Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Греков и Чобанов до месец правят доклад за състоянието на дружеството
Обновена: 26 мар 2014 15:03 | 26 мар 2014 14:04, Веселина Йорданова
7
Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"
Снимка: архив, Булфото

Правителството отпуска 15 млн. лева на „Напоителни системи“. С парите ще бъдат платени задължения към кредитори и заплати на работещите в дружеството.

След заседанието на кабинета земеделският министър Димитър Греков съобщи, че премиерът Пламен Орешарски е натоварил него и финансовия министър Петър Чобанов със задачата до месец да подготвят доклад за състоянието на дружеството и за неговото развитие.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, заради неплатени заплати работници от дружеството излязоха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка. Работещите в „Напоителни системи“ не са получавали възнаграждения близо 3 месеца.

Греков коментира, че въпреки тежкото си положение, „наследено от 2011 година“ дружеството изпълнява освен типичните си задължения, свързани с напояването на селскостопанските култури, и важни за националната сигурност задачи, например опазване на 21 язовира, които са от важно значение за икономиката.

В началото на март с промени в Закона за водите Народното събрание даде възможност да се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредното въздействие на водите. Според министъра именно неизплащането на тези пари в миналото е довело до тежкото състояние, в което "Напоителни системи" се намира днес.

Греков отново заяви, че големите търговски вериги имат готовност за партньорство с българските производители, за да може по-голяма част от стоките, произведени от тях, да присъстват в търговската мрежа. Родните земеделци обаче не били достатъчно обединени и продукцията им не е постоянна, за да задоволява нуждите на веригите. Според министъра предвидените начини на сдружаване в следващата Програма за развитие на селските райони ще помогнат да се реши този проблем.

Министърът опроверга изказвания в публичното пространство, че цените на храните могат да скочат драстично заради мерките на държавата срещу хипермаркетите. Няма никаква такава опасност, заяви Греков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Вододелител преди 10 години
Накъде сте тръгнали с тези сини байраци--за гробищата или на гости на Иван Костов и Филип Димитров
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KADE SA PARITE ?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак започна великото надлъгване и крадене. То впрочем не е спирало, но винаги има възможност за нови корупционни изяви. Това са резултатите от специалното обучение в БСП и ДС. Хитруват на едро, като привличат в групата си алчните за облажаване низки душици и ги включват в далаверите си. Такава е целта на маневрите им. Вижда се, че е успешна. Слизане от власт на отделни индивиди има, но съд и отнемане на откраденото никога. Така е, когато няма нито страх от Бога, нито срам от нормалните хора.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога ще ги търпим тези НЕКАДЪРНИЦИ? Изпиха ни кръвта!
2
1
 
8
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Те това се казва пари хвърлени на вятъра.За какви напоителни системи може да се говори и пари да се харчат,след като същите още в 1990 година бяха натоварени на *** каруци и продадени за скрап по нареждане на демократичните правителства.такива животни вече у нас нема и няма и да има,защото няма вече ония будали комунисти,които ги построиха.
1
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 10 години
А някой ще каже ли от къде ги взеха тези пари,или паднаха от небето.25 години единственото което правят е да крадат,взимат заеми , да назначават държавни чиновници и да откриват агенции и агенцийки,които се издържат от нашите данъци.Обещават съкращения на раздутия държавен щат но никой не го прави,продължават да назначават на наш гръб.4 милиарда заем,кои ще го плаща? За това в България пенсиите са 150 лева,здравеопазването няма пари и сме на последно място в Европа.