Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка

Оказва се, че “Кугър”-ите си имат противообледенителна система
20 мар 2012 07:00, Елка Василева
311
Вярва ли Борисов в притчите, които глаголи, или само ни будалка
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

"Действах като популист. Накарах ги да върнат бонусите. При тези ниски заплати и огромната отговорност това си е популизъм. Достатъчно унизително беше за тях да връщат парите и да ги разнасят по студията." Признанието е на премиера Бойко Борисов, което беше междувременно затъмнено от последвалия остър словесен катар покрай министерските оставки.

Симптомите на обърканост и загубата на чувство за реалност са налице, пише в. “Сега”. Влязохме във фаза всяка седмица да ставаме свидетели на недостоверни обяснения.

Някак между другото мина случката с полета на Борисов с хеликоптер "Кугър" по време на наводнението в село Бисер. "Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат противообледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите, като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат до там", каза тогава Борисов. И за да подсили драматизма, допълни, че хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците. От думите му се разбра, че

самият той е тръгнал на самоубийствена мисия.

Да се просълзиш. И хоп, изненада. Военният министър и военновъздушните сили опровергаха хеликоптерните геройства на премиера. Оказа се, че нищо от казаното, особено за възможностите на машините, не е вярно. В отговор на депутатско питане Аню Ангелов обясни, че той не е специалист по авиационните въпроси и затова се позовава на справка на ВВС. От документа стана ясно, че всички вертолети "Кугър" (те са 12 на въоръжение) са били доставени с противообледенителна система. Няма никакви ограничения за използването им съобразно сезона и са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса. Всички вертолети имат необходимото оборудване и възможност да се използват в сложни метеорологични условия и нощем.

Министър Ангелов направи опит да замаже ситуацията, като обяви, че в инструкцията на екипажа е записано като ограничение преднамереното влизане в зона с обледенение. Той поясни, че при спасителната акция в с. Бисер на 6 февруари пилотите са летели под облаци при тежки метеорологични условия с видимост 1 километър. Но не е имало никакъв риск.

Борисов обаче не се впечатли и засили още повече черните краски: "По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил." Нещо повече. Той дори се опита да замаже първоначалните измислици, като нарочно държа дълга реч по темата на правителствено заседание, станала публична чрез стенограмата. Оттам се разбра,

премиерът водил доста оживена дискусия

с военния министър и с началника на щаба: "Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки."

Всеки, който е бил в казармата, знае, че рискове като този на Борисов са всекидневие. Същите тези хеликоптери имат не толкова героична връзка с премиера. Той все се оплаква, че историята с доплащането им му е натресена от тройната коалиция. Премиерът дава това обяснение по повод и без повод. И когато реши да се доплатят 380 млн. лв. преди повече от година, и сега, когато твърдеше колко кофти стока са купили неговите предшественици. Легенда е, че договорът бил така направен, че фирмата доставчик можела дори да бърка директно в републиканския бюджет и да си тегли оттам каквито пари поиска. Това си беше чиста манипулация със запазената марка на Борисов.

Но въпросът е защо той не прекрати договора, като е толкова калпав. Щеше да плати неустойката, която бе далеч под посочените доплатени 380 милиона. Няма нито едно доказателство, че се е опитал да го прекрати. Като се има предвид, че консултантите по тази сделка демонстрират близки отношения с него, както и той с тях, нещата придобиват и друг привкус.

И с кугърите, и с министерските оставки, и с онова, което ни предстои - а няма как да е по-различно, единственият въпрос, който ще стои без ясен отговор, е той вярва ли в притчите, които глаголи, или само ни будалка. Но все пак на лъжата перките са къси.

 


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Освен че направихме чрез сериала "Спасители на плажа" реклама на катарския туризъм, друг ефект не виждам да сме постигнали."


Трайчо Трайков, министър на икономиката в оставка, пред в. "24 часа"

242
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години
...ТЯ ТОЧНО МУ ПРЕВЕЖДА КАК ДА Я НАМЕСТИ ЗА МАКСИМАЛ ЗАШТИТА ОТ НАПАДЕНИЕ...ШО У УПЪТВАНЕТО ПИШЕ ЧЕ НА БАЦКО МОЗАКО ТРЕА А ПРОИЗВЕДЕ ТОЧЕН БРОИ ВААЛНИ И ДА ГИ МУДИФИЦИРА И ДА ГИ ИЗПРАТИ СРЕШТУ РАКЕТАТА ДЕТУ ЛЕТИ ОТ ИРАН...И ТУВА ЗА НЕКВИ ИЛЯДНИ ОТ СЕКУНДЕ...ПА У ЦЕЦО Е КОМПУТЕРО ДЕТУ ПУШТА СИГНАЛИ ДО КОСМУСА...Е ТУВА НИКОИ НЕ ГУ ЗНАИ..ДЕРЖАВНА ТАИНА...!
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ фалира България

Признанието на Борисов, че парите на НЗОК са национализирани, а пенсиите се плащат от фискалния резерв, означава едно – държавата е в банкрут
Ако политикът е арогантен, циниците го приемат като вроден порок на демокрацията. Но ако е и некадърен, това е природно бедствие, пред което сме безсилни. По този повод бивш министър призна, че за да бъде на ниво и взема правилни решения, всеки ден премиерът трябва да изчита по 200 страници нормативни текстове и служебни материали.
Става ли дума за Бойко Борисов, всеки знае, че арогантността му е право пропорционална на държавническата му некомпетентност. И как иначе, след като няма нито една снимка, на която вглъбено чете на премиерското бюро – каквото и да е, дори стар вестник с неговия лик.
Понеже е неук, премиерът ни е арогантен. За да прикрие крещящия си дефицит на знания, докторът по физкултура обича да чете телевизионни лекции. В поредната си сутрешна беседа в правителствената БТВ Борисов направи признания, разкриващи управленческата му немощ:
че през 2009-а фискалният резерв бил 7,3 милиарда, а сега е 4,3 милиарда лева, че половин милиард бил наследеният от Тройната коалиция бюджетен дефицит, 300 милиона платил за хеликоптерите и влаковете „Сименс“, 500 милиона дал за АЕЦ „Белене”, милиард за лихвите на кредита, взет от Станишев за атомната централа и по 1 милиард годишно за пенсии.
В крайна сметка, обобщи Борисов, парите от фискалния резерв отишли основно за плащане на по-високите пенсии. Защото червените „заложили тези бомби, за да гръмнат още първата година и те да се върнат, но с вече унищожен ГЕРБ“.
Дали от глупост, дали от вродения инстинкт винаги да се оправдава с другите, Борисов пропусна факти, уличаващи го в лъжа. Той не обясни защо всяка година се стичат 4-5 милиарда евро от Брюксел, а дупката в род- ния бюджет продължава да расте.
Защо забравя, че замразените трета година пенсии генерират поне половин милиард лева икономии годишно? По каква причина от септември 2009 г. предвидените постъпления от акцизи върху горивата, алкохола и цигарите не се осъществяват? Дали защото „Лукойл“ още няма измервателни уреди или защото половината цигари са контрабанда? В резултат на което трета поредна година в хазната влизат 600 млн. лева по-малко, по признанието на герберски депутати от парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Тук ще припомня, че в края на 2010 година Симеон Дянков посегна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и 1.4 млрд. лева от здравните вноски се прехвърлиха във фискалния резерв. Кражбата на резерва на НЗОК е сред най-бруталните престъпления в най-новата ни история. И само роби могат да преглътнат, че парите, удържани им десет години, са приватизирани от емисаря на Световната банка, за да прикрие бездарието си като финансист.
След национализацията на парите за здраве, сега Борисов призна второ престъпление – плащане на пенсии от фискалния резерв. Така неприкосновеният резерв на държавата – финансов буфер при критични ситуации – се превърна в партийна каса. След като управленческата философия на Борисов е логиката на двойкаджията, тя звучи така: като няма приходи от производство, данъци и акцизи, ще харчим готовите пари и ще се оправдаваме с Тройната коалиция.
Всъщност Борисов чистосърдечно ни каза: здравноосигурителните и социалните фондове са обсебени от Симеон Дянков, а фискалният резерв е пенсионен резервоар на фалиралия Национален осигурителен институт (НОИ). По тази схема Народното събрание, одобряващо финансовите безумия на ГЕРБ, е търговско дружество, чийто едноличен собственик е премиерът. А Националната агенция по приходите (НАП) и агенция „Митници“ са организирана престъпна група, прикриваща контрабандата и легализираща мръсните пари от нея.
Телевизионната изповед на премиера показа, че сме фалирала държава, водена към пропастта от нискочели мутри, амбициозни физкултурници и милиционери с по шест апартамента. Тази неунищожима порода е негодна да управлява, но е гениална в манипулацията на нацията. За заплати, пенсии, цени и работни места отговарят Тройната коалиция и международното положение, но магистралите от пепел са дело на боготворения Борисов.
Че сме фалирала държава се видя и от унизителния подарък на Брюксел.
Европейската комисия ни зарадва с увеличените средства за храни от интервенционните запаси на ЕС за социално слабите лица в България. Така бюджетът ни по перо „Мизерия“ за 2012 г. е увеличен от 4 183 870 на 21 439 336 евро.
Брюкселските чиновници ни информираха за вече отпуснатите ни 39 150 тона интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия на стойност 3 966 370 евро. Затова на 22 февруари Държавен фонд „Земеделие“ обяви обществена поръчка за „доставка на брашно, ориз, спагети, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони“. Хранителните продукти ще се предоставят на Българския червен кръст, за да ги разпределя на лица и семейства, посочени от Агенцията за социално подпомагане.
И всички се питаме с гняв: затова ли бе преходът, затова ли влязохме в Европейския съюз? За да ни подхвърлят вафли, докато онкоболни умират без лекарства, а пенсионери преживяват със 136 лева на месец, с дневна дажба на цената на кутия цигари.
След като узнахме, че сме клошарите на ЕС, Международната конфедерация на профсъюзите ни довърши с диагнозата на своя лидер Шарън Бъроу: „Българите са по-бедни и от китайските селяни.
Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай. Това е доста странно, при положение че сте страна от Европейския съюз. Хората в България, които получават минимална заплата, живеят с по 3,96 евро на ден. Това е недостатъчно за оцеляването им, а средната заплата също е доста по-ниска спрямо останалите страни в ЕС”.
За да е пълен премиерският цирк, в края на телевизионната проповед Борисов изигра коронната си роля, за да трогне оскотелия електорат. На въпроса възможно ли е огромната разлика от десет пъти в цените на лекарствата да отива в черна каса на ГЕРБ, той патетично отвърна: „Не, заклевам се, да пукна!”
След което театрално се прекръсти. Само забрави да каже за коя черна каса бяха милионите от аферата с кораба „Ина“, заловен от гърците с 3 000 мастербокса цигари. Афера, за която МВР, МВнР и прокуратурата си запушиха устата и ушите. За да опазят контрабандната каса, без която Цветан Цветанов не може да купи дори избори в Банкя.
Ако премиерът е роден илюзионист, президентът е посредствен статист. Забравил, че е обединител на нацията, обгрижващ поне на думи бедните и болните, Плевнелиев сътвори най-големия си гаф като социален президент. Навлякъл скиорски екип за десет бона, той бе звездата на дипломатическо състезание по ски, организирано от Министерството на външните работи в Банско.
Като първи сноб на републиката, след показно спускане по излъсканата за него писта държавният глава назидателно посъветва българите „да се научат да почиват в зимните и морските курорти и опознаят СПА-центровете“…
Загорялото от зимното слънце лице излъчваше триумфа на преродения в буржоа комсомолски секретар, който никога не е чел „Приказка за стълбата“. И имах чувството, че шепне тез слова: „Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко щастливи са хората!”
Не е ли крайно време нещата в тази страна да се оправят, като всеки се заеме с това, от което разбира и за което е учил? Борисов да хваща пожарникарския маркуч, Плевнелиев – бездънните авоари на немската „Линднер“, Дянков – самолета за САЩ и Световната банка, я колко още държави има за разсипване.
Иначе България фалира.
Анализирай това
Нискочели мутри, амбициозни физкултурници и милиционери с по шест апартамента водят уверено страната ни към пропастта
240
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години
...МАРШАЛО БАЦЕ Е БИЛ ЦИВИЛЕ С ЦЕЛ ЗАШТИТА ОТ СНАИПЕРИСТИ...ТОЯ БАЛТОН Е ЦЕЛ БУНКЕР И СЕ ОТВАРА НА ЧЕТРИ САМО КОГА НЕКОИ ПУЦНЕ...ТАЯ ШАПКА Е ПРАЕНА ОТ НАСА И ОДУБРЕНА ОТ ЦРУ ЕСПЕШАЛИ ЗА БАЦЕ ИМА ЗДРАВИНА ОТ 50 МЕТАРА ИРАНСКА РАКЕТА Я ЗАОБИКАЛЯ ОТ СПЕШАЛ ВААЛНИ ОТ МОЗАКО НА БАЦЕ...ТОИ ЗАТУВА Я СЛАГА ЦЕРЕМУНИАЛНО ШО ИМА УПЪТВАНЕ КАК СЕ ПОЛЗВА...МА Е НА АНГЛ ЕЗИК И БАЦЕ Е ВИКАЛ У МУМЕНТО ПРЕВУДАЧКА ..Е ОНАЯ ТАМ...!
239
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години

...У ФТОРА ЧАСЪ НА САБИТИЯТА МАНЕВРИ ИЗБУХВА ФУГАС У СТЕНАТА НА ЯЗОВИРО ШО Е ПРАЕН ДА ДАВИ ТУРЦИ...ТИЯ МАНВРИ ГИ ГЛЕДАЛ ЦЕЛИО ГЕНЕРАЛЕН ШТАБ И ЛИЧНО ОБАМА ПО САТЕЛИТО...А ХИЛАРКА САМО ВИКАЛА.. УУААУ УУАУУ...ТОВА СА НАИ ГУУЛЕМИТЕ МАНЕВРИ НА НАТО У ИУЖНИТЕ БАЛКАНИ ОПАСНО БЛИЗУ ДО АГРЕСОРА ИРАН... !

/...СЛЕДВА...!/


238
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години
...БАЦКО ЛЕТЕ НА КУГАРО С ПРЪСТО НА СПУСАКО ГУТОФ ДА УБИВА ЗА СВЕТОВНИО МИР...ОСВЕН ТУВА НАВОДНЕНИЯТА БЕА НАРОЧНИ С ЦЕЛ МАНЕВРИ...И НАСЕЛЕНИЕТО СЕ ПРЕДСТАВИ ОТЛИЧНО...ОРА ГОВЕДА КУКОШКИ БЕА МОБИЛИЗИРАНИ И БЕЗ ДА ЗНАЯТ ОТ НАТО С ЦЕЛ ПУДГУТОФКА ЗА ВОИНА С ИРАН...БАЦКО ИНСПЕКТИРА НА БРОНЕТРАСПОРТЕРО НА ЖИВО КАК Е ПО ВРЕМЕ НА ВОИНА...НАСЕЛЕНИЕТО ИГРАЕШЕ НЕПРИЯТЕЛ И БАЦКО ГО ДАВЕШЕ С ЯЗОВИРИ...НАТО НИ ПОФАЛИ...И ДАДОА ЕНА ПЕРАЛНЯ ...!
237
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години
...НИЕ ПИШЕМЕ ВИЕ ЧЕТЕТЕ...БАЦКО СПИ И ВЕЧЕ САНУВА...!

...КВО СААНУВА БАЦЕ...?

1 ТРАКТОРА...?

2 ИОЦА...АМСТЕРДАМСКИ...ХАХИ...!

3 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА...?

4 ПОРТРЕТА ОТ СТЕНАТА МУ ПРОГОВАРЯ...?
236
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 8 години
...ТУВА ГУИ ПИСАЛА ТЪПАТА ЦРЪВЕНА БАБЕСА МИР БАШЕВА АКО ИЕ ОШТЕ У ТЪПАТА ГАЗЕТКА ПАРЦАЛЕТКА СЕГА...РОЗАВОЦРЪВЕНА КАТУ ФЛАМИХОС...ХИХО...!

...КЕЛНЕРСКИ ТЕКСТ БЕ ПОРЪЧКА ЗА 5 БИИИРР...МА КАРАИ...ПОЖАРНИКАРО ДОКАРВА ДО ОРГАЗМУС ДРУГАРКИ ПИСАТЕЛКИ И БЕЗ ПРИЧИНА...ХАХА.../НЕ МИ БАРАИТЕ ТЕКСТО...!/
235
0
 
2
 
! Отговори
97 преди 8 години
чалга цирк "БОКО" вече омръзва
234
0
 
19
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Да не ми говорят за бонуси, да не ми говорят за магистралки, яйца на цена от 50ст..... да не ми говорят за министри и всички такива отклоняващи теми, от реалния проблем. Нека говорят за ДОХОДИ! защото такива липсват на обикновенния българин. Трябва пълна промяна в хората които управляват България ама пълна тотална промяна. Нека има повече честност!!!! Но кой ли ще го чуе това...
233
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е рецесия?
Когато съседът ти остане без работа.
Какво е депресия?
Когато ти останеш без работа.
Какво е излизане от криза?
Когато Бойко остане без работа.
232
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Синята коалиция успее да изцери раните си и да се въздигне, може да бъде алтернатива на ГЕРБ/бкп,дс a БСП/бкп,дс очевидно не е изход… Социалистите са по-страшният вариант, затова сега отговорността на Синята колация е много голяма…
231
2
 
7
 
! Отговори
BULGARIN преди 8 години
vreme e da izhvyrli bokluka !!!
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата прекалено много зависи от мутрите и комунистическата номенклатура, няма особени възможности за изява, хората са зле платени. Всичко това ражда емигрантите у нас.
229
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв прост селянин трябва да си , за да стоиш цял ден в някъв саит и да пишеш боко,тиква,боко,тиква!!!????
228
0
 
23
 
! Отговори
дет вика един преди 8 години
ако,СЛУЧАЙНО,тоа получи втори мандат ,ПАК ПРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ МУ Е ВИНОВНО
227
1
 
7
 
! Отговори
дааай преди 8 години
Тиквата лъже като ***, знае обаче, че ако някой негов противник дойде на власт няма да излезе от пандиза. Договорът с Кугарите наистина можеше да се прекрати, неустойки са единици % и се плащат само ако преди края на годината французите не се уведомят за отказ от следващите доставки. Това се знае от всички - МО, прокуратура, ДАНС и пр. Само опозицията си трае, защото и тя е в играта. Другарят Гигов играе тенис с Тиквата, близък е с БСП, а комисионите му от Кугарите са по царско време.
226
0
 
6
 
! Отговори
генерал Жуков преди 8 години
Снимката казва всичко!!!
225
0
 
4
 
! Отговори
NRC преди 8 години
Che to i DPS da upravlqva pak shte ima poveche za naroda .. tova 3 godini da ne se vdignat nito pensiite nito zaplatite s po 1 stotinka.. tova nikoga ne e bilo .. otkade podqvolite sa tezi 30% koito poddarjat tova pravitelstvo.. tva ne e realno... i posle mi govorete amerikancite bili tapi, rusnacite bili neznam si kakvi .. nie bulgarite sme nai-umnite i nai-nerazbranite.. pylni gluposti

sorry za latinicata
224
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Значи такъв министър председатен като нашия няма и няма да има в следващите 20 години. Първо е адски прост човек! Второ само 'лошата' тройна коалиция му е в устата. Ама от лошата тройна коалиция увеличиха на хората доходите! И трето което е най важното- да нахлупва шапето и да заминава с пожарната!!!! Предсрочни изботи- за това си плащаме данъците - не за магистрали !