По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот

Цветанов не очаква сътресения в управляващата коалиция
10 май 2017 11:07,
139
По волята на избирателя... ГЕРБ със законопроект за мажоритарния вот
Цветан Цветанов. Снимка: БТА

По волята на гласувалите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, ГЕРБ внася законопроект за изменения на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот. Именно за това призова и шоуменът, който от няколко дни протестира пред парламента, седнал на стол, с искане Народното събрание да уважи мнението на гражданите.

"Развили сме уредбата за провеждане на мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни избирателни района. Във всеки един от тях да се проведе мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Още по темата

За българите в чужбина се предвижда активна регистрация, с която ще се направи първата стъпка към разработването на избирателен списък на сънародниците ни зад граница. Гласът им ще се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят и предложението субсидията на партиите да бъде 1 лев, както беше и поставен въпросът в референдума на Слави.

Въпреки че Патриотите не подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е категоричен, че законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция.

"Това не е проблем за коалицията и управлението, защото принципно сме изчистили тази тема още преди да започнем същинските преговори в акцентите за управленската програма, коалиционното споразумение и взимането на политическите решения", заяви Цветанов.

Той коментира и темата за замразяването на депутатските заплати, която бе прокарвана на два пъти неуспешно през изминалите дни в пленарната зала.

По думите на Цветанов от ГЕРБ не са против, но замразяването трябва да се направи след дебат при разглеждането на бюджета за 2018 г.

Цветанов предложи вместо замразяването на заплатите депутатите да се включват в различни инициативи за подкрепа. Така депутатите от ГЕРБ ще подпомогнат с дарение от 20 хил. долара българите в Чикаго за закупуване на сграда, която да бъде културно средище.

"Обръщаме се към всички други да направят същото. Заплатите не са такъв проблем, нека всеки да отдели от заплатата си и да се включи в различни инициативи", завърши Цветанов.

Той също така обяви, че следващият законопроект, който ще бъде внесен, е законът за концесиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Алоо ГЕРБавите спазвайте закона2.5 млн са казали ДА3.5 млн са казали НЕНе може да пренебрегнете волята на мнозинството.Славуца и олигарсите зад него да го ду..т
77
0
 
4
 
! Отговори
ДОБРЕ АМА не добре преди 6 години
Всеки от тези 240 кандидат депутати ще обещава нещо в своя район и като се съберат 240 души с различни обещания за всеки район какво става?Пълен хаос....Най добре смесена система,но депутатите да могат предсрочно да се отзовават от избраниците си,ако шикалкавят в парламента!!!!,и без имунитети!!!!Също и преференции в партийните листи.Иначе 240 мутри с бухалките мажоритарно в парламента е страшно.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнтонПроблемът не в системата, а в хората, или поне в критичната маса от тях. По какъв начин напълно мажоритарна система ще подобри качеството на тези, които отиват в парламента. Справка, вижте по места какви кметове-недоразумения си избират хората. Ефектът ще бъде логически лош, но кой да го проумее.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Антон 81Всичко това дължите на вашите политици и системата, която ги издига за управляващи..че тя "новата" система от 240 местни дерибеи ще даде още по-голямо изкривяване и до още по-голям грабеж на хората. това практически отваря пътя към феодализация на страната (до колкото изобщо е такава). единственията начин за разбиване на всичко е просто да не се гласува, да не се играе в тази игра.видяха, че "задължението" не мина, затова мажоритарното гласуване е последен шанс за легитимация!
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-надолу и надолу. Ама хората са си виновни, защото не мислят с главите си. Да, макар и с 12000 гласа, референдумът не е задължителен, но Борисов ще използва големия брой гласове за демагогия. Каква ирония... Трябва да се надяваме на тези, които недолюбваме, да не му мине закона за пълно мажоритарно гласуване.
73
0
 
1
 
! Отговори
инфо преди 6 години
При над 50% референдума е задължителен, а при действителен референдум но под 50% се разглежда в НС но не е задължителен. Всичко тогава опира до морала.
72
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Ако не се приеме нашата воля (волята на народа), ще протестираме до дупка. Правителството ще падне, а европейското председателство ще бъде провалено.Ако искаме да се промени нещо към по-добро, трябва да променим системата, която ни докара то тук...В момента вие сте най-бедната нация, защото вашите управници са най-корумпирани. Вашата нация изчезва, защото сте бедни, болни и необразовани. Всичко това дължите на вашите политици и системата, която ги издига за управляващи.
71
0
 
6
 
! Отговори
цецо преди 6 години
И аз питам кой ще внесе проект за намаляване на субсидиите. Медиите не говорят за това, а трябва.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Някой 73Абстрахирайте се от публичните имена на разните им партийки и коалицийки, и ще видите отново лицето на БКП. Особено ако се вгледате в действията им... да де, ама от бе-ка-*** то е останала само абревиатурата, а "к"-то е вече с друго , противополжно съдържание.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало да направим едни "ПОСЛЕДНИ" избори които Герб да спечели на поне 99% ,после да обявим България за абсолютна монархия , лицето Б.Б.за цар ,задните му части Ц.Ц. за велик везир ......Ей не се ли накрадохте бе наглеци ,срам нямате ли ? То бива ,бива изобретателност ама чак толкоз .Всяка година нов мурафет за крадене ,сега и мажоритарен ,значи наши хора навсякъде ....... Прости им ГОСПОДИ .....
68
1
 
8
 
! Отговори
1 лев преди 6 години
А нещо за втория въпрос за субсидиите ? 1 лев ..... Това кога ще се внесе и разглежда? Защо за това не се говори?
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До резюмеПърво опростачи, сега ще затрие държавата този ***.абе той не е *** да ти кажа, никак даже.смешници и *** бяха тези елементарни хорица, които са гласували за тоя референдум и които толкова години се оставят да ги води за носа, чрез деградиращи и разрушаващи културният код на българина, скечове.аз се учудвам обаче, как борисов тръгва към нарушение на конституцията, в която е казано, че рефендума не е задължителен, още повече че беше плод на не-информирано решение!
66
2
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 години
ГЕРБ - размажи червеногъзите ***!
65
5
 
8
 
! Отговори
резюме преди 6 години
мммда, Слави Трифонов излезе един голям б...ук, не очаквах че ще падне толкова ниско с цялата тази акция, а народа ***, нямаше си представа за какво гласува на референдума. Първо опростачи, сега ще затрие държавата този ***
64
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До Анонимен66"...да напълнят НС с милиционерския си башибозук". - А сега в момента според Вас с какви е пълен парламента? Вижте само - Агент Иван, агент Дамян, агент Симеон... И ако някой не е собственик на титлата "агент", то носи във вътрешният си джоб (по- близо до сърцето) партийната книжка от БКП. Абстрахирайте се от публичните имена на разните им партийки и коалицийки, и ще видите отново лицето на БКП. Особено ако се вгледате в действията им.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАкduва е разликата между твоята зависrмост и зависимостта на руските ***.задавал ли си си този въпрос?Ами никаква)) и двете са зависимости, но не си ТИ.
62
1
 
2
 
! Отговори
az преди 6 години
Искам референдум парламента да е от 20-30 човека!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терминал 2 и сбогом!
60
0
 
7
 
! Отговори
Квадратна глава преди 6 години
Какво очаквате от физкултурник?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 20.000$ немогат да купят снимката на документите на тая сграда . То си личи защо са в Америка и чакат тоя *** да ги подпомагааааааааааа