Президентът заминава за срещата на ООН в Ню Йорк

Участие в събитието са заявили над 170 държавни и правителствени ръководители, което го прави най-представителния досега форум в историята на ООН
13 сеп 2005 10:20,
Президентът заминава за срещата на ООН в Ню Йорк
Президентът Георги Първанов заминава днес за Ню Йорк, за участие в срещата на върха на държавните и правителствени лидери на страните-членки на ООН, която се открива на 14 септември.

Участие в срещата са заявили над 170 държавни и правителствени ръководители, което я прави най-представителния досега форум в историята на ООН и международните отношения.

Участието на президента Първанов в срещата ще даде възможност да бъдат изложени позициите на България по широк кръг въпроси от национален и регионален интерес, посочват от прессекретариата на държавния глава.

В центъра на дискусиите на форума ще бъде изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие, мерките за повишаване ролята на ООН по въпросите на мира, сигурността и човешките права, както и институционалната реформа в световната организация.

Според програмата, президентът Първанов ще направи изказване пред пленарното заседание на сесията в четвъртък /15 септември/. Българският президент ще подпише "Конвенцията за предотвратяване на актове на ядрен тероризъм".

В рамките на посещението си в Ню Йорк Георги Първанов ще има двустранни срещи с председателя на ЕК Жозе Барозу, с президентите на Австрия Хайнц Фишер и на Албания Алфред Моисиу, с краля на Йордания Абдула Втори, с Кемал Дервиш - администратор на ПРООН и президент на Групата на ООН за развитие. Планирани са и други двустранни срещи на държавния глава.

Основни акценти в двустранните срещи на Георги Първанов ще бъдат европейската интеграция на България, развитието на двустранните отношения, реформата на ООН и други въпроси от актуалния международен дневен ред.

Президентът Първанов ще присъства на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Франкофонското движение. Програмата му предвижда и среща с ръководители на еврейски организации.

Георги Първанов и съпругата му ще присъстват на приема, даван от президента на САЩ Джордж Буш и неговата съпруга в чест на държавните и правителствени ръководители, участници в срещата на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание