Илияна Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция

Ердоган вече е получил половината от 3-те млрд. евро по него
19 мар 2017 12:33, Анисия Иванова
45
Илияна Йотова: ЕС трябва да ревизира споразумението с Турция
Снимка: архив, Булфото

Споразумението Европейски съюз - Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Тя допълни, че споразумението не е показало изначално заложените резултати, продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза. По думите ѝ това споразумение нe работи в най-важната си част - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия.

"Тези заплахи на г-н Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава“, допълни тя. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни", каза още Йотова.

Преувеличава се и страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна, отчита още вицепрезидентът. Тя определи позицията, изразена от президента Румен Радев по темата има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи в предизборна ситуация, като достатъчно категорична.

"Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими", каза още тя.

По думите й големият проблем за Европа, включително за нашата страна, ще дойде след 16-и април (датата на конституционния референдум в Турция  - бел. ред.). Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява, обясни Йотова.

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости, отбеляза още вицепрезидентът. "Едно от проявленията напоследък, че пак се залага политиката на няколко скорости, е голямата тема за т.нар. главен прокурор на ЕС – политика, която много отдавна мина през Европейския парламент. И сега изведнъж се оказва, че тихомълком, само 19 държави в момента решават да участват в изграждането на тази институция. Големи страни в ЕС, които в началото бяха едни от най-големите ентусиасти да има главен прокурор на Европа, в момента се отдръпнаха и заговориха за суверенитет", даде за пример тя.

Настоящата предизборна кампания в България е първата, в която се поставят проблеми, опасни за етническия мир в държавата, смята Йотова.

Тя обясни, че България е един от добрите примери в Европа с добър етнически мир в страната.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да и вярвам като знам как управляваха с ДПС ,още не сме забравили целувката на Станишката с Местан .
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kolkoto i da e polu4il oschte schte saplaschva i schte iska miliardi a bg politizite straha gi goni a i bg narod plaschat no koi se pregra6ta i zeluvasche s erdogan s junker merkel ne putin i tramp nali
5
14
 
10
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 4 години
Йотова е права - превода на *** език - Мигрантите успели да влязат в ЕС и върнати обратно в Турция се задържат в Лагери като заложници . Не се връщат обратно откъдето са дошли - Афганистан , Сомалия , Сирия .Ердоган държи като Хитлер най-големите Концентрационни Лагери след ВСВ .Схванахте ли ?
4
2
 
11
 
! Отговори
А Н Т И преди 4 години
До boyko.uzunovКрепостта се превзема от вътре.
3
5
 
14
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 4 години
Турция в ЕС!??-я погледнете картата,каква Европа какви 5 лева!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, чак "половината".. Досега ЕС са превели 800млн. Евро на Турция. Ако бяха 1,5 млрд. щяха да са "половината" както казва Йотова.
1
2
 
20
 
! Отговори
:( преди 4 години
Нали Б.Б. е договорил 0% мигрантски натиск върху България?Ердоган не е нарушил уговорката.Наша Илияна от името на други европийски страни ли си позволява да говори или просто прави предизборни фокуси - демек, ние сме първите, които в предизборна кампания поставят въпросите на етническия мир и други подобни!Как пък не! Точно твоята партия, вицепрезидентке, винаги е играла с етническата карта в ущърб на България! Още от времето на Георги Димитров, та до днес.