Няма да спираме военните учения със САЩ! Напротив!

Водим разговори с американците как да се укрепи отбраната ни
Обновена: 5 яну 2015 14:45 | 5 яну 2015 14:45,
37
Няма да спираме военните учения със САЩ! Напротив!
Снимка: архив Булфото

Военният министър Николай Ненчев отрече информацията, че тази година няма планирано нито едно съвместно военно учение със САЩ. Той опроверга и новината, че Америка се е отказала да разполага военна техника у нас.

Информацията за липсата на военни обучения и отказа от разполагане на въоръжение съобщи преди два дни столичният ежедневник "Труд". Той се позоваваше на утвърдения план за ученията през тази година и на интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис.

Още по темата
„Публикуваната информация е абсолютно невярна. Напротив!“, написа в профила си във Фейсбук днес военният министър. Там той обясни, че според подписаното споразумение между България и САЩ тази година се предвижда не само значително увеличение на съвместните мероприятия в областта на отбраната у нас, но и съвместни тренировъчни учения в чужбина. Министърът пояснява, че у нас тренировките ще се правят на учебния полигон „Ново село“, авиобаза Гр. Игнатиево и летище Балчик, а в чужбина – в центровете за обучение на армията на САЩ в Германия и други страни членки на НАТО.

Освен това за първи път тази година ученията започват още през януари.

Ненчев определя информацията за отказ от страна на САЩ като „спекулация и доказателство за абсолютната безпочвеност и произволност“.

„Само мога да гадая за какъв отказ от разполагане на американска военна техника е разбрал журналистът въз основа на изказването на ген. лейтенант Бен Ходжис“, пише още министърът във Фейсбук. Той обяснява, че се е запознал подробно с изказването на генерала и не е открил основание за подобен извод.

„САЩ не само ще увеличават приноса си за осигуряване на сигурността на Европа в новите геополитически реалности, констатирани от ръководителите на държавите членки на НАТО на срещата от 05.09.2014 г. в Уелс, но ще сложат началото на нова инициатива на многостранна основа в рамките на НАТО“, пише Ненчев. Той уточнява, че целта е да се предоставят повече гаранции на съюзниците от Централна и Югоизточна Европа за тяхната сигурност и териториална цялост.

„Конгресът на САЩ одобри през м. декември 2014 г. новата Инициатива (ERI), с финансова рамка около 1 млрд. щатски долара. Предвидено е част от тези средства да бъдат предназначени за подобряване на военната инфраструктура на територията на Република България“, пише оше министърът на отбраната. Той информира и че вече са в ход разговори с американските ни партньори за конкретизиране на американския принос в укрепване на отбранителните способности на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една положителна новина имаше и нея отрекоxа
16
1
 
5
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Продажници.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То като решиха умните главоци на времето,военното мин-о да се ръководи от цивилни-що парвенюта се изредиха!Не е за верване!Така като гледам наближава реда на лидерката на партията на бъл.жени,или на боса на Еуророма.Няма да е чудно, ако дочакаме некоя фолкпевачка да оглави това ведомство.Само требе да е находчива да се набута у некоя партия,дето много милее за държавата!
14
1
 
1
 
! Отговори
RBG - 51 usa stat? преди 9 години
amerikanskiat kongres predvidil i odobril amerikanski dolarcheta za podobryavane na voennata infrastruktura na teritoriata na RBG?!realy?!sofiiskoto pole ste se izravni s nyakoa blizka pustinna amerikanska infrastruktura ot affGanistan?! to i s savsem malko i eftini dolari ste stane (vse pak i nalichni mestni kolichestva ima ne samo v onova gramnalo selo) , a dobrite kongresmeni sa odobrili tesi 1 mld dolarcheta za podobreniata na tolkova mnogo drugi oste narodi i darjavi po sveta?!
13
0
 
21
 
! Отговори
морски преди 9 години
Къде ни е армията бе,свинска главо?!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА 3Странджа, ама ти пръв да се запишеш за воиската на Източния фронт. И когато има нужда от доброволци за опасна мисия - пръв желание да проявиш, а....става ли?
11
4
 
27
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Тоя смръдлив любител на тиквените семки и на свинското с кисело зеле,само ми го дайте?....Ще го окача на едно дърво с главата надолу срещу някоя американска база в БГ докато изсъхне. За такива предатели,разстрела е малко!....
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нА ТОЯ СЕЛЯНИН ОТ КУКОРЕВО ЯМБОЛСКО НЕ МУ ОСТАВА МНОГО ! НАЙ МНОГО ДВА МЕСЕЦА И Е ПЪТНИК ТЕКЕЗЕСАРА АБЕР СИ НЯМА ОТ НИЩО ! ДАЙТЕ МУ ЕДНА КОМБАЙНА ДА ЖЪНЕ КУКУРУЗ И НАЧЕ МОЖЕ ДА НИ ВКАРА В НЯКОЯ АВАНТЮРА ТОЯ СЕЛЕНДУР ДЕТО ГО СРАМ ДА ПИШЕ ЧЕ Е РОДЕН В КУКОРЕВО ЯМБОЛСКО
9
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА РУСИЯ ! ВЪН НА НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ
8
4
 
28
 
! Отговори
bolgar преди 9 години
не ни трябва нито НАТО нито ЕС и двете са пред разпадане еврогеиският съюз вече се започна ! англия първо ще излезе след това гърция унгария и италия . А е знам ние какво чакаме и къв *** дирим в тоя хомосексуален съюз . А големите герои от НАТО хамериканците ги видяхме как се напикаха от страх на миноносецът Кук в черно море! Едно руско самолетче СУ24 доведе екипажа на ядреният миноносец до такава паника че 27 човека от екипажа му си пускат рапортите
7
9
 
26
 
! Отговори
Правилно! преди 9 години
Така трябва! И преди 1944 год. имаше чужди войски в България и ... след това дойдоха руските! И сега щом има чужди войски тук означава, че скоро пак ще дойдат и руските и България пак ще започне да съществува като държава... И на картата ще я има...
6
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До БАЧКАТОРНе си разбрал това, което съм написал... - не познаваш историята...
5
18
 
12
 
! Отговори
BG преди 9 години
За бога, спрете да публикувате подобни статии, че на *** ще им изпопукат сърцата :)))) Сума народ с побелели кратуни и мозъци с още по-бели полета ще се спомине :))))Между другото, пак да го напиша - на най - върлия комунист който познавам (човек който носи фланелки с лика на Сталин, Ленин и сърп и чук) сина му е кадрови войник и сума парички направи от мисийки в Афганистан и Ирак на "гадното" НАТО :))) А баща му цялата къща си ремонтира - ама то парите не миришат, нали другари :)))
4
14
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До БАЧКАТОРЩе има нов "Тутракан" след 99 години... - чакаме само новите генерали Колев, Тошев, Киселов...
3
20
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако се наложи и войски на Източния фронт ще изпратим...
2
8
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
вън НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на министъра гъзолизец голям се оказа!