Ще избираме лекар само чрез частен здравен фонд

Първо ще отпадане изборът на екип за родилки
Обновена: 5 юни 2012 11:25 | 5 юни 2012 11:25,
45
Ще избираме лекар само чрез частен здравен фонд
Снимка: БТА

Изборът на лекар или екип в бъдеще ще е възможно само за тези пациенти, които се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга, заяви в интервю за БТА здравният министър Десислава Атанасова.

Тя ще предложи промяна в нормативната уредба така, че да се елиминира настоящата практика здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който не познава.

„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти“, посочи министърът на здравеопазването.

Според здравния министър е изключително важно е да се разбере от цялото общество, че здравното осигуряване е законово задължение и тези, които не си плащат вноските са в нарушение. „Неплащането на осигуровките намалява постъпленията на приходи в бюджета на здравната каса, а по-големият процент здравноосигурени лица означава повече пари в бюджета на касата и съответно - по-добро финансиране и по-добро качество на здравните услуги“, обясни Атанасова.

Наскоро Министерският съвет прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание. С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство.

„Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи“, коментира здравният министър.

Според Атанасова не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не. В България, както и в повечето страни от ЕС, функционира солидарна система за здравно осигуряване - плащат всички, а ползват тези, които имат нужда, посочи министърът.

Здравнонеосигурените лица най-общо се делят на три основни групи. В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, във втората група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат. Третата група неосигурени са социално слабите хора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народен съд!!!!!!!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
ПРЪДЛА!
28
0
 
2
 
! Отговори
Нашенската преди 11 години
Аграрна физиономия и акъл на здравната министърка
27
0
 
4
 
! Отговори
RD преди 11 години
Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи, коментира здравният министър. Изрядните граждани са винаги само едни и те си плащат осигуровки но не получават нищо. Вземете мерки за голямото малцинство, което се лекува за разлика от българското малко мнозинство.
26
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Цялата общества разбира, че здравните осигуровки трябва да се плащат, само правителството не разбира, че обществото няма достатъчно или никакви доходи за да плаща тия осигуровки.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно бе, хора! Пак ще си избираме, ама вместо те да ни подканват, ние ще питаме виновно - ама не може ли нещо да измислим, аз ще си платя каквото трябва.. пък хора са, ще ни разберат..
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та чия собственост са най-големите здравноосигурителни фондове в държавата ни?Казвайте де - та да знаем кой ще се грижи за парите ни, дето го даваме за здраве. ХАХАХАХАХАХА
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да се напорави конкурс и който най-малко разбира от медицина, да го направят министър на здравеопазването.Може и без конкурс - както е тръгнало - ще се получи и еволюционно.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дуловската силистренка от Русе пак изтрещя. Време е Бойко Борисов да я сменя. Както влезе с "летящ старт" в министерството, време е да си излезе също така летящо. В противен случай ще продължи да лобира за интересите на определена група хора и да се опитва да ощетява гражданите и държавата ни. Направете справка в интернет чия собственост са най-големите здравноосигурителни фондове в държавата ни. И си припомнете заради скандала с кой тя влезе в министерството.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На попа не му е в интереса да те води при доктора :)))))))))))))))))))))))
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да питам и аз: Ние, пенсионерите, ще можем ли да си избираме екип, или ще ни лекува Калина Илиева?А каква е идеята някой да избират екип? Да се насочим към частните здравно-осигурителни фондове и да плащаме допълнително ли?И като сме плащали цял живот пари на държавата (вкл. и редовно за здраве), сега за пенсионер линейка не идва, например. Т.е. цял живот плащаш, а когато ти потрябва - няма. Но за някои има винаги.... Е, защо да плащат младите сега? За да не могат да се възползват после ли?!
19
1
 
14
 
! Отговори
попа преди 11 години
Тая мома на снимката, родом от Русе, завършила право в УНСС, искам само едно нещо да я питам: Как ще вземе здравни осигуровки от един милион *** и защо аджеба аз с моите осигуровки защо ги лекувам безплатно в спешните центрове, за да крадат ток, вода, които също плащам, и да крадат и моите роднини на село? Всъщност 2 неща я питах, ама айде.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега според статистиката до края на Април месец работим за да си платим данъчните и здравните задължения към държавата,ама явно малко им се вижда на гербаджиите това та искат сега още два месеца в годината да работим за тяхната "хазна" - застрахователи и фондове разни! Данък среден апартамент 150 лв, ГО+винетка - 3000, акцизи горива 1000 лв, акцизи ток -100-200 лв, акциз "сградна инсталация" 400 лв, ДДС 2000 лв., - има няма само акцизи и данъци извън ДОД и Здравни = 4000 лв
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСКАМ ТАЗИ *** НА СНИМКАТА ДА МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ ОСИГУРЯВАМ ЗДРАВНЗА ДА ИЗДЪРЖАМ НЕНУЖНО РАЗДУТИЯ И ДОБРЕ ПЛАТЕН АПАРАТ НА ЗДРАВНАТА КАСА?ИСКАМ ДА ПОПИТАМ И ЗАЩО ПРИ РАЗЛИЧНИ ВНОСКИ /ПРОЦЕНТ ОТ ЗАПЛАТАТА - РАЗЛИКИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НАИСТИНА ЗНАЧИТЕЛНИ/ ВСИЧКИ ИМАТ ПРАВА НА ЕДНАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А ПО-ТОЧНО НИКАКВО.
16
0
 
12
 
! Отговори
/m преди 11 години
да избира каквито си иска лекари, ама да вземе да оправи малко фейса, че с таз прическа мяза на комсомолска текезесарка. Мъжът и няма да иска да я докосва, пък незадоволена ГЕРБерка с власт си е жива напаст.
15
0
 
15
 
! Отговори
катюша преди 11 години
ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПАК ИЗГЪРМЯ!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** кифладобре че не им остава много
13
0
 
16
 
! Отговори
jjjj преди 11 години
да ви имам артилерията-едната предлага нов имотен данък -ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДОБРОВОЛНА ЗАСТРАХОВКА ИМУЩЕСТВО,ДРУГАТА ВТОРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДОБРОВОЛНА ЗДРАВНА ВНОСКА....ОСВЕН ДА УВЕЛИЧАВАТЕ ДАНЪЧНОТО БРЕМЕ В КРИЗАТА ДРУГО НЯМА ЛИ
12
0
 
16
 
! Отговори
Мони преди 11 години
Тази малоумница да помисли, ако може въобще да мисли, как да спре източването наа Здравната каса и безобразията, които се вършат в здравните заведения, а не да мисли как да ни рекетира допълнително!
11
0
 
17
 
! Отговори
тъпанарка преди 11 години
Време е тая дългоноса кифла да си ходи и да се остави министерството без поредния *** министър,който да се чуди ква поредна глупост да измъдри,та да ни насади върху нови противозаконни солидарни пачи яйца, за да имат с какво да си лекуват неосигурените ***, и сами ще си потръгнат работите по стабилизиране на здравеопазването.ИЗБОРЪТ НА ЛЕКАР Е ПРАВО НА ПАЦИЕНТА, НЕ Е НЕЙНА РАБОТА ДА ДИКТУВА НА ХОРАТА КАКВО ДА ПРАВЯТ СЪС ЗДРАВЕТО СИ, СЯКАШ ТЕ СА НЯКАКВИ *** ПОСТАВЕНИ ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ.