Кризата в Украйна да се реши мирно, но първо да спре огънят!

Митов: Няма "свръхзаявка" от българи в Украйна за издаване на визи
Обновена: 11 фев 2015 15:38 | 11 фев 2015 12:10, Веселина Йорданова
59
Кризата в Украйна да се реши мирно, но първо да спре огънят!
Даниел Митов Снимка: архив, Булфото

Кризата в Украйна трябва да се разреши по дипломатически път, но първо огънят трябва да спре, заяви външният министър Даниел Митов в Министерския съвет.

Още по темата
Митов съобщи, че няма „свръхзаявка“ от българи в Украйна за издаване на визи, но ясно трябва да кажем, че съществува такава възможност.

Вчера стана ясно, че МВнР вече е изпратило указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

Министерството на външните работи подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна, като формата и начинът за предоставянето й са процес на уточняване.

Министърът каза още, че страната ни е по-стабилна с НАТО, и отново подчерта, че България няма намерение да воюва с никого.

Спекулациите по тази тема трябва да престанат, настоя Митов.

Министърът призова да престанат истериите около евентуално включване на страната ни във военни действия, като заяви, че няма да воюваме с никого и никой няма намерение да воюва с нас.

Очаквам от всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение, настоя той и допълни, че комуникационен център на НАТО у нас с 40 души в него не заплашва никого.

Министърът подчерта, че капацитетът на българските въоръжени сили трябва да се подобрява, и напомни, че освен конфликт в Украйна, има и конфликт в Близкия Изток.

В тази връзка той посочи, че съвместните учения с НАТО са от години.

Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях поне ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня, заяви той. По думите му това е първата и най-важна стъпка, за да се стигне до мирно разрешаване на кризата. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък, подчерта Митов.

Министърът съобщи, че днес е прието решение за назначаване на нов генерален консул в Одеса, защото ситуацията го налага.

По-късно стана ясно, че това е Димитър Тучков, който е ръководил консулството в периода 2004-2007 г. и е работил като съветник по търговско-икономическите въпроси в посолството ни в Киев. От поста генерален консул с решение на правителството е освободен Стоян Горчивкин.

Митов каза още, че е поканил външния министър на Украйна у нас, но все още не е ясно кога той ще може да посети България. Министърът съобщи, че има намерение да обсъди евентуално свое посещение в Украйна, когато това е възможно.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шорошоидното марионетно проционистко БГ-правителство ще направи всичко възможно да ни вкара във война с Русия. Такива са разпоредбите от Щаба във Вашингтон, откъдето му дърпат конците.
40
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велизар Енчев : Призовавам "Атака", БСП и АБВ за коалиция срещу въвличането на България във война - Патриотичният фронт е разделен, Каракачанов се разграничи от русофоба Валери Симеонов!
39
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОЙ НЕ НАПАДА СТРАНА В КОЯТО ХОРАТА СА ИЗБЯГАЛИ ИЛИ ИЗМРЕЛИ И НЯМА АРМИЯ И ОРЪЖИЕ И СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ТЕРИТОРИЯ ПРОСТО СЕ НАЕМАТ ПРЕДАТЕЛИ КАТО МИТОВ И ВСИЧКО Е ПИТО-ПЛАТЕНОРАЗЛИКАТА МЕЖДУ ОНЗИ МЛАДЕЖ СНОУДЪН И НАШИЯ ПИКЛЬО Е ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО ЕДИНИЯ РАЗКРИ ПРЕСТЪПНИ СПРЯМО ЧОВЕЧЕСТВОТО СХЕМИ А ДРУГИЯ ТАНЦУВА ПО ТЯХ ТЕ ТОВА НИ Е МАТРИАЛА
38
8
 
39
 
! Отговори
Топалов преди 9 години
За тези което се чудят защо това очилато човече е на този пост, информирам: публична тайна вкл. и във външно министерство е че той е назначен за министър по пряко указание на ковбоите , боко не го е избирал и назначавал, "спуснаха" му го . Засега министърчето стрикто изпълнява задокеанските указания: плюе редовно по братушките и ни информира за заявки и свръхзаявки. Докога ли ?
37
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някога ме пратят да воювам срещу Русия не съм сигурен в коя посока ще обърна оръжието.
36
9
 
50
 
! Отговори
За нашите работи преди 9 години
И какво се случи с България пред това време.Правителството загуби всякакво доверие и от свои и от чужди.Политическата система напълно опротивя на българина и само да я бутнеш, ще падне.България я чака яка енергийна криза през март.България я чакат гръцки дългове в следващите 3 години.Руснаците намразиха българите.Американците намразиха българите.Турците намразиха българите.Гърците намразиха българите.Защо?Защото българите нямат държавници, а продажни *** начело на държавата си.
35
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде го намериха този безличник се чудя? Този има ли представа как се живее в България и как се изкарва хляба? И това неизвестно никому недоразумение ни определя външната политика?!?
34
8
 
39
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
До Анонимен 22Той огънят и да спре, може за секунди пак да почне във всеки момент. Въобще не бъдете сигурни, че ако се постигне едно споразумение за спиране на огъня, това ще е завинаги и ще заживеем в мир и любов.
33
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да бъде долен и продажен един"човек", че да поставя интересите на поробителя/Русия/ над родните си?
32
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ци тръгнаха от Авганистан нас..ни,от Украйна може и да нямат това щастие?Страшно дебелоочие и агресивност!
31
9
 
43
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Те не са ни направили щат на САЩ, а още по-лошо колония.
30
8
 
37
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Руснаците си надплатиха, но точно ти няма да го признаеш. Не ти плащат за това.
29
11
 
49
 
! Отговори
Gift преди 9 години
Напълно разбирам трудностите на марионетното правителство в България. От една страна, цялата му програма е да краде от едно нещо по 3 пъти най-малко,да взима рушвети от който даде повече, а сега трябва да се оправя с народ, който не иска да се бие с Русия, който разбра истината за Украйна, въпреки медийните лъжи, и който вече няма никакво доверие него. Същевременно трябва да изпълнява това, за което е взело подкупа от 15 мил (явни, а колко неявни не се знае) от Кери.Правителство от нещастници.
28
13
 
35
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
...И ПАГУБНА ЗА БЪЛГАРИЯ!
27
9
 
51
 
! Отговори
позор преди 9 години
Американците подготвят нова война в Украина - ще вкарат оръжия за 1 милиард и ще обучат украинската армия. Целта им е да ги хвърлят срещу Русия и да продължат да са тиранина на света.
26
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с това за намеренията на БГ да воюва, че смешен става!Ама кой те пита тебе, какви са ти намеренията, като тази армия, техника и всичко освен за едно симпатично тържество за 6 май за друго не става, кой не е пожелал той в плюнка не ни е удавил с или без намеренията ни!
25
10
 
47
 
! Отговори
макето преди 9 години
баталион Азов веке не съществува разбити убити и пленени да пием за непобедимата армия
24
9
 
52
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До къде стигнахме ? До дъното щом този ни е външен министър.Жалко . Затрихме я България.Всички сме виновни.
23
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямали сме намерение да воюваме нито пък някой ще ни напада. Ми за какво тогава се вкарва тежко въоръжение и се откриват оперативни щабове? Сигурно ей така, заради спорта.
22
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо да спре огъня, като стъпка за мир, или първо да спре огъня, за да може хохлите да си получат оръжието за 1 млрд. от САЩ и после да подновят войната?