.
9
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
ОПГ пп-дб-дпс 3АКОПАВА БЪЛГАРИЯ!!!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Погрешно твърдение. Пенсията се получава по формула в зависимост от приноса към пенсионната система. Държавата е длъжна да плаща пенсии. Че няма откъде да вземе пари е Неин проблем. Да не е харчила неразумно! Да не е подарявала концесии, рафинерии, летища. Да е внимавала на кого какви услуги плаща! Държавата може да постигне растеж само с нова атомна централа или със 500 000 Нови еднофамилни къщи с фотоволтаици и перки.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Новия Йоло Денев
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дълга се трупа а няма икономически раст а населението мизерства от хиперинфлация и намалява.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новия дълг се трупа и накрая следва фалит.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще отиде в ,,чекмеджето" , под формата на ,,подаръци" , в знак на блвгодарност
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи, аз знам къде ще отиде за най,, полезни нужди" , новия дълг...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Електоратът кълве на пенсии като уклей на млечна царевица
1
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доста мъдричък човек

Спонсорирани публикации