Без коли и TV за гласувалите, но пак ще има стимули

Какви ще са обаче – тепърва ще решава правителството
21
Без коли и TV за гласувалите, но пак ще има стимули
Снимка: Булфото, архив

Избирателите, които са гласували, могат да получават стимули, но не с томбола, а избирателите, които не са отишли до урните на предходния вот, ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък. Това решиха депутатите от правната комисия, която се събра за пореден път, за да приеме поправки в Изборния кодекс.

Още по темата

Предложението за "игра на щастието", в която да участват само гласувалите, дойде от ПФ и беше подкрепена от ГЕРБ.

Въпреки това днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина.

Той уточни, че не приема и варианта на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Така в крайна сметка комисията реши, че ще запише, че може да има стимули за гласувалите, които да се определят от Министерския съвет.

Кирилов посочи, че ГЕРБ запазва позицията си, че за негласувалите санкцията трябва да бъде дерегистрация за следващи избори - пак идея на Патриотичния фронт.

Това означава, че избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответната общинска администрация по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис там, където местната администрация има тази възможност.

Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден.

Изброени са и възможностите, при които избирателите няма да бъдат заличавани по уважителни причини. Те са: инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на избора; заболяване; учебна/служебна заетост, българите в чужбина и други непредвидени обстоятелства. Удостоверяването става с представянето на съответните документи.

Дерегистрацията няма да важи и за лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.

Комисията отхвърли предложенията на фронта за налагане на парични санкции или отнемане на месечни социални помощи за три месеца за негласували.

Освен това депутатите решиха, че ще бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина.

Отделянето на район за гласовете от чужбина е едно от основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс.

Комисията отхвърли искането на Реформаторския блок за провеждане на изборите зад граница да се образуват три многомандатни изборни района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
стискат се преди 8 години
Няма нужда да дават награди.Нали направиха гласуването задължително.Ама аз ще гласувам като Стойчков за съдията!Нали се сещате как.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да гласувам и чакам с нетърпение да ме дерегистрирате, но не само от избирателните, но и от данъчните списъци! Изобщо ме дерегистрирайте!С почит и уважение,Бивш избирател
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственият стимул за гласоподавателите е да се кандидатират почтени, образовани, работливи и милеещи за България хора. Чакам да ги видя, а междувременно управляващи, моля престанете с подкупите и евтината пропаганда, а преосмислете с какво сте ни полезни и заслужавате ли доверието ни.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да дават по някой лев за всички гласували. Така е най-честно вместо наградите да отиват в ръцете на малцина.
7
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Изборното право е гарантирано от Конституцията, чакам да видя как ще заличат някой от списъците, но ГЕРБ толкова им е капацитета, да предложат поредната глупост!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е НАЛИ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ БЕШЕ ПРОТИВОЗАКОННО? НЕЩО НЕМОГА ДА ГИ РАЗБЕРА ТЕЗИ МУТРЕТА! ХЕМЕ Е НАЗОКОННО КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ХЕМ Е ЗАКОННО! Е КАК ДА НЕ ВИ *** СЕЛСКАТА МАЙНА?
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КупувАнето на гласове вече е стимул, не престъпление?
4
6
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 8 години
Стимула трябва да е намаляване на процента дължим данък. Така ще се стимулират да гласуват тези, дето плащат повече данъци.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как какви стимули, те не знаят ли? Кебапчета и по 30 до 200лв на глас, сега само ще е законно. Няма такава държава, то направо вече няма държава в порно индустрията има повече ред и правила.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако наградата е снимка с Волен, ще гласувам!
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственният стимул ще бъде да се въведе ГЛАСУВАМ ПРОТИВ ВСИЧКИ. По голям стимул за хората няма да има. Да видим тогава колко % ще получат великите управляващи.