Оставката на кабинета – най-вероятно в сряда, вот – наесен

Преглед на печата на 14 юни
Обновена: 14 юни 2014 19:14 | 14 юни 2014 07:30,
165
Оставката на кабинета – най-вероятно в сряда, вот – наесен
Снимка: БТА

Оставката на кабинета на Пламен Орешарски ще бъде обявена вероятно в сряда - ден след Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник. Самият кабинет ще работи в оставка поне до средата на юли.

Това са нагласите в кабинета според източници на “Труд”. Това означава, че изборите ще се състоят два месеца по-късно, във втората половина на септември.

Очаквано кабинетът "Орешарски" оцеля и при петия вот на недоверие - заради провал във финансовата политика, коментира "24 часа". Против внесеното от ГЕРБ искане за бламирането му гласуваха 114 депутати - от "Коалиция за България" и ДПС. Вота подкрепиха 109 народни представители - от ГЕРБ, "Атака" и независимите Светлин Танчев и Румен Йончев, възприемани като "депутатите на Николай Бареков". За да падне кабинетът обаче, са нужни 121 гласа, или с 12 повече от събраните.

"Консултациите при президента във вторник ще определят датата на изборите и кога правителството ще подаде оставка", цитира думите на зам.-председателя на НС Мая Манолова "Дума".

Кабинетът ще работи точно до 2 месеца преди изборния ден, уточнr тя. Ежедневникът публикува и становището на бизнеса: "Не е нормално през 12 месеца да се правят избори". Запитани за ефекта от евентуални предсрочни избори, 48% посочват, че очакват положителен за икономиката резултат. Близо 45 на сто прогнозират отрицателно въздействие, а около 7% смятат, че предсрочните избори няма да повлияят на икономическата обстановка.

"ДПС не е водило разговори с ГЕРБ за съставяне на ново правителство", заяви лидерът на движението Лютви Местан. Той отрече твърдения в изявлението на Волен Сидеров, който обвини двете партии в задкулисни договорки. "На Консултативния съвет ние ще бъдем в пряк и косвен режим на диалог с всички партии. Оставаме отворени", заяви Местан, цитиран от "Новинар". Той напомни още, че първите две политически партии имат водеща роля при определянето на датата за новите парламентарни избори. След като веднъж се обяви за предсрочен вот, Местан неведнъж подчерта, че мандатоносителят от страна на БСП трябва да реши въпроса. Лидерът на ДПС се надява именно на КСНС да се определи разумната дата за предсрочен вот. По думите на Местан съобразно това решение ще последва и оставката на премиера Орешарски.

"Първото, което ще кажа на Консултативния съвет при президента, е: Оттеглете ръководството на Сметната палата или всички да си подадат оставки! Иначе няма диалог!", споделя пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Трима мъже са арестувани за подготовка на убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава „24 часа“. Те били прибрани в компанията на още двама след сигнал за заговор за отстраняването на народния представител. Разследването е установило опити за подслушване и проследяване на Пеевски, съобщи магистрат. Ключов свидетел с първо име Б. дал показания, че е имало предложение към охраната на Делян Пеевски да го следи срещу заплащане. За услугата на гардовете били обещани 50 000 лв. Коментирало се и поставянето на проследяващо и подслушващо устройство, за да се знае кога и къде точно е народният представител от ДПС и какво прави.

Задържани са, според източник на "Труд", Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Те били са под стража от четвъртък сутринта, а подготвяли кръвопролитието през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя заслужава да бъде измъчван до смърт само заради грозната си мутра!!!
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дочакаме ли най после тази ОСТАВКА?ПОВЕЧЕ ОТ ДЕВЕТ МЕСЕЦА /колкото е необходимо за едно зачеване и раждане на човек/ СМЕ В ОЧАКВАНЕ.ТО НЕ БЕШЕ ДЕБИЛНОСТ,НЕ БЕШЕ ЧУДО.А ДАНО СЕГА ВСЕ ПАК НЕЩО СЕ СЛУЧИ.КАКВО ГИ СПИРА ОЩЕ И ИМ ДАВА КУРАЖ ДА СТОЯТ ВЪВ ВЛАСТТА.НАРОДА И НА ИЗБОРИТЕ ИМ ПОКАЗА,ЧЕ ВЕЧЕ СА НИ В ПОВЕЧЕ.КАКВО МУ Е ХУБАВО НА ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ,САМО ДЕТО НИ ОБУХА С ОЩЕ 10 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ И СТАНАХМЕ ОЩЕ ПО ГЛАДНИ И НЕЩАСТНИ.
129
0
 
4
 
! Отговори
България преди 9 години
да се правят референдуми и така да се взимат решения за развитието на България. Политическите партии и съюзи са порочни и не взимат правилните решения за България.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОЛИГАРСКИ БИЛ НАЗНАЧЕН В КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР !
127
2
 
3
 
! Отговори
реостат преди 9 години
Мразя БСП но от Боико и партията му повръщам и вдигам температура
126
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
ВРЕМЕ Е ОТЕХЧЕТО ДА ПОЛЕГНЕ НА КАРИБИТЕ ,БАЯ НАГОРЕ МУ ДОЙДЕ И ЕДВА ЛИ ВЕЧЕ МИСЛИ ЧЕ БАНКИТЕ ПО ТРУДНО СЕ УПРАВЛЯВАТ ,,,,,,МОЖЕ ДА ГО ВИКАТ В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР ВЕЧЕ
125
0
 
1
 
! Отговори
kzm преди 9 години
samo s bulgar referendumi vsyaka stapka za promyana i reformi. :)deistvaite i pravete referendumi, vmesto da ni oblachvate s bezumiata si.bulgar central admin e na izsahvane.:)
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гавра до последно си правят....
123
3
 
8
 
! Отговори
Без политика, преди 9 години
но този другар е изключително неприятен, с дяволско излъчване.
122
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали имаша 8 милярда излишък, защо не построиха Белене, нали им беше приоритет? Градлива ***! Да се махат, да ***, да си изселват децата на Марс че няма да видят живот в България!
121
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се е ухилил на снимката ***! Организирано краде от Белене и го закопа. Направи същото с Южен поток и се маха. Тоя е не за зандана, а направо за изселване и колонозация на луната без скафандър. Цялата им партия са такива ботове, че и 10 годишните вече разбраха какви са крадливи ***.
120
1
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
До 143 : Това, че съм дал пример не означава че го правя! Българина обича да дава квалификации за човека веднага, без да знае кой е, къв е.. Просто съм дал пример!
119
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ах, колко сме щастливи, че свалихме кредитния рейтинг на България до една степен над "***"!" е казано по повод безкрайното щастие, струящо от снимката на Премиера.
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ненормалник ми сложи 2 палеца надолу на пост 135 за кредитния рейтинг на страната? Това е новина, обяснете си позицията, сливи ли имате в устата? Говорете с думи, да ви ......и у жестомимиците скапани!
117
4
 
20
 
! Отговори
Бобката преди 9 години
Вижте му само физиономията на тоя гнусен ***....
116
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 155: Ти пък си намерил на какво да се радваш. Основанието е: политическа нестабилност. От една година доста политици и медии се трудиха за този резултат.
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тези призиви да се пълни хазната! Ако се напълни хазната, ще я оберат и няма да има. Ако парите останат в хората, барем по някоя фирмичка, даже микро-фирменце може и да работи тук-там и чат-пат. Това с хазната е да даваш парите си на най-големия си враг, та по-добре да те мачка.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече се чидя какъв нов преврат замислят Пеевски,Бареков и Манолова? Съд за организаторите на преврата в деня за размисъл!
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой, никой, никой....
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах, колко сме щастливи, че свалихме кредитния рейтинг на България до една степен над "***"!