Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Греков и Чобанов до месец правят доклад за състоянието на дружеството
Обновена: 26 мар 2014 15:03 | 26 мар 2014 14:04, Веселина Йорданова
7
Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"
Снимка: архив, Булфото

Правителството отпуска 15 млн. лева на „Напоителни системи“. С парите ще бъдат платени задължения към кредитори и заплати на работещите в дружеството.

След заседанието на кабинета земеделският министър Димитър Греков съобщи, че премиерът Пламен Орешарски е натоварил него и финансовия министър Петър Чобанов със задачата до месец да подготвят доклад за състоянието на дружеството и за неговото развитие.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, заради неплатени заплати работници от дружеството излязоха на протести, а двама дори обявиха гладна стачка. Работещите в „Напоителни системи“ не са получавали възнаграждения близо 3 месеца.

Греков коментира, че въпреки тежкото си положение, „наследено от 2011 година“ дружеството изпълнява освен типичните си задължения, свързани с напояването на селскостопанските култури, и важни за националната сигурност задачи, например опазване на 21 язовира, които са от важно значение за икономиката.

В началото на март с промени в Закона за водите Народното събрание даде възможност да се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредното въздействие на водите. Според министъра именно неизплащането на тези пари в миналото е довело до тежкото състояние, в което "Напоителни системи" се намира днес.

Греков отново заяви, че големите търговски вериги имат готовност за партньорство с българските производители, за да може по-голяма част от стоките, произведени от тях, да присъстват в търговската мрежа. Родните земеделци обаче не били достатъчно обединени и продукцията им не е постоянна, за да задоволява нуждите на веригите. Според министъра предвидените начини на сдружаване в следващата Програма за развитие на селските райони ще помогнат да се реши този проблем.

Министърът опроверга изказвания в публичното пространство, че цените на храните могат да скочат драстично заради мерките на държавата срещу хипермаркетите. Няма никаква такава опасност, заяви Греков.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Вододелител преди 7 години
Накъде сте тръгнали с тези сини байраци--за гробищата или на гости на Иван Костов и Филип Димитров
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KADE SA PARITE ?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак започна великото надлъгване и крадене. То впрочем не е спирало, но винаги има възможност за нови корупционни изяви. Това са резултатите от специалното обучение в БСП и ДС. Хитруват на едро, като привличат в групата си алчните за облажаване низки душици и ги включват в далаверите си. Такава е целта на маневрите им. Вижда се, че е успешна. Слизане от власт на отделни индивиди има, но съд и отнемане на откраденото никога. Така е, когато няма нито страх от Бога, нито срам от нормалните хора.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога ще ги търпим тези НЕКАДЪРНИЦИ? Изпиха ни кръвта!
2
1
 
8
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 7 години
Те това се казва пари хвърлени на вятъра.За какви напоителни системи може да се говори и пари да се харчат,след като същите още в 1990 година бяха натоварени на *** каруци и продадени за скрап по нареждане на демократичните правителства.такива животни вече у нас нема и няма и да има,защото няма вече ония будали комунисти,които ги построиха.
1
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
А някой ще каже ли от къде ги взеха тези пари,или паднаха от небето.25 години единственото което правят е да крадат,взимат заеми , да назначават държавни чиновници и да откриват агенции и агенцийки,които се издържат от нашите данъци.Обещават съкращения на раздутия държавен щат но никой не го прави,продължават да назначават на наш гръб.4 милиарда заем,кои ще го плаща? За това в България пенсиите са 150 лева,здравеопазването няма пари и сме на последно място в Европа.