След 25 г.: Вече има рамков закон за службите

Това е законопроект фантом, скочиха от БСП
Обновена: 20 май 2015 14:02 | 20 май 2015 11:44, Камелия Цветанова
8

След 25 години законодателен вакуум вече има рамков закон за службите. Предложението за него дойде от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Законопроектът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност беше подкрепен на първо четете от 114 депутати, а 32  от БСП и „Атака“ бяха против.

Въпреки че не оспори нуждата от рамков закон, социалистът Атанас Мерджанов остро разкритикува конкретните текстове, внесени от управляващите. Според него законът е пример за управлението на ГЕРБ.

"Много шум, високопарни приказки, обещания и накрая едно нищо – законопроект фантом. Напънала се планината и родила мишка, това е този закон“, отсече Мерджанов. Според него сме свидетели на реализацията на една болна амбиция на ГЕРБ, защото това беше предложение на партията още преди да дойде на власт.

"Реформирането е само на думи, а когато го превърнете в законодателни актове става объркване, настъпват скандали. Докога мислите, че може да продължава този театър?“, обърна се той към депутатите на Бойко Борисов.

Новият закон предвижда да има Съвет по сигурността, който да е консултативен и координиращ орган. Той ще бъде оглавяван от премиера, а в състава му ще са някои от министрите, шефове на служби, а президентът ще има двама оторизирани представители. Ако поиска и самият държавен глава може да присъства на заседание на Съвета.

Според Цветанов международния тероризъм, регионалните конфликти и трансграничната престъпност отказват влияние върху средата сигурност, което налага по - добра координация.

Нов момент в законодателството е въвеждането на  парламентарен контрол върху харченето на пари от страна на службите, като за целта ще има комисия в НС.

Според Ангел Найденов от БСП обаче има прекалени компетенции на Съвета по сигурността, като в същото време съвсем схематично е маркирана една от основните отговорности, които трябва да има – киберсигурността.

От ДПС пък похвалиха закона. Айхан Етем го определи като добра стъпка напред. Според него е радващо, че се предвижда и парламентарен контрол върху разходването на средства от службите за сигурност.

Етем обаче призова службите да не разглеждат българските мюсюлмани като национална заплаха, защото те не са такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До политологТова означава ли, че ГЕРБ могат да правят каквото си пожелаят за сметка на българския избирател и българския данъкоплатец? Остави БСП да си лаят отстрани, но е хубаво да чуем и какво казват. Последното не означава, че трябва да им се доверяваме на всяка дума!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този закон е символ на девиза "Напред ... към светлото минало"
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СМЯТАМ ЗА НОРМАЛНО ЕДИН ПРЕСТЪПНИК, КАКЪВТО Е ЦВЕТАНОВ ДА ПРЕДЛАГА ПОДОБЕН ЗАКОНОПРОЕКТ.МЕЖДУ ДРУГОТО, КОГА ТОЗИ ЮНАК ЩЕ СИ ИЗЛЕЖИ ПРИСЪДАТА?
4
4
 
1
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Другари ама вие не разбрахте ли , че мнението на БСП нищо не значи. Вие просто сте допълнение към ДПС . Това си заслужихте след безпринципното управление с ДПС . Сега и да ревете , вече е късно , а следващите избори сте телевизионни зрители на НС .
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този красив и интелектуален човек какво прави на трибуната на НС? Не трябваше ли да е при Бай Ставри? Или ще му се размине отново? Ееееееех властчица сладка!!! Носи много парички а и имунитет. Демокрация+Герберска власт = Пълно беззаконие.
2
1
 
11
 
! Отговори
1123 преди 8 години
Присъдите на районните и окръжните съдилища в БГ явно не важат.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този защо още не е в затвора?