Отбелязваме Месни заговезни или Неделя месопустна

От утре не се яде месо до края на Великденския пост
10 мар 2024 08:30, Анисия Иванова
14
Отбелязваме Месни заговезни или Неделя месопустна
Снимка: БГНЕС

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни.

Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден, който тази година се пада на 5 май.

В деня на Месни заговезни при богослужението, при четенето на Евангелието и проповедта, Православната църква припомня картината на Страшния съд, трагичните последици от греховността, възмездието за греховете в отвъдния свят и призовава всички към служение на ближния, добродетелност и благотворителност.

Празникът Месни заговезни получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която не се яде месо до края на Великия или Великденския пост.

Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя. В седмицaта преди празника Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
the best преди 1 месец
За тези прословути пости - ще кажа само, че ако се спазват - една част от магазините няма да работят месец и половина. Примерно от утре не се яде месо - ами месарските магазини трябва да не работят 45 дни. Те в тях продават и сирене, яйца , кашкавал, мляко - поне в този до нас. И после в хранителните магазини - трябва да се скрият , тези неща, които са забранени. Не да е забранено да ядем месо - а като влезеш в магазина салама да е на промоция на видно място......
6
4
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
човечеството трябва да реши на какво да вярва...на науката или на религията...нас в училище ни бяха учили че науката и религията са несъвместими, което е безспорна истина...
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам "коментарите" се чудя дали всички служители на този nроnaднал сайт ще ги застигне съдбата на 3.Жeлев
4
7
 
5
 
! Отговори
Йоана преди 1 месец
На Месни заговезни е прието младите православни първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Господа Бога Вседържател.
3
6
 
2
 
! Отговори
бестет сабри, бтв преди 1 месец
курбан заговезни за здраве и берекет :))))))
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си хора чиито грехове не не прощават!
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема пости - попа преяжда с луканка 50 милиона попска субсидия Тиквата му дава :)))