Байърли провидя желание за борба с корупцията

Американският посланик смята, че пречките за ефективната борба с корупцията са политически, но и хората също имали вина
1 мар 2008 11:11,
2
Байърли провидя желание за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

"Мисля, че едва в последните шест месеца видяхме конкретни стъпки, които показаха, че правителството се заема с някои специфични практики, които от дълго време благоприятстват корупцията в България. Една от тези стъпки е решението за прекратяване на специалния данъчен режим за хазарта",  казва американският посланик в София Джон Байърли в интервю за вестник "Капитал".

По думите му трябва да се отбележа и дейността на службата за финансово разузнаване, която довела до арести, обвинения и ефективни присъди за хора, замесени в пране на пари.

„Това е нещо, което дори не беше считано за престъпление в България преди три години, а сега има хора, които са в затвора за пране на пари", казва още той и добавя: "Така че да, последните месеци виждам значими промени, които показват, че може би започва да се натрупва критична маса, която ще доведе до прекратяване на стария начин на правене на бизнес.

На въпрос кои са най-големите пречки пред борбата с корупцията и организираната престъпност в България Джон Байърли казва, че "най-големите пречки съществуват на две нива - нивото на политическото ръководство и нивото на обикновените граждани.

Според него трябва да се вижда по-силна политическа воля, да се сложи край на практиките, които подхранват корупцията, да се скъсат връзките между сенчестите бизнеси и политическите партии.

„На ниво обикновени граждани според мен съществува доста голяма доза цинизъм и апатия срещу корупцията. Необходима е по-голяма ангажираност от страна на обикновените хора. Преди около седмица видяхме, че хората протестираха пред парламента срещу корупцията, но трябва да правиш това, което проповядваш. Не може да изискваш промени от правителството, ако ти продължаваш да си купуваш цигари без бандерол, да плащаш на учители за специални услуги и т.н.", казва още Джон Байърли, който от три години ръководи дипломатическата мисия на САЩ в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съдебна с-*** неработеща,ефект нулев.Предлагам тотална смяна по високите етажи на системата.Народен съд ще върши перфектна работа.