Защо ЕK ни нареди сред държавите с икономически риск

Комисията е взела предвид високия дефицит по текущата сметка от 2008 г.
Обновена: 15 фев 2012 10:06 | 14 фев 2012 20:00,
43
Защо ЕK ни нареди сред държавите с икономически риск
Снимка: БТА

Днес стана ясно, че в свой доклад Еврокомисията е поставила България в списъка на държавите с икономически риск, по-точно в т. нар. "сив списък".

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения, като него попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната причина да сме в сивия списък е високият дефицит по текущата сметка от 2008 г., а през 2011 г. вече сме с излишък. Състоянието на текущата сметка е един от 10-те критерии, като се вземат данни за последните 3 години, а именно 2008, 2009 и 2010 г.

Утре БНБ ще публикува данните за декември 2011 г. и ще имаме окончателните данни за 2011 г., но вече се знае, че текущата сметка ще е положителна, защото за периода януари-ноември 2011 г. тя е плюс 1,15 млрд. евро.

Вече има информация от НСИ, че за декември търговският дефицит е 320 млн. евро, освен това имаме и приходи от еврофондове и българи, живеещи в чужбина, затова дефицит по текущата сметка дори и да има, той ще е под 320 млн. евро и за цялата 2011 г. ще отчетем около 1 млрд. евро излишък.

Европейските експерти обаче ни представят в негативна светлина, използвайки данните за 2008 г. (минус 8,2 млрд. евро), 2009 г. (минус 3,1 млрд. евро) и 2010 г. (минус 476 млн. евро).

България е втора в Европейския съюз по най-нисък размер на държавния дълг през третото тримесечие на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Затова по критерия "Публичен дълг като процент от БВП" определено не сме в сивия списък.

По отношение на критерия "Дълг на частния сектор като процент от БВП" пък еврочиновниците не отчитат, че почти целият този дълг е между чуждестранни компании и българските й поделения и много малко са между чуждестранни кредитори и несвързани с тях български предприемачи.

Най-общо казано, използването на механични показатели, без да се отчитат актуалните икономически тенденции от европейските чиновници, води до отрицателен имидж за България, което в крайна сметка би могло да оскъпи финансирането за страната ни.

Официалната позиция на Министерство на финансите и още новини от икономиката на България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: доклад ек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 33: Разходи се в нета и виж от къде идват най-голямите директни приходи в евро и тогава ще ти стане ясно за какво става въпрос !...малък сравнителен пример: постъпления от емигранти: около 800 млн. евро,по банков път и още толкова, по конвенционален,...печалба на един от най голямите ни икономически обекти-АЕЦ Козлодуй: 70 млн. евро/по официални данни/.
37
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
България-остров на стабилността:стабилна беднотия,стабилно ниски доходи,стабилна простотия,стабилно примирение,стабилен мързел,стабилно озлобление,стабилен страх!
36
0
 
6
 
! Отговори
Поглед в бъдещето преди 12 години
Май къщичката на дядо и земята на село ще ни спасят. Дръжте си ги, на когото все още са останали. И без това скоро ще трябва да продаваме панелките в града, за да платим сметките за парно и ток.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не усещате ли, че са ни подгонили по всички направления? На всичко отгоре хич не сме им симпатични и за траншове като тези за Гърция, изобщо няма какво да мечтаем.
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, ама ние тук излизаме от кризата.
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не взеха за база и 1939г. С цената на мизерия имаме единствено финансова стабилност и от ЕК ни откраднаха и това ! Все пак през 2008 Тройната коалиция беше на власт и тогава крадяха с дирника си Гея , Сакса и Доган !
32
0
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Отиди да се прегледаш....или по-добре престани да пишеш глупости.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като анализирам ситуацията ,по няколко метода стигнах до извода ,че и трева да скубя пак ще загубя ,даже и без да сьм свьрзан с даньчната служба.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щото бьлгарина нтяма един лев в джоба си !!! Е има и много ,,пробивни,, хора , ама все са си от ,,доброутрото,,
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31Туризмът допринася с около 15% към БВП. Твърдение, че туризмът крепи икономика е брутално тъпо.Зърното произведено миналата година е три път над нуждите на България. Както разбираш, доста продадено зърно има извън България.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние българите от 700 години чакаме да дойде и да ни "управи" някой, а всъщност те не са преставали да ни "управят" почти през цялото време. Само се сменят "управящите".Може би вече е крайно време ние сами да започнем да се "управяме", а след това да "управиме" и тези, които все още ни "управят", но така да ги "управим", че до края на живота си да ходят "управени".
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама, каква оценка може да се даде на една държава, чиято икономика се крепи благоволението на туристие и подаянията на емгриралите българи...една от държавите в ЕС с най-много площ на глава от населението, която обаче внася наред с индустриални, така и агарни продукти, като доматено пюре и чесън от Китай ?...!!!
26
23
 
5
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Тоя от ЕС за балами ли ни взимат.Явно започват да виждат заплаха,защото България все повече се сдушва с САЩ,Израел,Китай и все още продължаваме да сме троянкият руски кон в Европа.Европейците немогат да преглътнат ,че сме независими и не слушаме какво ни говорят от Брюксел, и веднага започват с мръсните си номера.Ами къде са Иралндия и Португалия.Всичко е с цел да се одръпнат от нас инвеститорите и да се насочът към франция ,Италия или Испания.Всички страни си гледат собствените интереси.Няма ЕС
25
0
 
17
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Само не разбра този "излишък" на Дянков от 2011 защо се отрази толкова негативно на частния сектор,Фирми фалираха, безработицата се увеличи а той продължава да ни убеждава, че черното е бяло.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"данните за 2008 г. (минус 8,2 млрд. евро)"Опааа, това са 16 милиарда лева. Че той целият ни бюджет е около 50. Те искат да кажат че ни е липсвал 1/3 от бюджета ли бе? Невъзможно. При положение, че МВФ ни контролира - никога не сме имали и никога няма да се допусне да имаме дефицит по-голям от 8% от бюджета(около 4млрд лева). А вече според регулажа на ЕС - 3%(около 1,5млрд лева). Какви са тия фантастични 16 млрд лева дефицит - един бог знае. Пишат наизуст...
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От икономическите данни на НСИ, които цинколират из нета е видно, че България има перманеннтен висок външнотърговски дефицит,което означава, че българина произвежда за 200, а харчи за 300, а това и за лаик разбираемо, че води неминуемо към "гръцка трагедия".
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото живеем най-бедно от всички държави в ЕС.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждате ли,че ние сме голямата кризизна членка на ЕС,не Гърция или Португалия.Тука санкциите и затягането на коланите са като след 10 финансови инжекции при гърците:мин. заплата 125 евро,мин.пенсия под 100 евро,заплати на лекари и учители по ниски от тези на чистачи в другите държави!Ама тука сме свикнали, спим,МВФ ни помпа здраво у дупето!Единствената разлика е, че няма протести!Ние сме мързеливите и смотаните,не гърците,че не излизаме на протести, като тежите по 110 кила и само кола знаете
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е заради френските силиконови импланти, има опасност цялата ни тежка индустрия(попфолк) да изгърми в даден момент. Все пак ни предупреждават хората.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз това се чудя, ние нямаме икономика, а има икономически риск.