Проф. Бешков: Сероводородът от Черно море директно се превръща в ток

Проектът ще заработи до 2 години, ако има финансиране, каза той
9 фев 2024 19:56, Анисия Иванова
27
Проф. Бешков: Сероводородът от Черно море директно се превръща в ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за използването на сероводорода в Черно море за производство на електроенергия е достигнал фаза за кандидатстване за финансиране за демонстрационен прототип по Плана за възстановяване и устойчивост. Пилотната инсталация трябва да е готова до две години. Това каза проф. Венко Бешков, Института по инженерна химия при БАН,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Предвиждаме като промишлена реализация инсталация от порядъка на 10 или 20 MWh. Няколко такива инсталации може да се разположат на различни места, за да се постигне по-съществен принос към енергетиката. Особено ценно е, че може да спираме и пускаме инсталацията в рамките на часове, което е невъзможно с ТЕЦ и АЕЦ."

Идеята за този проект се заражда още през 2010 година, сподели професорът. Основната концепция е, че сероводородът от Черно море може директно да се превърне в електроенергия с помощта на сулфидна горивна клетка.

Това е съвсем нова идея, която все още не е възприета от българската и европейската администрации, тъй като не се вписва в традиционните предложения за източници на енергия, каза Бешков. Проектът е получил първоначално финансиране от ЕС за лабораторни проучвания, като след това е бил "категорично отрязан по Хоризонт 2020 ... с мотиви, че това не е залегнало в техните програми."

Няма екологични опасения за проекта, тъй като не се отделят вредни емисии при технологичния процес, отпадните продукти са морски води и няма складови стопанства, като необходимата външна енергия е нужна само за пусковия период, обясни Бешков.

Запасите от сероводород в Черно море са практически неизчерпаеми, като всяка година към тях се добавят по няколко милиона тона, каза Бешков.

Какви ще са икономическите ефекти от проекта и какви са проблемите пред пълната експлоатация; има ли законови пречки  може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
7-ми клас преди 2 месеца
След водната моелкула, една от най стабилните е тази на хлорните и серните съединения. Не е проблем да се разбият, проблемът е вложената енергия. И последстащ проблем е какво точно ще правим с водорода. Щото то съхраняването му е проблем.
19
2
 
4
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
Всичко различно от сибирски изпарения и петрол , ама и той от недоразвитата сибирска пустош , друго НЕ МОЖЕ ! Всичко друго е вредно и опасно
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да се даде път на такава разработка. Защото получи ли се ползите ще са цялото ни общество. В Япония разработват такава технология и вече имат успехи...
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това със сероводорода е като "от пръ.ня да направим боя" и ето ти промяна. Но европари като нищо ще вземат. После ще врещим не не е достатъчно ЕКо, безопасно и от полза, може пак да вземет пари и итн.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вятърнитр генератори също изпускат отрова. ДА! И тази отрова е много силна. Вярно е, че е малки количества, но е много силна. За което у нас въобще не се пише. Министър председателят Денков, който се пише химик, е добре да се интересува повее от всякакъв род химия, не да е тесен специалист. И хората в съответните ведомства.
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Което не е в поллза на големи западни концерни, ЕС не ще да допуска. ЕС е създадена като икономическа институция за печалба на големи концерни (обединение за въглища и стомана). Колкото и да се изражда политиката, основата е същата. Дано САЩ и ЕС скоро се разпаднат, за да има реален морален и научен напредъл в полза на хората.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е 101 професор който носи сензационни новини за сероводорода в Черно море. Сто и втория професор ще го превръща директно в злато с което ще си купуваме ток и газ.
13
1
 
0
 
! Отговори
© преди 2 месеца
Ne sym syglasen
12
8
 
8
 
! Отговори
Физик преди 2 месеца
Ако е казал това "сероводородът от Черно море може директно да се превърне в електроенергия с помощта на сулфидна горивна клетка" този няма грам понятие що е ток. Токът е насочено движение на ел.заряди обикновено електрони и няма как нещо друго да се превърне в електрони, че и да се движат ей тъй без ел.поле. Единствено е възможно да се разделят + от - заряди в клетката и тогава ще текат, но вероятно сероводородът ще се раздели на сяра и водород. Обаче за това трябва външна енергия т.е.пари
11
2
 
11
 
! Отговори
и аз да кажа преди 2 месеца
Такъв проект имаше 1985 г за ТЕЦ Варна, но той не беше допуснат, тъй като не можа да докаже че серния триокис няма да замърси морето.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такова имане на зелени специалисти (къде ли са учили) не имало никога
9
3
 
9
 
! Отговори
Учен преди 2 месеца
Колега, нали знаеш, че нищо не се губи - нито сярата, нито сярофилните тежки метали, тях какво ги правим - пак питай за тях.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 9. Ти чекай първо да стане работата. На приказки сме се наслушали.
7
10
 
18
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Видехте ли, до кво води, европейският енергиен глад?:))) До халюционации;)))
6
11
 
15
 
! Отговори
Пепката преди 2 месеца
Веднага евро-атлантическите *** ще се включат. Че нали не е ядрена централа за 50 милиарда от Уестингхаус.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми добре. Действайте. То и тунел под Стара планина копаем, и международен газов хъб станахме, и влаковете се движат с 200, и електрически автомобили произвеждаме. Напредваме да му се не види.
4
15
 
15
 
! Отговори
руските кърлежи преди 2 месеца
ще налазят темата... което е различно от руски газ и петрол трябва де оплюва..ха.ха
3
15
 
10
 
! Отговори
Зелена измама преди 2 месеца
Сярата от сероводорода какво ще я правиш? Второ 10 исталации по 20 МВ са по-малко от един блок на ТЕЦ-овете.
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя е толкова проф., колкото аз съм акад...
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек мушкаш щепсела в морето и ламбата светва...