Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС

Новият президент смята, че депутатите са имали време да свършат работа
177
Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС
Снимка: БТА

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", посочва той.

Радев напомня, че на 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент.

"След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

Новоизбраният президент пожелава ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане. Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остават 10 дни до пълния сеир. Искам го Комбайнера да говори на обществено място без листче :) - мрънкане, заекване, ступор :)Ще видите какво означава *** ***.
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям мерак в 12 -5 за промяна на избирателния закон! Много се повтаря, че референдумът изразявал волята на народа, което би могло да е вярно, ако: 1. Беше набрал достатъчния брой гласували и 2. Ако от всички, гласували на референдума се отчетат отговорилите с ДА. Аз пуснах бюлетина (за което съжалявам), но отговорих с три пъти НЕ. Затова, моля, не ме причислявайте към онзи народ, който щял да се вдигне, ако не уважатъ волята му. Пребройте си не пликовете, а отговорите на избирателите!
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постоянно се нятяква, че мажоритарният вот давал шанс на независимете кандидати. Ако е за въпрос - и сега има независими кандидити. Защо никой не гласува за Емил Хърсев? или хайде - Хърсев не ви е симпатичен! защо не гласувахте за Валерия петрова, през 2009, независим кандидат, подкрепен от ИК,, при това с морал, а гласувахте за мутрата Божидар димитров? и като вляза 7 души независим, които не са обединени от една кауза - какво ще променят?
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеалната система беше ПРЕФЕРЕНЦИАЛНАТА. Тя заапзваше възможността за пропорционален вот, и в същото вреем даваше възможност за размествания, но партиите от статуквото се уплашиха и тръгнаха да бетонират властта си. Разместванията не са нещо лошо. А факта че имаше ефекта 15/15 e чудесна защита срещу неграмотността. така ще пострадат партиите, които разчитат на ромите. показателно е, че В РБ имаше много планирана кампания за преференциален вот тъй като там има образовани хора.
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
153 - точно това е проблемът 31 души избрани и всичките бяха от партия създадена преди два месеца - Герб. От нея познавахме само Бойко и Цветанов.Ами първите мажоритарин избори - БКП, - лоши, БКп, - отвратителни - БКп спечелиха мажоритарниет избори 1990 година.това води до две заключения.Мажоритарните избори се печелят или от този който има здрави структуриили от този който има сериозен корпоративен вот (ковачки)Или просто се появява една звезда и около нея се вкрават субекти -Бойко Борисов
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 145 - кой са тези "компрометирани" лица? герджиков е може би най-добрият председател на Парламент досега, стана жертва на амбициите на Доган и на сагата "булгартабак", където застана зад Шулева, искаща промяна. Елена поптодорова е може да има леви симпатии, но има американско визия, от САЩ постоянно я хвалят, какот игенерал Михов. Единственият ни посланик в Македония, който се държеше мъжки, изключителноорганизиран, Президентът Стоянов въпреки търканията винаги търсеше мнението му.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали имахме такава система с 31 мажоретки. Всичките бяха на ГЕРБ.Значи е ясно, че и сега ползага от мажоритарната система е само за ГЕРБаРИТЕ.
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО Е ЛИЦЕМЕРИЕ.АКО ГЕРБ НАИСТИНА ИСКАХА ДА УВАЖАТ ВОЛЯТА НА НАРОДА (мака, че тази воля е твърде съмнителна) МОЖЕХА ДА НАПРАВЯТ ЕДНО ОТ СЛЕДНИТЕ НЕЩА:1. Да вземат мандат и да си удължават парламента колкото си искат.2. Два месеца имаха на разположение - нищо не направиха. Защо ли? Сега се разтичали, , за да блеснат пред избирателите, макар, че много добре знаят, че няма да стане нищо.ЗАЩОТО И ГЕРБ НЕ ИСКА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ИЗБирателната система, ама пусто лицемерие.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за мажоритарното гласуване ЗА са само Герб и ДПс - единствените сигурни партии, при мажоритарно гласуваен, които рязок ще увеличат своя дял. Герб може да има и абсолютно мнозинство. като цяло се върни към немска система, която е Смесена - 50 проценат мажоритаран - 50 процента пропорционална. Едан идея която се прокрадна още през 2009 година, но сега набра скорост.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
142 - Нали това ти е мъката - че той ще прави така, а пък ти пак ще си в панелката в Обеля.Това сие характерната за българина черта на характера - ЗАВИСТТА.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябав да се уважава ролята на суверена, но срокоев никъде не са поставени в конституцията относно приемането на референдумите.за сметак на това има срокове за назначването на служебно правителство. Радев няма право да отлага. друг е въпросът защо Парлемнтът цели 3 месеца се мота с въпроса за рефердума????? напомням, че ДСБ и патриотите поотделон имаха предложения за таван на субсидиите, и остатъка да се изразходва за пенсии и заплати. Герб, БСп и ДПс се възпротивиха.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ СА СЦЕНАРИСТИТЕ НА ШОУТО НА СЛАВИ.НО КОИ СА СЦЕНАРИСТИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ НАУЧИМ.Както казват криминалистите - най-напред си задай въпроса "Кому е изгодно?"
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Василлев, трябва да се уважава волата на суверена.Така пише в сценария на Слави Трифонов, в който той всяка вечер дълго се взира, докато прочете горното изречение.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато в ровското гено си издигнат главатаря за кандидат, познайте за кого ще гласуват ромите? Щото от него получават заеми, той коли и той беси в гетото.А колко гета има в България? Черният пояс на София, Пловдив, Варна, Бургас и мн.др. градове ще изпрати в парламента поне 50 мажоретки.същото се отнася и за другият ни етнос.
118
10
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Не му вярвам на Радев, нещо ми изглежда като изпълнител на чужда воля, слуга на богаташите и фалшив "герой". Може и добър летец да е но да води държава не може, то си личи. Освен това екипът му се състои главно от компрометирани в обществото лица които преди са имало роля в съсипването на държавата. Като гледам и кои хора се готви да назначи за служебни министри - направо ми се иска да съм се родил другаде. Личи си че грабежът ще продължи и народът ще страда още дълго.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нима не избираме 5 пъти вече президент мажоритарно? кой от тях е представителен? а кметове - колок хора има като Софиянски, Тотев, Фандъкова или кирил Йорданов който се увълчиха по време на втория си мандат?още нещо - избираме депутати по нова система мажоритарно - ами когато след две години 30 от тях станат кметове какво правим? нови избори? ами ако се смени статуквото на партиите в Паралмента? или приемаме че всеки има подгласник, както президенат - вицепрезидентт? добре, но не е ли подмян
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсурд е да се говори за представителност. същевременн чрез мажоритарен вот една чичолина бе два мандата депутат, а Берлускони, мафиота четири мандата премиер.в малките населени места един кмет ще се избира за 50 000 гласа, а един депутат - за 5000-6000, много ще олекнат депутатите При положение че един град има 5000 души и са нужни половината, с помощтта на местниет *** ще се решава кой е кмет. корпоративният вот ще направи хора като Ковачки в Димитрогвади и перник, марешки във Варнавечни
115
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глейте ся... що очаквате Румен Радев да е някакъв нов Левски или "велик освободител на нацията"? Той човека е най-обикновен пенсионер и отскоро назначен за специален екскурзиант на ол инклюзив за сметка на държавата. Ще ви гледа втренчено от телевизора, ще ръкомаха по схемата зададена от неговия ПР, ще обикаля света в луксозни условия и това е. Нищо няма да се промени към добро, чичо и леля от панелките няма да заживеят по-добре, то е ясно. Като гледам какви хора бута напред... мани, мани.
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много моля, да не се внушава, че това е референдума на народа. това е референдум на управляващите класи - най-вече Герб, БСП и ДПС - и на СЛави. В него са заложени много капани, вината на политиците е, че нямаше разяснителан кампания. Слави твърди, че исак френсска система, но говори за балотаж на две партии, а според френската систева на балотажа отиват всички партии минали над 12,5 процента. ако се приложи френската система партии като фронта на Льо пен, имащи 33 % останаха без делегати.
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо - хората не са казали ДА, на референдума - няма мнозинство дори ако броим общия брой гласували. втори имаше много гласували против. и трето ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Радев е да насрочи избори, той няма право да отлага. Ако го стори ще стане втори Плевневлиев, който Тълкува Конституцията както си пожелае. Вече дали следващият Парламент ще се заеме с референдума и как ще се заеме е друг въпрос.