Марешки за мажоритарния вот: Без райони, същият закон...

Да не се опорочи идеята с дребни хватки и запетайки, мотивира се той
18 май 2017 12:23,
7
Марешки за мажоритарния вот: Без райони, същият закон...
Архив: Булфото

Веселин Марешки заподозря, че добрата идея за мажоритарния вот може да бъде опорочена "с дребни хватки и преместване на запетайки в изреченията". Затова от "Воля" предлагат своя версия за въвеждането на мажоритарния вот.

Районите си остават същите, законът си е същият, партиите си подреждат листите. На първия тур чрез преференциите българският народ подрежда всички кандидати от всички партии в една редичка според броя на получените гласове, предлага Марешки.

За да обясни, той приложи идеята си към ситуацията във Варна, където мандатите са 15.

"Първите 30 кандидати между всички се отделят на първия тур. На втория тур участват те и се избират първите 15 според волята на народа", обясни той.

По думите му това е 100% мажоритарна система. "Хората без значение дали са подредени в листа или кандидатстващи като независими, според броя на гласовете стават депутати или не", аргументира се лидерът на "Воля".

Според него това ще реши много проблеми - няма да има райониране, няма някоя партия да бъде доминираща, хората ще гласуват за личност.

Марешки за пореден път заяви, че ще подкрепя кабинета за проектите, които съвпадат с програмата на "Воля", по другите въпроси няма да получат тяхната подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е чиста магарешка мажоритарна система в която няма никакъв мажоритарен елемент. Просто ще се ходи на 2 тура вместо на един защото в първия тур пропорционално ще се изберат 2 пъти повече кандидати от необходимото а на втория ще се редуцират на половина. Това по скоро е пропорционална система в 2 тура, нещо непознато в цивилизования свят.
4
4
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ааа тоя подкрепял някаква марешка избирателна система а не чистата и свята мажоритарна в два тура. Е ми добре - ще стане факт когато 2.5 млн. човека гласуват за нея. Сега въведете МАЖОРИТАРНАТА система че да не ви ядат главите жълти павета.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марешки вземи регулирай плажа , които държиш във Варна. Скоро почва сезона , нито е изчистен , нито подравнени, нито парко места има , нито плажната ивица удължаваш. Това е само един плаж? Ако него не можеш да оправиш , за каква държава и закони говориш .
2
5
 
7
 
! Отговори
Идеи дава преди 6 години
Марешки, ти не си ли подсъдим?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дам. Да си мълчи иначе ще погнат и него. Ето патриотите ги погнаха. Той като не е съгласен със статуктвото и него ще го осъдят за нещо и айде готово.