Доган прогнозира "султанат" в Турция и конфликтност на Балканите

"Принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма"
17 мар 2017 09:00, Златко Желев
278
 Доган прогнозира "султанат" в Турция и конфликтност на Балканите
Снимка: архив, Булфото

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган наруши дългото си мълчание и дни преди предсрочните парламентарни избори обяви през страницата си във Facebook, че е гражданин на тази държава, България, и изборът му е категоричен, дълбоко мотивиран.

"И всеки опит за назидание или за претенция към моята държава - като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето", пише той и посочва, че българската държавност започва от хан Аспарух.

В посланието Доган призовава християни, мюсюлмани и останалите етноси "да дадат исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват".

Доган припомня, че на 16 април в Турция има референдум "за преобразуване на Кемалистката република в Султанат". Доган нарича това "безумие" и заявява, че "играта е ва банк".

"Натискът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма", пише почетният лидер на ДПС.

Ето и цялото му послание:

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен. Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

Българският Обединяващ патриотизъм в днешното актуално политическо време се базира предимно на необходимостта от Заедност на различието, а не на елиминиране или на унифициране на другостта и различието в "нароченото гърне" на етнонацията и на монолитната национална държава.

И за този политически процесинг са налице външни и вътрешни обстоятелства и фактори:
Външният свят, от който сме част и ние, е динамичен и нестабилен. Свидетели сме на геополитическо разместване на традиционни пластове на властовата система в планетарен мащаб. Това състояние на глобалното политическо време създава чувство на несигурност и тревожност.

Обстоятелствата и мотивиращите фактори във вътрешния ни свят са свързани с надградени проблеми във връзка с продължителният труден Преход, който излишно партизира и парцелизира публичното политическо пространство. Липсата на консенсус по основните приоритети на страната и хаотичната смяна на елитите е една от основните причини сега да плащаме висока социалната цена с нисък стандарт, бедност и шантав популизъм.

Развитието на общественото съзнание и самосъзнание, и в частност на националното самосъзнание, не беше проектирано върху динамиката на националните интереси. Опцията на визията за бъдещето на България имаше за хоризонт включването ни в НАТО и в ЕС. Разбира се, това беше правилната стратегия и тя беше реализирана.

Но свръхочакванията за полагаема ефективност се отразиха негативно върху ценностния фундамент и дейностния мотив на Националното Самосъзнание.

В ежедневна консумация понятийното словосъчетание "Национално Самосъзнание" е абстрактно клише, използвано предимно за комерсиални политически цели на част от елита на страната.

В тази щекотлива тематизация понятийно-категориалният терен е много хлъзгав. За това аз изхождам от разбирането, че дълбинният носител на гражданското съзнание и самосъзнание е "работещо" Национално Самосъзнание. Защото е защитен механизъм на Цялото при кризи и критични ситуации за страната. С други думи, е политическа методология за опредметяване на гражданското самосъзнание в живота от позицията на националните интереси.

Затова стратегическото проектиране на матрицата на Националното Самосъзнание е предназначено да направлява възприятието, мисленето и оценъчно-избирателната ни способност да избираме какво е добро или зло за обществото и държавата не само от гледна точка на настоящето, но и в историческа перспектива.

Това е по-сложен и трудоемък подход, защото предполага: визия за развитието на света и на региона, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети от позицията на устойчивото развитие на българските национални интереси.

През последните няколко десетилетия често съм си задавал въпроса: Защо пронационалистичните формации нямат прецизно дефинирано понятие за най-важният им инструмент за "събуждане", "въздействие" и "насочване" на обединителната национална енергия във формулата "Национално Самосъзнание"?!

Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от "умерен и интелигентен български национализъм", който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран... А сега Съдбата чука на вратата…

Европейските и регионалните национализми се основават на пикови ситуации в Историята, т.е. в миналото, и са кодирани за допомпване на архетипната памет за възход, или на травми от историческо снижаване, или падение. И едното и другото водят до разделение, противопоставяне и търсене на исторически реванш, особено на Балканите.

Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява.

В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „бивша“ на близки или на по-далечни съседи. За Балканите да не говорим... Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния? Или за правото на временно пребивавал на определена територия, съобразно политическите катаклизми, или на капризите на историческото време? Ако това изчанчено разбиране се превърне във водещ политически принцип за възстановяване на "бившите владения", със сигурност световният ред отива към пълен разпад.

Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето. Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!!

Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината… В конкретния случай на всеки би трябвало да му е ясно, че натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и "демократично" легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!!! За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в Султанат. Безумие. Но е факт…

И сега Ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват.

Всеки от нас трябва да се определи, като направи своя вътрешен избор. Всеки от нас трябва да преживее своя исторически катарзис. Иначе за състоянието „разкрачен стоеж“ се плаща много висока екзистенциална цена, и то поколения наред… В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Рядък феномен е, защото се събужда само когато има обща опасност за Цялото!

Няма как да се преборим с бедността, ниският жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето.

Съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!

С обич и загриженост:

Ахмед Доган


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Етническият мир, доброто съжителство на хора с различни вероизповедания, е наше национално достижение, завещано ни от поколения преди нас. Вижте какво става в съседна Македония. Как щяхме да живеем заедно ако имахме същите проблеми като между македонци и албанци. Но с Турция на Ердоган трябва да се внимава - от него всичко може да се очаква.
219
3
 
1
 
! Отговори
Меди Доганов преди 4 години
Ей, в Турция са дошли на власт едни гадове, които ми имат зъб, че не им кандисах на времето. Сега тия същите искат цела България и айде това как да е. Ама искат да ми вземат накраденото от вас! Затова дайте да се обединим, та да ми овардите имотите.
218
1
 
15
 
! Отговори
Без име преди 4 години
Доган излезе по-голям патриот от патриотите.
217
0
 
6
 
! Отговори
Grom преди 4 години
От политиката, през хидроинженерството, Левски, Аспарух, та до регионалната политика и подробен анализ на понятийно-категориалният терен на националното самосъзнание, както и поливариантно моделиране на различните геополитически таргети - този човек от всичко разбира! Един от най-красивите му резултати е Делян Пеевски!
216
3
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Защо му нямя половината вежди? Дали не е от уплах?
215
4
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Не му вервам на бай Доган. Много му миришат нааканите гащи.
214
1
 
7
 
! Отговори
risk assessor. преди 4 години
До АТАКИСТ

Хахаха, ДПС и атакисти заедно!

Знаем, че сте въртигъзи, ма чак пък толкова!
213
8
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
По-добре БСП+Патриоти+ ДПС отколкото ГЕРБ+реформатири+ДОСТ
212
4
 
13
 
! Отговори
Цонко преди 4 години
Най-добрия политик в България, за последните 27 години. Жалко, че толкова мрази българите. ДПС е един от успешните руски проекти у нас.
211
2
 
33
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Ако беше българин,нямаше да има конкурент в политиката. Жалко че никой от българските политици няма и 10%от потенциала на Доган.
210
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя го играе доброто ченге, Местан лошото.
209
4
 
21
 
! Отговори
Риган преди 4 години
Догане, Догане веднага наискачаха бившите ДС агенти да те величаят хвалят колко си велик, а ти си алкохилизиран крадец на едро
208
3
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Че е агент на ДС и КГБ е ясно, но поне 1 нещо, което е казал е вярно. България храни и отглежда турчулята. Ако вземат да проумеят, че в Турция никой няма да ги посрещне с лаврови венци и да им даде наготово нищо няма да е лошо. Няма да е хич лошо да спрат да осакатяват и саботират собствената си родина, докато мечтаят по въображаемата Турция, която им е в главите и няма нищо общо с реалността.
207
10
 
17
 
! Отговори
СС преди 4 години
Догане, ти си агент на ДС и КГБ, т.е. руски агент.
Никаква "твоя" държава не е България, ти си предател както и цялата ти партия-мафия!
206
5
 
12
 
! Отговори
u4en преди 4 години
Този ли ни обяснаваше че пътят към Европа минава през Босфора! Треска ги тресе...ПАНИКАааааа! ДПС 3%...ДОСТ 4%..и прехода свършва! Пари ще връщат! Доган не изтрезнява! Чакат го в Кърджали!
205
19
 
15
 
! Отговори
James преди 4 години
Сокола отново доказа, че е най-големия Български политик!
204
7
 
3
 
! Отговори
VAJNO E : преди 4 години
DO 10-15 GODINI BULGARIA DA BADE ISLIAMIZIRANA ,DRUGOTO NE E VAJNO ! POSLE IDVA RED NA OSTANALITE NARODI V EVROPA, KALIFATA E NEIBEJEN ! 4ESTITO NA PE4ELIV6ITE !
203
5
 
22
 
! Отговори
TPE3BEH преди 4 години
Да знаете че точно тези думи ги е измислил и написал доган...

Това е поредния опит за изкарването на дпс че била нормална партия, а лидерът и - родолюбец.

Целта е да се подкотви електората на бсп и обединените патрЕоти за коалиция с дпс.

Огромен черен облак е надвиснал над страната ни...
202
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно що е против турското правителство.Защото го игнорираха и залагат на ДОСТ.
201
2
 
5
 
! Отговори
Дпс преди 4 години
Ишаллах 2020 ще съставим правителство със евророма.