Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!

Шампиони в съкращенията са Петър Москов и Десислава Танева
26 яну 2016 07:00,
82
Масова сеч в министерствата: На чиновници и бонуси!
Снимка: архив Reuters

Масова сеч на чиновници и бонуси са предприели министерствата в края на миналата година, за да успеят да влязат в бюджетните рамки за 2015 г. След искане на финансовия министър Владислав Горанов за сериозно затягане на бюджетната дисциплина навсякъде по ведомствата бе заложено орязване на харчовете за персонал с 10%.

Министерствата с най-ударни съкращения за свиване на административните разходи са здравното и земеделското, пише "Монитор", цитирайки писмени отговори на министри до депутати.

Министерството на Петър Москов и структурите към него са свили щатните си бройки с 1 391. Най-голямо е било орязването на персонал в домовете за медико-социални грижи и районните здравни инспекции. В резултат е постигнато намаление на персонала с 9%, но на разходите с едва 7 на сто.

Още по темата
Разминаването идва заради средствата, които отишли след това за обезщетение на освободените служители. Затова пълният финансов ефект от съкращенията ще се усети през тази година, обещава Москов.

За да изпълни целта за 10% намаляване на административните разходи Министерството на земеделието е свило щатната численост в системата с 1175 бройки, или с 11 на сто. И тук обаче орязването на персонал е довело до изплащане на огромни суми за обезщетения – 4 млн. лв. или средно по 3 404 лв. на чиновник.

Министерството на правосъдието се е отчело с 599 съкратени служители, като най-много били в системата на затворите.

Военният министър Николай Ненчев пък се е похвалил с орязани 378 щатни бройки, както и със свиване с до 20% на допълнително назначените служители. "Намалението на разходите за персонал на МО за 2015 г. спрямо 2014 г. достигна 29 млн. лв., което значително надвишава 10% намаление на разходите за персонал", изтъква още той.

В транспортното министерство са били съкратени 148 души, което наред с намаляването на разходите за заплати е довело и до изплащане на над 1 млн. лв. обезщетения. Затова и тук очакват ефектът от свиването на щатните бройки да се прояви чак тази година.

За спазване на финансовата дисциплина в Министерството на вътрешните работи са наблегнали на орязване на бонусите за служителите. Така например била намалена базата за изплащане на допълнителни пари за "времето на разположение" от 0,35 лв. на 0,10 лв. Тази стъпка спестила около 1,3 млн. лв. от разходите за персонал. Били свити драстично и допълнителните възнаграждения на служители на МВР за "резултати в служебната дейност" с 13,3 млн. лева заедно с осигурителните вноски.

В Министерството на външните работи пък разходите за заплати са орязани с половин милион, а с още 479 000 лв. ”"възнаграждения", се посочва в отговора на титуляра Даниел Митов.

Необходимите мерки за орязване на разходите за персонал е предприел в своето ведомство и самият Владислав Горанов. Сред тях било прекратяването на трудовите и служебни правоотношения на хората, които през 2015 г. са навършили пенсионна възраст.

Към тази мярка са прибягнали и от спортното министерство, наред със замразяването на заплатите.

В заложените орязани рамки са успели да се поберат също министерствата на образованието, на социалната политика, на регионалното развитие, на екологията, на икономиката. Последните 2 са отчели спестени средства дори при заложения по-нисък праг.

Образователният шеф Тодор Танев обаче предупреждава, че "ограниченият финансов ресурс за разходи за персонал през 2016 г. ще затрудни привличането на подготвени кадри".

От министерството на туризма припомнят, че са нова структура и няма как да се направи сравнение на разходите през 2015 г. с тези през 2014-а. Ведомствата с ресор енергетика и култура все още не са се отчели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
7
 
! Отговори
Ан преди 8 години
До АнонименВсичките на държавна работа са ненужни! Те вършат работа, която е безмислена и без която може да минем. Така че, ако наистина съкращават, да продължават в същия дух, данъкоплатеца така няма да плаща за безполезни чиновници, които само затягат примката около малкия и среден бизнес.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да не се окаже, че са съкратили 100 човека, а на другия ден са назначили 200.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОбективенНе знам дали е "уникално умно", но пък е уникално вярно. И да, много добре знам колко и какво работят чиновниците, защото ежедневно се сблъсквам с такива. От тях около 50 % са не за изгонване, а направо за бой, за дето са вземали заплати, за нещо, от което нямат понятие. Да не ти дава господ да имаш работа с Общинска адмнинистрация! Направо си носи успокоителни и валериян, щото ще ти трябват. Отделно че ще те върнат колкото пъти могат, само и само да не се напрегнат да свършат нещо
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 74Ми браво на теб, ама това, че в София са такива, не значи, че е така в цялата страна. Я *** в някоя община в някое градче и поискай да ти свършат някаква работа. Ще се хванеш за главата! Първо жените си живеят още като при соца "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работа!" После са оказва, че компютърът пак не работи (ами като от всичките само 1 горе долу знае как да го ползва...), но пък за сметка на това всички са нервни...пробвай! И пак говори.
67
3
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 8 години
Не, не съм чиновник, но малко трудно ми промиват мозъка, че да се нахвърлям така на чиновниците. Колкото до намусената лелка, моя допир е чиновниците е в някои общини в София и не мога да кажа, че ме бавят, че са намусени и т.н., напротив бързо ми свършват работата, за която съм отишъл и си приказваме съвсем нормално по човешки. Е, веднъж на "100 пъти" се случва и някой да не е приветлив. Разбира се виждам какво става и с другите - някой иска нещо, което не може да го иска,сърди се,вдига скандал
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 59А сега ако ми кажеш, че не е ваша вината (ясно е, че си чиновник), че сте некомпетентни и вечно намусени направо те признавам! ОК, не зависи от лелките да се промени системата, ама любезното отношение не струва пари и не зависи от шефа им. И не, това, че получава малко пари не е оправдание. Много хора получават малко пари, ама не се държат все едно си им изял закуската. Освен това може малко да се по ограмотите, а не за всяко нещо да ходите да питате колежката/шефа.
65
2
 
4
 
! Отговори
Region original преди 8 години
Vsichki ministerstva izriazvam. :-)Ostavat regionalnite slujbi.:-)
64
2
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 8 години
Явно не си разбрал какво ти написах.Примерен отговор в твой стил: Слънцето изгрява сутрин и залязва вечер. Напълно вярно ли е ....
63
2
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 8 години
Пишеш, че "може да става с един клик на мишката", но разликата между може и реализацията му е огромна, а чиновниците имат вина колкото теб, че това не е така. Не те решават дали да става с клик на мишката или по друг начин. Те изпълняват това, което други са решили. По-просто казано гневът ви не е насочен срещу правилните хора, а не е трудно да се досетиш кои са виновниците.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 64Точно това е проблемът, че тук почти нищо не можеш да подадеш онлайн, а трябва да си губиш часове да висиш по опашки и накрая някоя кисела лелка да ти каже, да дойдеш друг ден, защото има проблем със системата. А по света доста от услугите се извършват онлайн, вместо да чакаш и да попълваш едни и същи глупости всеки път (пример, когато си подновявам личните документи. Нито името на майка ми се е променило, нито цветът на очите ми, нито ръста). Ама не трябва да пишеш едно и също.
61
4
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 8 години
Ти защо си мислиш, че те сега не работят здравата, примерно много повече от теб?! После защо си мислиш, че те са със заплата много по-различна от минималната? Мислиш ли ....
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципно при съкращения се махат неудобните за политически назначените шефове, а това най-често са и хората, които вършат най-много работа. Така че радвайте се - има ги съкращенията, които така много искате .... само не искайте останалите да вършат работа.
59
2
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 8 години
Като си толкова умен, я кажи колко ти струва на теб електронният подпис? Кажи какво подаваш онлайн - твърдиш, че всичко се подава онлайн. Кажи каква ще е разликата със сега, ако някой се научи да работи компютър, но технологията, която му налагат шефовете избрани от теб на изборите, изисква онова листче с печата, за което пишеш? Толкова не си в час, че няма накъде повече.
58
4
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Потресаващо малко знаете какво правят чиновниците, но всичките давате акъл по въпросът.Примерно, уникално "умно" е твърдението, че чиновниците гласували за правилната партия, иначе ... аут, както и всички предишни твърдения, относно чиновниците. Що не вземете вие да поработите малко на тяхно място, че да изквичите на умряло.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ччиновническа държава сме защо ли. Ами защото чиновниците винаги гласуват на правилната партия - иначе се свири аут.Така че вройката им и почти постоянно увеличена от долу та до министерство от спечелилите. Това е вече не правило , а закон у нас. И се ги намалеват , а те се увеличеват. Един от многото парадокси тук.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
21 век има интернет, има електронни подписи, има електронно правителство, всичко се подава онлайн, а ние какво имаме? Лелки на гише, които не знаят как да си включат компютрите, но пък са готови да те убият, че печата на зеленото листче не е на правилното място! Страхотно! Време и администрацията, колкото и да не и се иска, да влезе в 21 век и лелките или да се научат да работят с компютри или да се пенсионират.
55
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Бюрокрация има, защото е необходима. С нея зле, без нея още по-зле - азбучна истина, но някои не знаят азбуката. Така както е написано, че ги съкращават, единствено може да стане по-зле, но народа ще е доволен - "тези тунеядци /мързели, хрантутници, ../ намаляват". С други думи каквото сте поискали, това получавате, така че не мрънкайте, че живеем зле.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно - първо да изхвърлят политНЕкоректните после НЕкалинкитеи накрая работещите!красота
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ИМ ДАДАТ ЕДНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА НА ВСИЧКИТЕ...ДА ВИДЯТ КАК СЕ ЖИВЕЕ С НЕЯ ...Е ТОГАВА ЩЕ РАБОТЯТ ЗДРАВАТА. ЗАЩОТО АКО НЕ ИМ ХАРЕСВА -НА ТЯХНО МЯСТО ИМА ДОСТА БЕЗРАБОТНИ И С ДОСТА ПО-ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ...
52
1
 
14
 
! Отговори
Реформи трябват преди 8 години
Още съкращения и реформи трябват. Не може през 2016 година в която институция и да отидеш, първо трябва да напишеш данните и заяктата си на хартия. Взимаш образеца и почваш да попълваш - име, ЕГН, адрес, лична карта и тем подобни.После чиновник-нищоправец 15 минути набира в компютъра данните, които ти си написал на хартията.А всичко това може да става с един клик на мишката и напискане на 5 клавиша, защото държавата и без това вече ги има тези данни в електронен вид.