Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!

Снощи той се срещна с наши сънародници, днес – с кралицата
Обновена: 18 мар 2014 14:19 | 18 мар 2014 12:01,
136
Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!
Срещата на президента с нашите сънародници. Снимка: Президенство

Президентът Росен Плевнелиев изрази загрижеността си от възможността съзнателно партии в парламента да отлагат за лятото провеждането на инициирания от него референдум за изборните правила.

"Това би било непочтено отношение, затова в рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин", коментира той на среща с близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон.

Още по темата
По думите му българският народ не заслужава да бъде лишен от дебат в парламента по референдум за изборните правила и идеята за национално допитване да изпадне в бюрократични процедури с неясен край.

"Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност", допълни държавният ни глава.

Пред Плевнелиев сънародниците ни пък поставиха въпроса за създаването на Съвет за българите в чужбина.

Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!
Снимка: Президенство

"По бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира, поясни президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава, като напомни, че президентската институция няма законодателна инициатива.

"Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи", каза той.

Сред темите, поставени от сънародниците ни в Лондон, са възможностите за по-бърза образователна и професионална адаптация и реализация на завършили образованието си в чужбина млади българи, реформа в съдебната система и репутацията на страната ни в чужбина.

"Системата на правораздаване в България е реформирана пет пъти! Това е удобно извинение да не насочим вниманието към постигнатите резултати. Решението е политиците да се откажат да кадруват в системата. Не трябват повече реформи, трябват резултати", подчерта държавният глава.

По думите му когато брутният вътрешен продукт на глава от населението достигне около 60 на сто от средния за Европейския съюз, тогава сънародниците ни ще започнат да се връщат в България.

Той даде за пример редица държави с аналогични процеси, сред които Испания, Гърция, Португалия, Полша, Словакия, Чехия. В тези страни, по думите на държавния глава, процесът на завръщане на емигрантите в родните им страни протича или вече е приключил.

"Днес БВП на България е 47% и имаме още много да работим", каза още държавният глава.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев ще разговаря на аудиенция с Нейно величество Кралица Елизабет II.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Антон Тодоров, политолог:Плевнелиев е част от комунистическата номенклатураПрекалено много кадри на военното разузнаване, ДС и БКП са се се впримчили около президентаpolitika.bg/article?id=36188
99
1
 
1
 
! Отговори
NERON преди 10 години
PLEVEL REVESH ZA REFERENDYM STOTO TAKIVA BILI EVROPEISKITE CENOSTI I DEMOKRACIA,A ZA REFERENDYMA V KRIM I DYMA NE OBELSVA6 PLASHIPUTAK SMOTAN ,KOGA NAI NAKRAJA ATAKA STESUBERE PODPISKATA ZA IMPII4MUNT NA DANU4NIAT PRESTUPNIK PLEVNELIEV ,KOGA TOZI NAGLEC STE SI PRIZNAE KATPREZIDNETA NA BAYER MUNHEN I STE VLEZE V ZATVORA-NIKOGA.TOVA E RAZLIKATA MEJDY GERB I EVROPA
98
1
 
2
 
! Отговори
И това говно преди 10 години
и този който го и-***, трябва да се осъдят. НО НЕ ОТ " мнооооооогоуважаемия " корумпиран съд, а от съда на честните ,трудолюбиви българи.Добрягата, позитивно настроения български гражданин, вече е със друга нагласа: За мошениците, само ЧИЧКО ЛИНЧ.
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев от Лондон: Отлагане на референдума е непочтено!И точно този да говори за почтеност...
96
1
 
3
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Никакъв респект не внушава,направо е смешен.
95
1
 
4
 
! Отговори
а-а-а преди 10 години
Горката кралица и горката преводачка/или преводач! Как да преведеш всички глупости и клишета на уж президента и как да ги изслушаш?!
94
1
 
4
 
! Отговори
данчо преди 10 години
Абе Росене, герберска подлого, стига си ръсил тъпизми, че само ни излагаш с твоите гафове редуващи се един след друг.
93
1
 
3
 
! Отговори
Мамицата ти преди 10 години
Ти ли ще говориш за почтеност, бе твойта ..........
92
1
 
6
 
! Отговори
Аааааааааа преди 10 години
Кой му дава право на тоя измамник да харчи народни пари?Референдум: Да изритаме ли тая -утка от заграбения стол???Който е за / + /.
91
1
 
4
 
! Отговори
asen.stoyanov.735 преди 10 години
Този дали не излага страната ни с такива приказки?!
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 96 То добре, ще направим референдум за махане на ГЕРБ и ДПС от парламента. Ама забрави, че ДПС върви пакет с БСП.
89
3
 
4
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Нещо ми се струва, че долавям нотки на притеснение, да не би случайно да решат да проверят събраните гласове за референдумът и да се окаже, че са манипулирани и събрани по незаконен път и за пореден път милият да се изложи.
88
0
 
7
 
! Отговори
Calsito_ преди 10 години
Иначе Плевнелиев добре позира пред фотообективите. Само че той е президент а не манекенка. Пак забравя каква длъжност заема.
87
7
 
6
 
! Отговори
междунар. журналист преди 10 години
На днешно време да си *** на БКП-БСП-ДС е повече от отвратително. Изпълняваш опорните точки на мутреса Моника, която за пари и за Квазимодо ще се ожени. Тролчета колкото и да плюете , никога Сатанишев не може да стигне Б.Борисов и Плевнелиев, даже и срещу тях да тича. След изборите ще видите еврейчето Сатанишко как ще ви прекара и ще си отиде в Брюксел където вече си купи апартамент за 1 500 000 евро , а вие лапайте на Кутев спинозния.
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За смях като нация и народ пред цял свят ни направиха тези евро-американски пионки!Цели два ДЕМОКРАТИЧНИ РЕФЕРЕНДУМА ще правим.За какво?Единият-да развива ли България ядрена енергетика/при положение,че има АЕЦ"Козлодуй",другият-за изборните правила и промяна на изборния закон.Референдуми,достойни за племена в Африка и простаци,не за европейци! Светът решава с референдуми съдбините си като народ-Шотландия за отделяне от Англия,Исландия-мерки за справяне с финансовата криза,Каталуния-за автономия!
85
2
 
6
 
! Отговори
Хасан преди 10 години
Расиме, бре братко, защо не пости бе, защо не се въздържа на Рамадана, много лош пример даваш тука на хората!!!
84
3
 
11
 
! Отговори
баскервил преди 10 години
Роска защо не направи референдума когато ГЕРБ беше на власт и имаше всички шансове да бъде приет? Защо го правиш сега, след като изборите минаха и след като Боко ти нареди? Популизъм ли долавям?
83
3
 
12
 
! Отговори
чичка преди 10 години
Две години къде беше, когато трябваше някой да се застъпи за гражданското мнение и позиция? Защо тогава не беше обединител на нацията и медиатор, а насаждаше омраза? За правата ни се борел.
82
4
 
10
 
! Отговори
пушач преди 10 години
Защо не направи референдум за пушенето, като толкова се е загрижил за нашето мнение?
81
3
 
8
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Росен да вземе да се прибере в България и тогава да говори за рефенредума. Много ми е странен този човек какви ги върши понякога и би било добре да се вземе малко в ръце, преди да направи такова изказване. Крайно време е да разбере, че нещата трябва да се случат по съвсем друг начин!