Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев

Президентът настоя историческата истина да не се замазва
Обновена: 18 май 2015 14:05 | 18 май 2015 13:47, Веселина Йорданова
99
Да сложим прехода в музея, зове Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците, каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на изложбата "Желязната завеса - България 1944-1989" в градинката на "Кристал" в София.

"Истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това не е само в България, това е в много държави", посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той изрази притеснение от начина, по който се отнасяме в Югоизточна Европа и на изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия, в Централна Европа отдавна комунизмът е намерил своята обективна оценка от народа, от историците, сложен е в музеите и в учебниците, така както и фашизмът, и народите отдавна са се обединили в тяхната обективна оценка за случилото се, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев отново каза, че няма да спре да апелира и да очаква от българския политически елит най-после да сложим комунизма по един обективен начин в учебниците и в музея.

Държавният глава очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община за музея "Българския 20-ти век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, комунизма, за националните катастрофи, за прехода. "Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим "Българския 20-ти век" като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страници, за да можем по още по-устойчив и коректен да отворим нова", попита Плевнелиев и допълни, че това ще ни обедини и ще ни направи още по-силни.

Между 1947-1952 г. са документирани 152 случая на убити български граждани на българската граница при опита им да избягат от комунистическия режим, а между 1961-1989 г. още 339, посочи Марко Арнд, ръководител на бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София. Той допълни, че истинската цифра вероятно е по-голяма и изследователите трябва да свършат още работа.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че изложбата ни напомня да не приемаме ценностите, които имаме днес като нещо, което се разбира от себе си. Свободата е ценно благо, каза той.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ако беше президент в Африка, досега избирателите му да са го изяли.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сложим *** в музея! Не, та кой ще влезе тогава? *** прецедента трябва да го сложим в клетка и показваме по цял свят.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунизма по обективен начин в музея - логично, възстановяваме Белене и Плевнята троши чакъл там. Преди това национализация, конфискация и върхушката в конски вагон, голям като фургон - от София за Лом..
72
1
 
5
 
! Отговори
АК47 преди 5 години
До 75
А не Ви ли ли е идвала поне веднъж мисълта ,че народа на колониална държава не избира управниците си ,а му ги назначават от метрополията респ.САЩ и по тази причина депутатите от Атака са избрани ,а тези от останалите партии -назначени.Това важи и за
,,избора,, на президент, т.е. жалката плагиатстваща марионетка ,коятото е в момента.
71
0
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 5 години
Я–а–а... битият –бит, ...ама втората част /както каза Г.Ганев/ не винаги е толкова весела. А те, милите ни политици, продължават да се подхилват на народното страдание! Че сме намалявали с по 220 човека на ден– много важно Те нали вземат по толкова /горе–долу/ лева на ден!?
70
0
 
10
 
! Отговори
големият проблем преди 5 години
Още ли не сте разбрали? Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма!
69
0
 
5
 
! Отговори
болшевики преди 5 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП. Доколкото ми е известно, нито Станишев, нито Сидеров, нито Доган са били членове на БКП!
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роска, вече сигурно за стотен път четеш една и съща реч, време е да се усетиш, че си зациклил на едно място като стара грамофонна плоча. Tи си първият политически трол на България.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да сложим прехода в музея,преди да ви се потърси сметка за тия 25години!Примери в историята,включително и нашата колкото щеш.
66
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 5 години
До Примера на Румъния

В голяма заблуда си пич!В Румъния може и да застреляха баш комуниста като куче,ама другите са си на линия.Това,което стана в Румъния беше същото като у нас-вътрешнопартиен преврат представен за революция.Е,там имаше и малко пукотевица.
65
1
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 5 години
До Анонимен
до79 Плевела не става за музея,а само за бунището на историята....
64
1
 
15
 
! Отговори
кп преди 5 години
Трябваше Бойко да предложи магаре за президент, нямаше да наговори толкова глупости и щеше да гледа по-умно.
63
1
 
14
 
! Отговори
монк преди 5 години
една друга историческа истина също не трябва да се замазва. По смешен и нелеп президент България не е имала досега. Човек без характер, без собствено м нение и вечно четящ от някакво листче, съчиненото му от някой друг...Изобщо щеше да е смешно ако не беше толкова тъжно. Та това също трябва да влезе в учебниците по история и за него също би било добре да се открие изложба. за рязането на лентата може да поканят Юлияна Плевнелиева
62
10
 
4
 
! Отговори
Примера на Румъния преди 5 години
Румънците хубаво направиха: теглиха по един куршум на комунистите.

В България боеприпаси ли няма?
61
1
 
14
 
! Отговори
SD преди 5 години
Леле , окрадахте държавата и хоп в музей . Значи история ?
Скоро , ще ядете дедовия !
60
0
 
18
 
! Отговори
А преди 5 години
Аз бих казал : Да сложим прехода на масата на прокуратурата. И всички управляващи да поемат отговорност за състоянието на държавата !!!
59
1
 
16
 
! Отговори
вий спомняте ли си г преди 5 години
Много се е разпъргавила тези дни пастирката,само не се сеща,че в този живот имаше битността на комсомолски секретар
58
1
 
21
 
! Отговори
морски преди 5 години
Да сложим продажното ни президентче в историята.И да си спомняме за него като човека, който продаде националните интереси на България!
57
0
 
11
 
! Отговори
psihoterapevt-liubit преди 5 години
Да сложим прехода в музея...ama niama li da se nameri niakoi da i go slozi na prezidentkata..., da se uspokoi malkicko...
56
1
 
13
 
! Отговори
ш преди 5 години
Държавника се ражда.Той не чака да бъде похвален или агенции да работят за него и да му лъскат имиджа.Сърцето и душата на държавника е изцяло отдадено в политиката на държавата в нейното устройство и мечтата му е да види успяваща развита нация а не престъпници които се чудят как да те излъжат и как да живуркат на чужд гръб.В момента никой няма тези качества.!В България всички държавници са бивали унищожавани и то от хора като Плевналиев ,Борисов и компания.Историята го потвърждава и в наши дни