На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!

И днес да има допитване, резултатът от него ще се повтори
38
На референдум или не: Народът за мажоритарни избори е!
Снимка: архив Булфото

На референдум или без него народът е за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарни избори.

Това показват данните от социологическо проучване на изследователски център "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа". Изследването е направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

То е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Още по темата

Според резултатите от него 67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов.

От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване.

От "Тренд" са тествали дали дебатът "за" и "против" изцяло мажоритарното гласуване, който последва референдума, е променил мнението на хората. Социолозите питали онези, които са участвали в допитването, дали ако то отново се проведе, ще променят отговорите си.

82% от тях биха потвърдили отговора си, че са за въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Само 10% от тях биха сменили своя вот.

Социолозите са изследвали и коя е най-предпочитана избирателна система сред всички българи, а не само сред гласувалите на референдума.

Данните показват, че мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от най-много от отговорилите - 37% от всички български граждани.

Малко под 25 на сто са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, а само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.


38
Още от
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Добри бяха въпросите за Референдума /6 -шест- на брой/ Защо бяха орязани от политическата върхушка? Тя се уплаши, че ще измъкнат изпод оядените им задници топлите кресла. И сега отново същите ще Ви призовават да гласувате ! За тях, естествено!! Не ставайте смешни.... Защо имаме съд с гръмкото име "конституционен", когато той узаконява всичко противоконституционно / разбирайте - противанародно, антибългарско / И аз недолюбвам Сл.Трифонов, но Референдума бе поискан от народа, за народа !!
22
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен26
Ми те и сега ни управляват такива като Ценко и Митьо. Че даже и по- нагли от тях са сегашните.
21
2
 
9
 
! Отговори
Нели преди 1 година
Като ви чета коментарите, оставам с впечатлението, че сте доволни от сега действащата система и представляващите ни депутати. Тогава защо да правим избори - да се гласува да останат още един мандат депутатите от предишния парламент. По този начин ще спестим пари, а и няма да ни нервят новатори и нови лица. Заслужаваме си дереджето на което сме!!!
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22

На първо четене се сещам , че Ценко Чоков ще стане депутат . Следващия е Митьо-очите .
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако днес се повтори референдума, самостоятелно, без да се закача към избори, Славчо ще изпадне в дълбока скръб! Опита се да се повози на гърба на кандидт-президентите и се помисли за велик. Нека да пробва пак и тогава пак ще говорим! Ако хване 10% - 15% черпя!
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто е . Изборите струват пари. Много пари! Ха сега да си отговорим на въпроса кой в тази държава има пари. Ако някой ме убеди, че честни, почтени и морални хора, разбирай мислещи за обществения интерес, а не само за личния си келепир, имат пари и могат да спечелят избори, нека има мажоритарни избори. Тази инфантилна идея, откровено чалгарска, единствено ще ни запрати директно във феодализма и в ръцете на дерибеите. Трябва ли да забранят мисленето, за да се замислим?
17
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И мажоритарната система и машинното гласуване имат само една цел -вкарване на държавата в една безумна спирала на казуси и нестабилност. Както е казал народа -"в мътна вода риба се лови". Лека полека, малко по малко руските тролове призовават за референдум за излизане от ЕС и НАТО........... Та кой има интерес от дестабилизирана България??
16
17
 
15
 
! Отговори
111 преди 1 година
До Анонимен №16

Със сигурност трябва да има таван на избирателната активност на референдуми

Аз които съвсем съзнателно гласувах за президент и кмет никога не бих гласувал дори с отврат за нещо предложено от селяндура Трифонов

Трябва да се отчита и гласа на тези които изобщо не са гласували за това чалгарско изпълнение а те може би са поне милион
15
7
 
8
 
! Отговори
111 преди 1 година
До наблюдател

Нещо не ми мяза да си контра?

Аз гласувах за президент и кмет а на референдума най-категорично отказах да гласувам

С такива "контри" като теб замалко да стане задържителен
14
10
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Аз пък винаги съм контра. На референдума гласувах против мажоритарния вот и сега бих гласувал против.
13
4
 
17
 
! Отговори
заключение преди 1 година
Тая статия заслужава тазгодишната нобелова награда за математика

Авторката е успяла да докаже че 37% е по-голямо число от 51% а и че чак 37%=100%
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Възмутен

кои хора прецаква ,че не стоплям , тия от герб ли? цецко цецка и кратун
тримата ....абе доньо донев
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гоце

конграджулейшон
10
4
 
13
 
! Отговори
буда преди 1 година
До Гоце
а ти си образована кратуна от банкя
мнооооооого тенкю
9
19
 
29
 
! Отговори
Гоце преди 1 година
Поредната журналистическа идиотщина. Наистина- най- ниската степен на човешкото падение се нарича журналист. Само една четвърт от населението на България е за мажоритарните избори на идиота Славчо. Това са най- простите, глупави и необразовани българи, които слушат помиите на тоя учиндолски ***.
8
8
 
37
 
! Отговори
Неделя преди 1 година
Хората гласуваха за това, защото искат някаква промяна.
Иначе мажоритарните избори са едно голямо пре****не за народа.
7
11
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
И как точно ще помогне мажоритарната система? Прецаква хората, които не подкрепят големи партии, а те от своя страна още повече се закопават във властта.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Надя Николова 3
Още по-зле е! И моля Ви се, не обиждайте стадото, защото животинките са по-умни от хората. Те си избират водачите сред най-силните, най-умните и жизнеустойчиви индивиди и НИКОГА НЕ ГРЕШАТ!!! А хората......ВИНАГИ ГРЕШАТ! Значи сме по-тъпи от тях! Например, да сте чували за ***, която се е простреляла в главата??? Значи хората още за нищо не ставаме! А колкото до Слави....като си спомня как народа се прехласваше по Барека, та по тъпотиите на слави ли няма да се подведе????
5
8
 
18
 
! Отговори
314 преди 1 година
Г-жо Александрова

Как успяхте да напишете такава абсурдистична статия?

Цели 10% от подкрепилите мажоритарния вот сега биха гласували против него

От допитването между всички българи мажоритарния вот е с подкрепа от 37% а останалите 63% предпочитат други видове системи за изборите

Не ми се вижда мнозинството да иска точно тая система
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа на предстоящите избори ще гласува за независимите кандидати, колкото и да пропагандира статуковото и уж нови партии.