Кой да е лидер при решаването на конфликти? Европа!

Нужна e промяна на европейската система за убежищата
14
Кой да е лидер при решаването на конфликти? Европа!
Снимка: Прессекретариат на президента

Европа трябва да има решаващ глас и лидерско място при разрешаване на световните конфликти, смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя участва в международна конференция "България и ЕС - 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди".

В изложението си пред участниците в конференцията вицепрезидентът обърна внимание на предизвикателствата, пред които се изправи ЕС в изминалите 10 години – икономическата криза, гръцката дългова криза, навлизащите бежанци и мигранти, Брекзит.

"Всичко това доведе на дневен ред най-накрая да бъде поставен дебатът за бъдещето на Европа и на Европейския проект. Чуха се 5 сценария. Бъдещето на 500 млн. европейци бе заключено в пет варианта. Готовите формули обаче рядко дават добри резултати, необходима е широка обществена дискусия във всички държави членки", посочи Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Според нея видимите резултати в сферата на сигурността продължават да бъдат малко и не могат да разсеят страховете на хората.

"Промяната на европейската система за убежищата е необходимост с няколкогодишна давност", подчерта вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова подкопаването на вътрешната стабилност в Европа ще продължава да бъде цел на терористите.

"Това е най-мащабната политика, която трябва да се провежда – от битката с мизерията, социалното изключване и маргинализацията, липсата на образование и перспектива до координираната и ефективна борба на службите за сигурност", каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова отбеляза, че темата с бежанците налага необходимостта от общи решения и политики, а не еднолични действия на отделни държави. Според вицепрезидента именно общата политика вдъхва доверие.

"Социологическите проучвания сочат, че самите граждани задават необходимостта от повече адекватни общи европейски политики. 80% от европейците очакват ЕС да направи повече за справяне с тероризма. Но фокусирайки се само върху темата за сигурността, пропускаме факта, че почти същият брой граждани настояват и за справяне с други предизвикателства – безработицата и социалните неравенства, защита на околната среда. В тези сфери хората искат да почувстват близостта на Европейския проект, да усетят значимостта му и че той влияе върху живота им. Ако тази пропаст не се запълни, ще продължат да се чуват гласовете на евроскептиците", заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова разгледа въпросите за административната и институционалната реформа в ЕС, общуването между институции и граждани и визионерството при взимане на решения. Вицепрезидентът открои и ролята на България в предстоящото европредседателство и възможността на страната не само да постави част от тези проблеми за разглеждане, но и да предложи решения.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 3 години
ЕС е супермаркет, собственост на 50-те големи концерни и картели, учредили ЕС. Виж ERT european round table of industrialists. Баба Ангела е тяхната служителка и тя, от тяхно име, определя асортимента и цените. Който не иска, получава санкции и глоби.
11
1
 
3
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Иляно...Илянче - събуди са мъ какъ!
Решава Европа - къде да сбира американския скрап от Азия, и Африка!
Или и ти кусаш от хранирката на Амуджа Мурксул?
На Бокича от коя страна си съ наредила на яслата?
От лявата...или дясната
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остави го да виси пък като скочи в канавка ще му гледам сеира
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то затова виси под офиса ми добре че гледам едната му слуга отвреме на време иде на разходка чуството е прекрасно само искам да го питам дее като има проверка бе се скрил че го гледам единия бе събрал солидно а другия и тои далавери и мошенници чудя се обърнаха го на слободия ама това нее слободия се един ден ще реве
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали колегата на вилата купонясва с моите приятели че вчерани днес бе голямо висене на витошка ба бро трябва да е голям кланят му се явно добре храни наздраве колега пък дано данс и нап да ви резнат заиците ко не брюксел се едни гледат аре лека
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще е лидер? Незнам,но няма да е Йотова и БСП.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес на бутафорното тържество на сръбския президент-Вучич,на неговата инагурация,която е своеобразна възхвала на националшовинизма на сърбите,които едно говорят,но все гледат към Велика Сърбия,Илияна Йотова остана редом до сръбския патриарх,и националиста,фигуриращ в списъка на хората със санкции,на САЩ-Додих,докато Йоханес Хан и хърватската президентка,си тръгнаха.На хона на логото на инагурзазвуча муцика,в 7/8,отново открадната от българския фолклор.БСП нитаги са предавали българските интереси
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото другия бил известен господа известноста свърши време е да се работи всеки ден се бият по няколко пъти по пътищата защо къдее йонко къдее московски да види какво става в ловеч плевен нанков къде сте и не само там цялата държава е това
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впрочем наистина за да няма засегнати бизнеса трябва да постига диалог но голям кога е мислил малък никога далаверите вървят с измамите в която и да е свера какво направи това народа нее наред гледа ментето не гледа кадърното казвам и ще го казвам всеки ден докато е това безобразие няма изгледи за оправяне интересно ми е защо не вижда ли гледам го един се чудех какво дири пред мен петък тои господина го пратил после да дири за съдружника уж ми се пише приятел ма сега е на ракия аз гледам от тия
3
2
 
3
 
! Отговори
Adimer преди 3 години
Govoritelki na offshornite miliarderi opushvat pchelite za novi pchelini...Socialistite sa bezumna partizanska teror mafia...ste visnat na vajeto, ako ne mahnat zakona za minimalna zaplata v rbg, savsem zaslujeno...
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сяда на маса и решава като иска разбира като не пътя няма интриги ни чул ни видял
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ректорът на СУ какво прави до тая червена караконджулка? А, верно, май са колеги.