Започва проверка: Могат ли да гласуват депутати с чужди карти?

Шефът на парламента Димитър Главчев е категоричен: Не може!
Обновена: 30 юни 2017 19:48 | 30 юни 2017 19:08,
9
Започва проверка: Могат ли да гласуват депутати с чужди карти?
Снимка: архив "Булфото"

Шефът на парламента Димитър Главчев разпореди да бъде извършена техническа експертиза на устройствата, с които гласуват депутатите.

Това обявиха от Народното събрание стана след като от "Воля" днес сигнализираха, че въпреки въведените пръстови отпечатъци за гласуване, народните представители все пак могат да гласуват с чужди карти.

Депутатите на Марешки разказаха, че направили експеримент и се оказало, че един от тях, Андон Дончев, успял да "пробие" системата след като с картата на колегата си Симеон Найденов и със своите пръстови отпечатъци вчера гласувал при създаването на анкетната комисия за НДК.

Още по темата
Дончев бил "хванат" да гласува от телевизионна камера, но беше категоричен, че гласуването с чужда карта  било именно експеримент, а не практика.

От "Воля" попитаха и дали всички закони в парламента се приемат така и сигнализираха с писмо председателя на Народното събрание за проблема.

"Парламентарният началник Димитър Главчев писмено информира депутата Дончев, че системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки един народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта", съобщиха от пресцентъра на законодателната институция.

Въпреки това Главчев е инициирал проверка на всички устройства.

Системата за гласуване с пръстови отпечатъци на депутатите бе въведена по време на първия мандат на ГЕРБ. Тя предвижда след като народният представител сложи картата си гласуване, да удостовери с отпечатък на пръста си, че е той. Едва тогава пултът "се отключва" и от него може да се гласува.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 6 години
Спасението е гласуване с пръстов отпечатък, нито е унизително нито е срамно просто коректно - доказване на честност и легитимност. Както паролата за компютъра или телефона. Ха да видим що за пример за народа, сте щом сте нарпдни представители.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРИ ГЕРБ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО. ОСОБЕНО С ТЕЗИ НЕСИГУРНИ КОАЛИЦИИ.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат да гласуват с кyp.
5
2
 
6
 
! Отговори
затворете парламента преди 6 години
Проверете гласували ли са изобщо депутати от ГЕРБ по време на парламента ЦАчева .Там, платени престъпници ударно прокарваха нагло престъпни незаконни проекто наредбички ..Принудиха милиони водачи да увреждат 24 часа земята с включени скенери и фарове . да лепят тежко терористични холограми на предни стъкла, да плащат н а нагли престъпници милиарди ограбени от народа> не може нито един депутат от ГЕРБ поне веднъж да е изразил собствено мнение сички за нагло престъпните наредбички.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно тия машинки не са толкова добри, щом успяват да ги излъжат. Може и нарочно да е направено така
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и силиконови отпечатъци ще започнат да си правят, те тези търтеи се вижда, че не работят, а само се облагодетелстват
2
2
 
9
 
! Отговори
Смях преди 6 години
И какво ги спира да си разменят картите и да гласуват с 5 едновременно?Това в БГ, ще наметят начин да преметнат системата. Няма са се учудя ако има дни с гласували 100% а се окаже че е било празник или отпуска и НС-то затворено.Държава цирк.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се въведат гласуване с пръстови отпечатъци. Много апаратчета се освободиха от болниците. Нека дадат пример за коректност народните представители.