Европарите спират до една година, ако не направим реформи

Проблемът с влаковете не е в броя им, а в разписанието, заяви Дончев
Обновена: 18 яну 2015 13:55 | 18 яну 2015 10:05,
102
Европарите спират до една година, ако не направим реформи
Снимка: БТА, архив

Ако не провеждаме реформите, които държавата ни е поела ангажимент със своето споразумение за партньорство с ЕК, след година и половина има пряка опасност парите да бъдат спрени в съответния сектор. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Денят започва” по БНТ.

Дончев посочи, че европейските пари не са хуманитарна помощ, те нямат нищо общо с благотворителността, те не се дават, за да се изхарчат за година-две, а за да променим базисната инфраструктура, пътищата, железниците, да променим администрацията, социалната система, за да може след години да се приближим до нивото на развитите европейски страни.

По отношение на БДЖ вицепремиерът коментира, че процесът там не е приключил и напомни, че реформите са нещо трудно. Той счита, че в малки населени места, които нямат алтернативен път, не е редно да няма достъп с влак.

„Да не забравяме, че железницата е екологичен и социален транспорт”, каза Дончев. Но изтъкна, че от друга страна не е редно да пътуват влакови композиции, които са с икономическа ефективност 2-3 процента. „Това също е недопустимо”, смята вицепремиерът. Той каза, че това не се случва в никоя от развитите държави членки на ЕС, към които се стремим.

Като грешка той определи, че решението за спирането на влаковете е било взето бързо и нямало време за предварителни консултации. За Дончев проблемът е не толкова в броя на влаковете, а с разписанието и нуждата от транспорт в определен час, тоест „да ползваш влак точно когато ти трябва – когато отиваш и когато се връщаш от работа”. Той е категоричен обаче, че реформите не трябва да се случват с една крачка напред и две назад.

„Няма как реформите да се приемат с ръкопляскания, защото самото случване на реформата предполага в началото доза недоволство, но те се правят, за да може след година, нещата да са по-добри. Така е в здравеопазването и в образованието, и в пенсионната система”, каза вицепремиерът.

За пенсионната реформа Томислав Дончев каза, че краят на март е достатъчно дълъг период, за да завършат разговорите. Той се надява освен политиците в тези разговори да се включат е експертите, а и тази част от хората, които са заинтересувани, и те да изказват позиции, защото трябва да бъде намерен модел, който няма да бъде променен в следващите 20 години.
 
Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.