ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
Нана преди 11 години
Къде са продажните профсъюзи? Послушничко мълчат....
152
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Иде изборов ден!
151
0
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
ПОДКРЕПЯМ ТАЯ ИДЕЯ ДА ГИ ИЗМЕТЕМ НА 12 МАЙ 2012Г.
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб за ***,КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗМЕТЕМ НА 12 МАЙ 2012 ГОДИНА.
149
0
 
8
 
! Отговори
alienum преди 11 години
Където е текло, пак ще тече. Въртят, сучат- никой не се отказва от благинките така лесно. Сега ще изпипат нещата така, че народът да не научава кой с колко ще се облажи - при това на 3 месеца, а не на куп, че много бие на очи. Кой ще им определя добрите резултати- партийният секретар ли? И къде им са резултатите, когато Албаия и Румъния дръпнаха пред България?
148
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе,да ти е честито.Тези пак се уредиха с бонуси,този път законно.Сега копче не можеш да им кажеш.Пак ни прецакаха.Радвайте им се и продължавайте да мизерувате.И пак ще гласувате за тях.Защото сте мазохисти.
147
1
 
10
 
! Отговори
До 183 преди 11 години
Какви глупости пишеш чиновнико,колко години лежите на гърба на работника? Колко работни дни имаш от началото на годината-я сметни колко си работил и колко си почивал,за разлика от други за които няма празници и вземат на половината от твойта заплата.Не бонуси а минимална заплата ви се полага.
146
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Понеже много работа вършат, направо да им дадат 20 заплати долълнително,защо никой не ни пита дали сме доволни от работата на държавните служители-то не бяха бонуси, командировки, включително в чужбина, осигуровките им са на наш гръб, СРАМ!!!
145
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Че що не...Изпосталелият български народец хрантути най-много чиновници, най-много ушеви свинюги и най-много *** на 1000 данъкоплатци в целият цивилизован свят- и от трите прослойки не само че няма полза, но напротив - вредят и унищожават държава, бизнес, всичко. Целта е тоя народец или да бъде затрит, или прогонен от земята си. Планът Ран-Ът-ГЕРБ върви по план.
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"60% както е сега за останалите на заплата" - изтри ми се поради надхвърлянето на допустимия брой символи.
143
12
 
1
 
! Отговори
До 181 аз преди 11 години
181 аз,ако знаеш каква глуост си написал, щеше да потънеш в земята от срамНяколко подсещащи въпроса:1/ На теб работодателя ти, ако имаш такъв плаща ли ти осигуровки?2/ Знаеш ли, че заплатите на държавните чинвоници бяха намалени, когато работодателя им реши да им плаща на 100% осигуровките, а не 60% както е сега?3/ Знаеш ли, че поради това намаление, държавните служители получават по-малки обещетения и пенсии?4/ Ти плащаш ли си всички дължими осигуровки или плащаш по някакъв минимум?
142
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 11 години
ВСИЧКО Е ЗАКОННО.-10 заплати отгоре.
141
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 11 години
Не плащат осигуровки за пенсия и здраве но взимат бонуси а после и най -голяма пенсия.Искам да съм чиновниккккккккккккккккк.
140
0
 
8
 
! Отговори
gtf преди 11 години
до 177хех, недей обвинява хората, дето ти плащат заплатата, че са малодушни - мнозинстото са на ръба на оцеляването. Ти т.е. средната класа трябва да бъде двигател на промени, ти можеш да си го позволиш, но няма да го направиш - като си отговориш защо, тогава може да ми пишеш некви подобни "умотворения"
139
12
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
до 153 Този пост от служебния компютър ли го пусна? Ама Ви остава и време да четете кой какво пише? Браво много сте кадърни :)
138
5
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 172Явно нямате никакво желание да промените положението си. Винаги си намирате някакво оправдание да не правите нищо и чакате някой да дойде и да ви оправи наготово. Е, докато вие чакате, ние се обогатяваме и ще го правим, докато може.
137
2
 
3
 
! Отговори
търкалета преди 11 години
Сега трябва за всяка длъжност да се определят количествени показатели, за да бъде оценяван служителя по тях. Иначе, всяка една оценка е по личната воля на началника. Тук сега е ролята на синдикатите да дадат Закона в Конституционния съд. Такова оценяване имаше и досега и беше пълна порнография.
136
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 11 години
до 169 ...в допълнение, кой можеше да учи зад граница преди 89-та, че и след тва, всичките тези, дето се бият в гърдите, че са някакви са просто ***, потомци на бившата партийна власт. Кво може да очакваш от закърмени малки комунистчета (престъпници) ...?
135
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 11 години
до 169че от де ще вземеш и пари за билет за да протестираш, ще идеш в столицата пеш ли ?хората едвам връзват двата края, добре са тея на партийна софра, тея дето заграбиха производствата, тея дето са кадърни и умни на 90% са извън БГ. Само погледни статистиката, колко от "бизнесмените" са със средно и по-нискообразование и ще ти стане ясно кой ги подпира и държи народа в бедност съвсем целенасочено.
134
12
 
4
 
! Отговори
Брей ви як преди 11 години
Призовавам един викинг с психични отклонения, но с добро сърце! Яви се на позитано 20 и т.н по ред