Политическият риск ограничава икономическите решения

Валутният борд пречи на инвестициите у нас, смята проф. Ганчев
25 юни 2024 22:45, Анисия Иванова
30
Политическият риск ограничава икономическите решения
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите рискове пред българската икономика са именно политическите в момента. Особено от гледна точка на основните приоритети, които стоят пред страната: еврозоната и НПВУ. Имаме нужда от едно правителство с ясна икономическа стратегия на модернизиране на страната и динамизиране на икономиката, това коментира проф. Ганчо Ганчев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Евентуално правителство на малцинството би могло да бъде устойчиво за 1-2 години, в зависимост от конфигурацията. Ако през този период България успее да влезе в еврозоната, това би било добре за страната, каза Ганчев. Макро данните за страната показват известен спад в промишлеността, въпреки че не засяга всички отрасли. По-тревожните показатели са спадът на вноса и износа, тъй като импортът носи приходи в бюджета чрез ДДС и акцизи. От друга страна, фискалният отчет не показва притеснителни данни, като приходите и разходите вървят по план.

Гостът обясни, че страната ни е твърде зависима от косвеното облагане под формата на ДДС и акциз, което е с 10 до 15 процентни пункта по-високо, отколкото би трябвало да бъде. Той добави, че единственият начин да бъде нарушена тази зависимост е чрез въвеждане на прогресивно данъчно облагане, което може да бъде приложено паралелно с намаляване на косвения данък.

Ръстът на икономиката се очаква да бъде по-нисък от заложения в бюджета, но до края на годината тази тенденция може да бъде обърната, особено ако станем свидетели на лихвени понижения от страна на ЕЦБ, които да породят оживление. Гостът допълни, че най-големият риск пред българската икономика е именно политически.

„Рисковете са много големи, особено от гледна точка на основните приоритети, които стоят пред страната: еврозоната и НПВУ. Най-големите рискове пред българската икономика са именно политическите в момента. Ние нямаме извънредни икономически рискове.“

Вижда се, че през последните години се оформя конкурентен частен сектор в България, но гостът обясни, че Валутният борд, чрез големите минимални задължителни банкови резерви, пречи на инвестициите у нас. Минималните задължителни резерви са около 12 пъти по-големи от тези в еврозоната, което означава, че този ресурс е „замразен“ в банките, носейки и по-високи лихви със себе си.

Високотехнологичният сектор у нас е потенциал за растеж на икономиката, като се вижда, че дори и без помощта на държавата той успява да расте. Проблем обаче е недостигът на работна сила, за което гостът смята, че може да се намери решение в повишение на минималната работна заплата. Този ход би създал две стратегически ползи за България: първата е, че ще привлече чуждестранни работници и българи, работещи в чужбина, а втората е, че с повишението на работната заплата работникът започва да цени работното си място, което би повишило продуктивността.

"Ако правителството има някаква стратегия, тя би трябвало да се изрази в това – бързо да влезем в еврозоната и да продължим с политиката на повишаване на работната заплата. Имаме нужда от едно правителство с ясна икономическа стратегия на модернизиране на страната и динамизиране на икономиката.“

Забавянето на Федералния резерв спрямо ЕЦБ в намаляването на лихвите не би се отразило на България, тъй като страната ни разполага с дълг, деноминиран в евро и лев, а не в долари. Но това се отразява на държавите с голям външен дълг в долари. Вижда се една тенденция на изместването на долара, въпреки че той остава основна валута. Гостът допълни, че очакванията са били това изместване да е за сметка на нарастващото влияние на китайския юан, но виждаме, че това не се случва, а по-скоро има голяма диверсификация в различни валути.

Това се дължи на факта, че Китай няма достатъчно развит капиталов пазар, като основният индекс на борсата в Шанхай се котира в юани и долари, което прави пазара зависим и от американската валута. Също така в азиатската страна има непредвидимост в монетарните политики.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Всеки трети медик е над 55 години, медсестрите намаляват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политическото бездействие за налагане на минимум 500 000лв инвестиция за влизане на руски гражданин в страната пречи на инвестициите...
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Друго, което изключително много ще помогне на икономиката ни е ИЗЛИЗАНЕ от зелената сделка! Най-малкото в момента как да сме конкуретни на някои наши съседи, както и на много други части от света, които не са в тази долна схема...
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За да не бяга работната ръка в чужбина основните разходи за живот като ТОК, ВОДА, ГОРИВА ТРЯБВА ДА СА НИСКИ! ДРАСТИЧНО ПОНИСКИ ОТ ОСТАНАЛА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА! Така и цените на храните няма да се качват толкова.
19
0
 
1
 
! Отговори
инвестиции ли преди 3 седмици
искат някои хора да превърнат милата ни Родина в световна пералня за мръсни пари...
18
0
 
1
 
! Отговори
вижте какво преди 3 седмици
голямо повишаване на МИНИМАЛНАТА заплата означава смърт за малките бизнеси в провинцията. За съм да растат заплатите, но конкретно с минималната трябва да сме много внимателни! Разбира се работодател, който има любовница и няколко коли, деца му живеещи в топ лукс, обезателно трябва ДА БЪДЕ ПРИТИСКАН да плаща ПОВЕЧЕ. Но има малки, дребни бизнеси, които наистина не могат да се справят с повишаваща се мин. заплата.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълни глупости . На инвестициите пречат две неща - Членството в ЕС и нема кадри . Ръст на икономиката няма защото е по малък от инфлацията . С унищожение на населението ще се свива и икономиката а адмнистрацията не . Всичко това води до обедлняване свиване не потреблението и производствата . Този процес ще върви бавно и най напред ще изчезнат по малките населени места . Изход може да има само ако напуснем ЕС и нато и привлечем китайски инвестиции и търговия с Русия .
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 20г. точно обратно беше че борда бил много добре. Сега еврото било много добре. И лева не струва. Ами ако фалира еврото чудно какво ще лъжат тогава като не остана нищо.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе вие по-дърти не може ли да каните, соц кумирите ги сменят с евро идолите, същите дърти комунистически чанти, дето, утре ако дявола им се яви с една торба пари и майка си ще продадат, аман от пропаганда, потъпкахте референдума и сега айде още пумия, безродствени ***.
14
2
 
3
 
! Отговори
Ква политика преди 3 седмици
Има вБългария всичко е мафия!!!!
13
3
 
1
 
! Отговори
Петър Младенов преди 3 седмици
Най добре е Ейбрамсите да дойдат на жълтите павета!
12
2
 
2
 
! Отговори
Румен Гечев преди 3 седмици
Не пипайте валутния борд, ваш'та мама! Пладнешки разбойници, само се чудите как да ни доокрадете!
11
1
 
3
 
! Отговори
В българия преди 3 седмици
Всичко е корумпирано ДДС се източва от всички фирми всичко и феодали и роби помия а не държава!
10
2
 
2
 
! Отговори
Само Тесни Пи4ки преди 3 седмици
Повече милицюнерски погребения и Сретан Йосич Шампион!
9
2
 
2
 
! Отговори
Сръбската мафия преди 3 седмици
Унижава българските *** които се мислят за много страшна вафия!Ама Сретан Йосич не го е страх от вас!!!!!!!
8
2
 
2
 
! Отговори
САМО СРЕТАН ЙОСИЧ преди 3 седмици
МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ!!!
7
4
 
3
 
! Отговори
Само Вучич преди 3 седмици
Тя Сърбия изглежда по европейска държава от България която уж е в ЕС и в НАТО.По какво си личи?!По нищо!И в Сърбия от отдавна се пазарува с Евро!!!!
6
4
 
1
 
! Отговори
Само Сретан Йосич преди 3 седмици
9 Пуши Курац Комунист
5
3
 
3
 
! Отговори
Само Сретан Йосич преди 3 седмици
Може да спаси България!
4
4
 
1
 
! Отговори
България е преди 3 седмици
Крастава жаба
3
5
 
1
 
! Отговори
Чарълс Дарвин UK преди 3 седмици
Да ми давате Минуси е отказ да приемете реалността и това си е за ваша сметка не еволюирали български при Мати!