Документи и стратегии за българите зад граница имало, но...

Йотова зове те да се превърнат в реална политика
6
Документи и стратегии за българите зад граница имало, но...
Снимка: Прессекретариат на президента

Крайно време е многобройните документи и стратегии за българите в чужбина да се превърнат в реална политика. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която се срещна с представители на българската общност във Венеция, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Сънародниците ни споделиха част от проблемите, които срещат. Липсата на избирателна секция във Венеция и невъзможността да гласуват, бе очертан като един от проблемите, пред които са изправени. Сред другите трудности за българите, живеещи в тази част на Италия са затруднената комуникация помежду им и липсата на място, където да провеждат регулярни срещи.

"За мен е радостна всяка сутрин, когато се събудя и знам, че ще се видя с други българи тук", сподели Лаура, която до скоро е била културен посредник към общината във Венеция. Трябва обаче да подобрим комуникацията помежду си и да намерим място, където да се събираме поне веднъж в седмицата", добави тя.

По този повод бяха обсъдени възможности за създаване на асоциация на българите в област Венето.

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за откриване на съботно-неделно българско училище.

"Българската държава не бива да води дефанзивна политика към своите граждани извън страната, а да бъде с активна роля. Но трябваше да чуя и вашето желание да заработи такова училище, което може да се превърне и в средищно място за всички вас", каза вицепрезидентът.

По думите й приоритетно е и популяризирането на българската култура и образование, там където има големи български диаспори. Според Йотова липсата на достатъчно културни институти зад граница се усеща ясно и към момента, когато България се подготвя за предстоящото европредседателство.

При посещението си във Венеция Илияна Йотова предостави научна и нова българска литература за българския лекторат в университета, осигурени от Издателство "Захари Стоянов" и Института по български език към БАН. В университета във Венеция има курс по български език под формата на едногодишно обучение. Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази желанието си за по-добро рекламиране и популяризиране на курса чрез специални презентации в училищата и сред първокурсниците в Университета.

"Българската държава трябва да положи всички възможни усилия, за да възстанови българските лекторати и да си възвърне завоюваните позиции", заяви още по време на срещата вицепрезидентът.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато българите в чужбина изпращат пари за роднините си тук, правителството няма сметка да иска връщането им, да не говорим, че работа за тях тук няма!!! Иначе демагогски имитираме грижа за тях.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички бивши държави от Източния Блок -СИВ имат национална стратегия за връщането на сънародниците си от чужбина само нашите политикани нищо не правят.На тях българи в България не им трябват а в чужбина. Да ходят да се снимат със тях за да симулират някакава загриженост.В същото време длъжността на госпожата от снимката е да дава български гражданство на ислямси нашественици,което е отвратително предателство към родината.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската държава трябва на първо време да заговори за правата на българите в Македония, Сърбия и Гърция, които тя е изоставила. Да заговори за геноцида срещу българите там. Не може в 21 век в тези държави да битуват истически лъжи и изконното българско население да се страхува да се нарече българско.
3
5
 
20
 
! Отговори
Схелде преди 3 години
До като *** в България избират тикви и мафиоти, няма шанс да се върнем нормалните и да работим за Родината си. В България ви експлоатират като крепостни селяни и ви бият по пътищата и тъчат на пешеходната пътека. А краденето е национален спорт за повечето. *** го хвърляте през терасата. Пиете ракия от незаконни казани. Завиждате на всеки , който има повече от вас.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не сте направили жалко, че няма справка от Американското и Британското посолства.
1
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите зад граница са Национални Предатели, които заради шепа жълти центове предадоха Идеите ни и наставленията на Офицерите ни!